Ahad, 12 Januari 2014

Ayam masak kuzi

Bahan-bahannya

- 1 ekor ayam - potong 12
- 3 1/2 cwn santan dari sebiji kelapa
- 4 sb susu pekat manis
- 3/4 cwn susu cair
- 2 cwn air - 1 cwn utk bancuh dgn rempah 1 pkt rempah kuzi (20 gm)-bancuh dgn 1 cwn air
- 3/4 cawan tomato sos
- garam secukup rasa
- kunyit serbuk utk goreng ayam
- 5 sb kacang tanah - goreng
- 4 sb kismis bawang goreng - tabur
- 3 biji buat tomato - potong
- 4 minyak utk menumis - dlm 8 sudu bahan tumis
- * 1 batang kulit kayu manis 5 ulas bawang putih- tumbuk
- 7 biji bawang merah- hiris tipis
- 2 inci halia-tumbuk

Cara:

1. Ayam digaul dgn garam & kunyit dan digoreng 3/4 masak. Bancuh rempah dg secawan air.
2.Tumis bahan tumisan* hingga wangi dan masukkan rempah. Kacau seketika dan masukkan susu pekat, susu cair dan sos tomato, kacau dan tambahkan 1 cwn air. biarkan mendidih dan sedikit pekat ; dlm 10 min. 3.Masukkan santan, biarkan mendidih dan masukkan ayam yg telah digoreng, buah kismis dan 3 sb kacang goreng,garam dan buah tomato.
4.Masak dgn api sederhana sehingga naik minyak dan sedikit pekat.
5.Angkat dan hidangkan, tabur bawang goreng dan kacang yg selebihnya utk hiasan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan