Step by step membuat kek sarang semut yg mudah yg pasti sukatan adunan kecil
Saiz loyang 6 inci je...komen share tu share
Bahan2
1/2 cawan gula pasir perangkan
1/2 cawan air panas masukkn hati2 takut memercik
2sb butter masukn dan bia cair ok bia sejuk
3 bijik telur mix kan kmbang
Masukkn 1/2 cawan susu pekat
Kacau kan shj
Ayak dulu 3/4 cawan tepung gandum+
1sk baking powder
2sk soda bikarbonatlmasuk dalam adunan
Telur td kacau je rata last masukkn
Gula perang td kacau
Oles loyang pakai butter atau letak baking paper
Pas masak kek ni mmg melekat ye ok masuk adunan
ttup permukaan loyang dan bia kan 2 jam atau lebih
Lg lama lg owesome sarang nye jgn buka loyang selagi
Belum masa mengukus atau bakar..panaskan oven dan bakar suhu
160 masa 50 hngga 1 jam
Kukus 45 mnt hingga 50 mnt api sederhana
Kek ini Gula hangus ini antara kek yang paling mudah dan senang nak buatnya. Rasanya yang sedap berbeza dari kek majerin yang biasa kita buat.
Bahan-Bahan:
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 camca teh soda bikarbonat
4 biji telur
2 camca besar mentega
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 camca teh soda bikarbonat
4 biji telur
2 camca besar mentega
Cara Membuat:
1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus atau kekuningan. Masukkan air panas dan kacau hingga cair. Berhati semasa masukkan air, sebab gula tu akan meletup-letup.Tutup periuk untuk elakkan terkena percikan. Kemudian masukkan mentega.Sejukkan.
2. Pukul telur sehingga kembang dan pekat. Masukkan susu pekat dan kacau sebati.
3. Ayak tepung dan soda bikarbonat. Masukkan sedikit demi sedikit.
4. Akhir sekali, masukkan gula hangus dan esen vanita.Kacau rata. Perap adunan selama 3-4 jam .
5. Bakar dgn api sederhana 160 -180 selama 45 ke 1 jam.
3. Ayak tepung dan soda bikarbonat. Masukkan sedikit demi sedikit.
4. Akhir sekali, masukkan gula hangus dan esen vanita.Kacau rata. Perap adunan selama 3-4 jam .
5. Bakar dgn api sederhana 160 -180 selama 45 ke 1 jam.
SELAMAT MENCUBE
Tiada ulasan:
Catat Ulasan