Rabu, 22 Februari 2017

Resepi Nona Manis




Bahan A
1 cwn santan
1 sb tpg gandum
Sedikit garam
*Panaskan sampai pekat
*tutup api

Bahan B
1/2 cawan santan
1/2 cawan air pandan (kisar daun pandan)
1/4 cawan gula
1/4 cawan tepung jagung
Secubit garam
Sedikit pewarna hijau
*Panaskan sampai pekat & berkilat
*tutup api

Bahan C
1 cawan santan
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
*campur & gaul sekata
1biji telur
-Campur bahan C+B
-Masukkan telur ke dalam C+B & kacau rata
-Masukkan Bahan A (putih) ke dalam botol sos/piping beg
-Masukkan Bahan Hijau dlm bekas acuan (masuk separuh je)
-Piping A ke dalam body yg hijau (piping di tgh2)
**Kukus selama 10-15minit
**Siap

 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 

#stay safe, keep travel

Selasa, 10 Januari 2017

Resepi bingka ubi kayu


                          

Bahan-Bahan:
4 cawan ubi kayu yang telah diparut- toskan atas penapis santan selama 30 min utk buang airnya
2 cawan santan
2 biji telur
2 cawan gula pasir ikut suka manis
4 sudu makan minyak jagung untuk campur dlm adunan -ganti butter cair lg sedap
secubit garam
sedikit pewarna kuning
2 sudu makan minyak plnta pun bo untuk dileserkan pada loyang
Cara membuat:
Panaskan oven 150 darjah Celcius selama 10 minit
Campurkan semua bahan hingga sebati.
Tuangkan kedalam loyang yang telah dileserkan dengan minyak jagung tadi.
Bakar adunan ini selama 1 jam atau hingga masak pada suhu 150 darjah Celcius.
Sejukan baru dipotong.
#jika ada yg suka gula merah bole gantikan tanpa pewarna kuning
tambah gula merah bersama gula putih ..ikut suka manis nya ..##

Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 

#stay safe, keep travel

Ahad, 4 Disember 2016

Resepi gulai kawah


Kari daging
=========
Bahan-bahan
40 kg daging ( rebus 1 setengah jam)
2 beg bawang (separuh hiris, separuh blend)
1/2 kg bawang putih ~ blend
1/2 kg halia ~ blend
1 setengah kilo serbuk kari
5 beg kentang
3 ketul gula kabung
7 kg santan
1 kg asam jawa
2 mangkuk garam
1 mangkuk gula
1/2 kg kerisik
Segenggam bunga lawang
Segenggam kulit kayu manis
Segenggam buah pelaga
Seikat daun kari
Setengah botol minyak masak



 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Resepi kek batik mudah



bahan2 :
1 paket biskut meri (sy guna yg 600grm)
1 ketul butter (250grm)
4 biji telur
1 cwn milo
1 cwn susu pekat
1/2 cwn serbuk koko
1 cwn nestum (sy guna nestum nestle yg original flavour)
1 cwn air masak
1/2 cwn gula (resepi asal ada tp utk yg ni,sy xletak pun gula sbb xsuka manis)
cara2 :
masak butter,guna api yg sgt slow.then masukkn milo,serbuk koko n susu pekat.bila agak2 nk mendidih,masukkan telur dan lastly masukkan air.kacau hgga agak pekat (jgn pekat sgt.agak2 je).ttup api..tggu bancuhan suam,kemudian baru masukkan nestum n patah2kan biskut.kacau smp sebati..then masukkn dlm loyang/bekas yg telah dilapik dgn plastik (supaya senang utk dikeluarkn dan dipotong). mampatkn semampatnya..last,smpan dlu dlm fridge selama 30-45 minit sblm makan..
selamat mencuba 

Selamat mencuba!


Baca perkongsian travel disini: 


#stay safe, keep travel

Resepi wafer



Bahan-bahan 
2 cwan tpung gandum
½ sdt soda bikarbonat
1 sdt baking powder
½ sdt garam
250ml freshmilk.. Klu xde guna air biasa pon boleh..sdap gebu jgk
1 bj telur
¼ cwan mnyk

Cara-cara
Blenderkan sume sampai gebu.. Cha guna whisk je.. Kcau lelaju..


Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Resepi tart telur




Bahan untuk pastri
-150 gram tepung gandum
-90 ml susu segar
-secubit garam
-125 gram butter

Bahan untuk filling
-250 ml susu segar 
-50 ml whipped cream (sepatutnya dairy tp sy guna non dairy)
-2 biji kuning telur
-1 sudu besar tepung jagung
-40 gram gula 
-sedikit esen vanila

Cara-cara
-potong butter nipis2 dan sejukkan dalam 15 minit.
-satukan tepung gandum, susu dan garam ke dalam bekas & gaul sebati hingga jadi doh. Sejukkan dalam 15 minit.
-uli doh yg disejukkan & leperkan sehingga muat untuk balut butter. Balut butter & simpan dalam peti sejuk.
-giling doh & lipatkan kepada 4 bahagian seperti buku. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
-ulang proses sebanyak 3, 4 kali.
-giling doh pastri & gulungkan lalu potong kepada 14 bahagian.
-leperkan 1 per 1 doh yang dipotong & masukkan dalam muffin tray. 
-tuang filling & bakar dalam suhu 170deg selama 30 minit/ ikut oven masing-masing.

Filling
-satukan semua bahan dalam periuk & masak dengan api kecil hingga pekat.


Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 

#stay safe, keep travel


Selasa, 1 November 2016

Resepi kuah rojak buah




bahan2: 

200 gram cili serbuk 
1kg gula 
1/2 kg gula merah 
1 bekas kecil otak udang 
100 gram belacan (digoreng tanpa myk sehingga garing kemudian ketepikan) 
garam secukup rasa 
kicap pekat kacang tanah & bijan (disangai) 

cara2: 

1. campur cili serbuk, gula, gula merah & garam, kemudian bancuh dengan air panas yg batu didihkan sebanyak 1.5 liter. kacau sehingga hancur * MESTI BANCUH DGN AIR PANAS YG didih 

2.Kemudian masak di atas api dengan api yg pelahan sehingga agak pekat. 

3. kemudian masukkan otak udang dan kicap pekat, belacan. * Kicap pekat ikut secukup rasa, lagi byk lgi pekat warnanya. 

4. kacau sehingga kuah rojak agak pekat. * bijan & kacang goreng boleh ditabur selepas kuah sejuk @ semasa nak dimakan. * kalau ingin tambah pedas boleh tambah cili padi @ serbuk cili 




 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel