Ahad, 12 Januari 2014

Daging Masak Hitam Nasi KandaQ

Oleh: Muza Muzawati cc : Buku Resepi Bahan-bahan ( 10 orang ) 1 kg daging 30 biji cili kering 1 sudu serbuk jintan putih 1 in halia 10 ulas bawang putih 10 ulas bawang merah 10 biji bawang besar 2 batang serai 2 tangkai daun kari 2 helai daun pandan 1/4 cawan tomato sup (kimball/heinz) 1/4 cawan kicap manis 1/2 cawan minyak masak 3 biji tomato dihiris asam jawa, garam sebiji @ 2 biji rempah tumis terdiri dr kulit kayu manis, bunga lawang,pelaga, cengkih daun pudina kalau suka Cara-cara daging potong 18 bawang kecil, bawang putih halia di kisar bawang besar dikisar berasingan cili direbus dan kisar dengan sedikit minyak. gaul daging dengan bahan kisar dan serbuk jintan putih, tinggalkan sedikit bawang besar untuk buat penumis panaskan minyak, tumis bawang besar dengan rempah penumis, serai ketuk dan daun pandan masukan daging bersama bahan kisar lain dan kicap apabila separuh masak masukan tomato buah, tomato sop dan daun kari kecilkan api biar mereneh hingga daging empuk apabila hampir masak masukan asam jawa , garam dan daun pudina ha....ini la daging hitam nasik kandaq Selamat mencuba!

Resepi kerutup ayam kelantan.

Bahan-bahannya:

- 1 ekor ayam saiz sederhana dipotong ikut suka
- 2 sudu besar rempah kerutup (saya guna brand selising)
- kerisik dari RM1 kelapa parut
- 1/2 cawan santan pekat
- sedikit air asam jawa
- 10-15 biji cili kering dikisar
- 7 biji bawang merah dikisar
- 2 biji bawang putih dikisar
- sedikit halia dikisar
- sedikit lengkuas dikisar
- 5 batang serai dititik
- 2 sudu besar ketumbar
- sedikit gula melaka/manisan
- rempah tumis secukupnya garam

Cara-caranya:

1. Campurkan bahan-bahan yang dikisar bersama ketumbar dan rempah kerutup untuk dijadikan pes.
2. Panaskan minyak dan tumiskan rempah tumis, pes kerutup dan serai yang dititik. Gaul sebati.
3. Bila bahan tumisan telah pecah minyak dan naik bau, masukkan ayam. Kacau sebati dan tambahkan sedikit air. Masak hingga ayam empuk.
4. Setelah ayam empuk masukkan air asam jawa, garam dan manisan secukupnya. Kacau sebati.
5. Tambahkan dengan santan pekat dan kerisik. Gaul lagi hingga mesra. Angkat bila kuah memekat dan ayam benar-benar empuk.

Ayam masak kuzi

Bahan-bahannya

- 1 ekor ayam - potong 12
- 3 1/2 cwn santan dari sebiji kelapa
- 4 sb susu pekat manis
- 3/4 cwn susu cair
- 2 cwn air - 1 cwn utk bancuh dgn rempah 1 pkt rempah kuzi (20 gm)-bancuh dgn 1 cwn air
- 3/4 cawan tomato sos
- garam secukup rasa
- kunyit serbuk utk goreng ayam
- 5 sb kacang tanah - goreng
- 4 sb kismis bawang goreng - tabur
- 3 biji buat tomato - potong
- 4 minyak utk menumis - dlm 8 sudu bahan tumis
- * 1 batang kulit kayu manis 5 ulas bawang putih- tumbuk
- 7 biji bawang merah- hiris tipis
- 2 inci halia-tumbuk

Cara:

1. Ayam digaul dgn garam & kunyit dan digoreng 3/4 masak. Bancuh rempah dg secawan air.
2.Tumis bahan tumisan* hingga wangi dan masukkan rempah. Kacau seketika dan masukkan susu pekat, susu cair dan sos tomato, kacau dan tambahkan 1 cwn air. biarkan mendidih dan sedikit pekat ; dlm 10 min. 3.Masukkan santan, biarkan mendidih dan masukkan ayam yg telah digoreng, buah kismis dan 3 sb kacang goreng,garam dan buah tomato.
4.Masak dgn api sederhana sehingga naik minyak dan sedikit pekat.
5.Angkat dan hidangkan, tabur bawang goreng dan kacang yg selebihnya utk hiasan.

