Ahad, 4 Disember 2016

Resepi gulai kawah


Kari daging
=========
Bahan-bahan
40 kg daging ( rebus 1 setengah jam)
2 beg bawang (separuh hiris, separuh blend)
1/2 kg bawang putih ~ blend
1/2 kg halia ~ blend
1 setengah kilo serbuk kari
5 beg kentang
3 ketul gula kabung
7 kg santan
1 kg asam jawa
2 mangkuk garam
1 mangkuk gula
1/2 kg kerisik
Segenggam bunga lawang
Segenggam kulit kayu manis
Segenggam buah pelaga
Seikat daun kari
Setengah botol minyak masak



 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Resepi kek batik mudah



bahan2 :
1 paket biskut meri (sy guna yg 600grm)
1 ketul butter (250grm)
4 biji telur
1 cwn milo
1 cwn susu pekat
1/2 cwn serbuk koko
1 cwn nestum (sy guna nestum nestle yg original flavour)
1 cwn air masak
1/2 cwn gula (resepi asal ada tp utk yg ni,sy xletak pun gula sbb xsuka manis)
cara2 :
masak butter,guna api yg sgt slow.then masukkn milo,serbuk koko n susu pekat.bila agak2 nk mendidih,masukkan telur dan lastly masukkan air.kacau hgga agak pekat (jgn pekat sgt.agak2 je).ttup api..tggu bancuhan suam,kemudian baru masukkan nestum n patah2kan biskut.kacau smp sebati..then masukkn dlm loyang/bekas yg telah dilapik dgn plastik (supaya senang utk dikeluarkn dan dipotong). mampatkn semampatnya..last,smpan dlu dlm fridge selama 30-45 minit sblm makan..
selamat mencuba 

Selamat mencuba!


Baca perkongsian travel disini: 


#stay safe, keep travel

Resepi wafer



Bahan-bahan 
2 cwan tpung gandum
½ sdt soda bikarbonat
1 sdt baking powder
½ sdt garam
250ml freshmilk.. Klu xde guna air biasa pon boleh..sdap gebu jgk
1 bj telur
¼ cwan mnyk

Cara-cara
Blenderkan sume sampai gebu.. Cha guna whisk je.. Kcau lelaju..


Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Resepi tart telur




Bahan untuk pastri
-150 gram tepung gandum
-90 ml susu segar
-secubit garam
-125 gram butter

Bahan untuk filling
-250 ml susu segar 
-50 ml whipped cream (sepatutnya dairy tp sy guna non dairy)
-2 biji kuning telur
-1 sudu besar tepung jagung
-40 gram gula 
-sedikit esen vanila

Cara-cara
-potong butter nipis2 dan sejukkan dalam 15 minit.
-satukan tepung gandum, susu dan garam ke dalam bekas & gaul sebati hingga jadi doh. Sejukkan dalam 15 minit.
-uli doh yg disejukkan & leperkan sehingga muat untuk balut butter. Balut butter & simpan dalam peti sejuk.
-giling doh & lipatkan kepada 4 bahagian seperti buku. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
-ulang proses sebanyak 3, 4 kali.
-giling doh pastri & gulungkan lalu potong kepada 14 bahagian.
-leperkan 1 per 1 doh yang dipotong & masukkan dalam muffin tray. 
-tuang filling & bakar dalam suhu 170deg selama 30 minit/ ikut oven masing-masing.

Filling
-satukan semua bahan dalam periuk & masak dengan api kecil hingga pekat.


Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 

#stay safe, keep travel


Selasa, 1 November 2016

Resepi kuah rojak buah




bahan2: 

200 gram cili serbuk 
1kg gula 
1/2 kg gula merah 
1 bekas kecil otak udang 
100 gram belacan (digoreng tanpa myk sehingga garing kemudian ketepikan) 
garam secukup rasa 
kicap pekat kacang tanah & bijan (disangai) 

cara2: 

1. campur cili serbuk, gula, gula merah & garam, kemudian bancuh dengan air panas yg batu didihkan sebanyak 1.5 liter. kacau sehingga hancur * MESTI BANCUH DGN AIR PANAS YG didih 

2.Kemudian masak di atas api dengan api yg pelahan sehingga agak pekat. 

3. kemudian masukkan otak udang dan kicap pekat, belacan. * Kicap pekat ikut secukup rasa, lagi byk lgi pekat warnanya. 

4. kacau sehingga kuah rojak agak pekat. * bijan & kacang goreng boleh ditabur selepas kuah sejuk @ semasa nak dimakan. * kalau ingin tambah pedas boleh tambah cili padi @ serbuk cili 




 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Resepi kuah rojak buah ke-2



Bahan2 untuk kuah rojak:
cili kering di blend ( ikut suka nak pedas mcm mn ) tapis untuk buang biji
sekeping belacan dibakar ( agak2 Rm1 )
1 cawan gula putih
1 cawan gula merah
1 cawan kicap pekat manis
sedikit asam jawa
sedikit tepung gandum ( bancuh dgn air ) sebagai pemekat
bijan ataupun kacang tanah di goreng tanpa minyak



caranya:
------------
1. Masak cili kering blend dengan belacan hingga agak kering/pekat
2. Bila dah agak pekat, masukkan gula putih/merah/kicap dan asam jawa
3. bila dah cukup pekat masukkan tepung gandum, msk lg hingga tanak.
4. bila dah tanak bolehlah bubuh kacang tanah yg ditumbuk kasar2 ataupun bijan


 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 

#stay safe, keep travel

Resepi bingka jagung



RESEPI BINGKA JAGUNG MBR🌽🌽🌽
(Resepi Bingka terhot..terbesar pecahkan Rekod National..tengok memang simple..cer buat berdua nak tau terkehel @ tak nak cukupkan 1 tan 400kg dlm masa 2 hari - staff 5 org shj)
===================================
Bingka Jagung( loyang 10 inci x 10 inci x 3 inci)
Bahan - bahan :
( A)
500 gm tepung gandum
400 gm gula pasir
1 sudu kecil garam halus
3 sudu besar margarine
500 ml santan pekat ( gred B) / santan kotak
1 liter air
6 biji telur gred " A"🐓🐓🐓
2 @ 1 tongkol isi jagung🌽🌽🌽- yg dah direbus pun boleh @ Setengah tin sweet corn
(B)
1 tongkol isi jagung 🌽🌽🌽segar
Sedikit pewarna kuning lemon + egg yellow
Sedikit perasa kordial jagung " Double Lion"
(klu tak buh kordial pun boleh..klu buh lagi bau wangi)
Caranya:
1. Satukan semua bahan A..Kisar sekejap. Buh pewarna & kordial jagung.
2.Sapu loyang dgn majerin, klu nak lapik dgn kertas " parthment paper" pun boleh.
3. Tuangkan kedlm loyang & buh isi jagung tongkol atas permukaan..kacau kasi sebati.
4.Bakar dlm oven suhu 160 C selama 1 jam 20 minit.( 1 jam bingka dah masak..kasi lebih sikit supaya garing)
5.Sejukkan..lepas 3 jam baru potong..emmmm sedap..sedap...cepat buat..

Kredit: Chef Asma

Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel