Jumaat, 28 Oktober 2016

Resipi butter lemon cheesecake


Bahan-bahan
225gm tepung gandum
1 1/2 baking powder
200gm pure butter atau lepa susu
180 gm cream cheese
150gm gula (utk bancuh air tu pun ok)
5 biji telur
1/2 sudu kecil parutan kulit lemon
1 sudu kecil jus lemon
Nota:
(1) 1 1/2 baking powder tu maknanya, 1 sudu kecil baking powder ditambah lagi 1/2 sudu kecil baking powder.
(2) Guna pure butter lebih sedap aroma dan rasanya. Tapi saya guna Farmcows pun sedap juga.
(3) Contoh pure butter : Anchor, SCS, Lurpak, Westgold.
(4) Contoh lepa susu: Farmcows, Twincows, Buttercup, Butterlite.
Cara2nya:
🐝Panaskan oven, api atas bawah suhu 170.
🐝Ayak tepung dan baking powder ketepikan.
🐝Pukul butter, cream cheese, gula hingga kembang.
🐝Masukkan telur satu persatu, pukul hinga putih.
🐝Masukkan tepung. Kaup balikkan guna senduk.
🐝Tuang adunan loyang 8" x 8", hentakkan beberapa kali, untuk pecahkan udara. Bakar 30minit.


Kredit : Noy Yullan)

Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Tiada ulasan:

Catat Ulasan