Selasa, 14 Januari 2014

tips masak sambal

tips2 dan cara2 membuat sambal tumis bertambah sedap... Ini tips-tips yang saya kumpulkan ketika membuat sambal tumis bertambah sedap ketika memasaknya..!!!Selamat membaca…..jika ada tips2 dari teman2 sharelah juga ya..jika lain dari yang lain… Kalau sambal bilis, masukkan sedikit ikan bilis semasa mengisar cili.. lebih perisa sambalnya... Kalau sambal sotong, untuk elak sotong berair dan mencemar sambal, maka selepas basuh, perapkan dengan garam. Dan ketika memasak harus rasa agak garam tidak berlebihan… Kalau sambal udang, rebuskan kulit udang dan masukkan airnya dalam sambal. Elakkan menggunakan cili boh kerna ada cuka (jika menggunakan harus masak sehingga betul2 garing dan gula perlu gunakan banyak untuk menghilangkan rasa maun/cukanya.) Api harus kecil dan tumis sehingga naik minyak.Selepas naik minyak baru masukkan gula.Gula dan minyak akan menjadi caremalize.Sambal tumis akan kelihatan gelap dan cantik dan rasanya sedap!Kemudian masukkan air asam,garam dan air secukupnya… kalau sambal bilis memang tak masuk kan garam sebabnya bilis dah masin... kalau sambal sotong masukkan sotong dulu..lepas dah kecut baru masukkan air asam jawa... kalau sambal udang masukkan udang dulu..lepas air udang dah keluar baru la masukkan air asam jawa... kalau sambal telor selalunya masukkan sikit bilis sebagai perencah.... goreng ikan bilis hingga garing dan goreng bawang besar lak.. agak cm dah layu... angkat... then baru tumis lada kering agak2 dah masak baru masuk n air asam gula garam and ikan blis ngan bawang tadi. kadang2 saya tumis tomato dadu dengan belacan skit kalau udang dengan sotong biasanya saya goreng separuh masak dulu, bila sambalnya dah nak masak baru saya masukkan balik kalau sambal tumis udang, saya blend udang kering skit dengan cili kering tu petua arwah nenek, tiap kali blender cili kering letakkan sikit kunyit hidup, insyallah mana-2 masakan yg perlukan cili, ie, sambal, asam pedas, akan terasa lebih sedap…

1 ulasan: