Selasa, 1 November 2016

Resepi bingka jagung



RESEPI BINGKA JAGUNG MBR🌽🌽🌽
(Resepi Bingka terhot..terbesar pecahkan Rekod National..tengok memang simple..cer buat berdua nak tau terkehel @ tak nak cukupkan 1 tan 400kg dlm masa 2 hari - staff 5 org shj)
===================================
Bingka Jagung( loyang 10 inci x 10 inci x 3 inci)
Bahan - bahan :
( A)
500 gm tepung gandum
400 gm gula pasir
1 sudu kecil garam halus
3 sudu besar margarine
500 ml santan pekat ( gred B) / santan kotak
1 liter air
6 biji telur gred " A"🐓🐓🐓
2 @ 1 tongkol isi jagung🌽🌽🌽- yg dah direbus pun boleh @ Setengah tin sweet corn
(B)
1 tongkol isi jagung 🌽🌽🌽segar
Sedikit pewarna kuning lemon + egg yellow
Sedikit perasa kordial jagung " Double Lion"
(klu tak buh kordial pun boleh..klu buh lagi bau wangi)
Caranya:
1. Satukan semua bahan A..Kisar sekejap. Buh pewarna & kordial jagung.
2.Sapu loyang dgn majerin, klu nak lapik dgn kertas " parthment paper" pun boleh.
3. Tuangkan kedlm loyang & buh isi jagung tongkol atas permukaan..kacau kasi sebati.
4.Bakar dlm oven suhu 160 C selama 1 jam 20 minit.( 1 jam bingka dah masak..kasi lebih sikit supaya garing)
5.Sejukkan..lepas 3 jam baru potong..emmmm sedap..sedap...cepat buat..

Kredit: Chef Asma

Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Tiada ulasan:

Catat Ulasan