PES CHAR KUAY TEOW

2000 ml stok rebusan kepala udang direbus bersama 4 bj bwg putih n 1 bj bwg bsr,6 sdb sos tiram,3 sdb kicap pekat,3 sdb kicap lemak manis,1 kiub pati ikan bilis(sy bubuh 2 sdb serbuk perasa hilal),garam n gula ikut citarasa sendiri.

Ayam phat phet

Tun Telani Ayam Phat Phet Resepi: Widad@myr Olahan: tun telani Bahan A 3 hingga 5 biji cili padi 1 inci halia 1 atau 2 batang serai 5 ulas bawang putih 1 biji bawang besar Bahan B 6 ketul ayam 1 sudu kecil serbuk kunyit 1 batang serai 1 asam keping 4 helai daun limau purut 2 sudu sos tiram 1 sudu kecil sos ikan sedikit Garam dan Gula Cara-cara Kisar bahan A dan tumis hingga naik bau Masukkan bahan B dan 1 hingga 2 cawan air. masak hingga mendidih dan kuah nmpak pekat. Siap

Kek lapis

kek lapis Resepinya 5 biji telo gred A dari peti ais, 11/2 cwn gula alus, 1 sudu bsr ovalete, 2 cwn tepung gandum, 1 sudu kecil baking powder, 150 ml susu cair, 1/2 sk garam, 100 gram minyak jagung, 1 sk esen vanila, pewarna ijau dan kuning dan asam manis secukupnya. Cara buat Ayak tepung dan baking powder kedlm mangkuk ketepikan. Pukul gula dan telo sampai kembang. Mskkan ovalete dan pukul sampai gebu. Mskkan minyak jagung gaul sebati. Mskkan tepung dan baking powder selang seli ngan susu dan esen vanila. Gaul sebati dan bahagi adunan kpd dua bhg. Ltk pewarna setitik. Loyang dialas dgn kertas minyak dan disapu mentega. Ltk adunan hijau ratakan permukaan dan susun asam manis diatsnya. Kukus selama 15 minit kukusan dipnskan dahulu. Buat pula lapisan kuning, susun asam manis, kukus selama 15 minit hingga habis. Utk yg terakhir kukus selama 20 minit. Setelah msk biarkan sejuk dlm loyang dan terbalikkan. Selmt mencuba.

Congo bars

CONGO BARS INGREDIENTS • 2 3/4 cups all-purpose flour • 2 1/2 teaspoons baking powder • 1 teaspoon salt • 2/3 cup butter, softened • 2 1/4 cups brown sugar • 3 eggs • 2 teaspoons vanilla • 2 1/2 cups chocolate chips Makes 32-35 bars PREPARATION Pre-heat the oven to 350°F. Sift the flour, baking powder and salt in a large bowl. Set aside. Combine the butter and sugar using a mixer until blended. Add the eggs, one at a time, to the sugar mixture, mixing on low in between each addition. Add the vanilla and mix. Add the flour and mix until combined. Stir in the chips. Coat a 9-inch x 13-inch pan with nonstick cooking spray and spread the batter evenly into the dish. Bake for 30 minutes, then cover the top with foil to avoid over-browning. Bake for another 10-15 minutes, or until a toothpick inserted in the middle comes out with moist crumbs. You will think they are under-done, but they aren't. Make sure you don’t overbake! - See more at: http://www.rachaelray.com/recipe.php?recipe_id=4726#sthash.2b1sHYJq.dpuf