Ahad, 12 Januari 2014

Kek lapis

kek lapis Resepinya 5 biji telo gred A dari peti ais, 11/2 cwn gula alus, 1 sudu bsr ovalete, 2 cwn tepung gandum, 1 sudu kecil baking powder, 150 ml susu cair, 1/2 sk garam, 100 gram minyak jagung, 1 sk esen vanila, pewarna ijau dan kuning dan asam manis secukupnya. Cara buat Ayak tepung dan baking powder kedlm mangkuk ketepikan. Pukul gula dan telo sampai kembang. Mskkan ovalete dan pukul sampai gebu. Mskkan minyak jagung gaul sebati. Mskkan tepung dan baking powder selang seli ngan susu dan esen vanila. Gaul sebati dan bahagi adunan kpd dua bhg. Ltk pewarna setitik. Loyang dialas dgn kertas minyak dan disapu mentega. Ltk adunan hijau ratakan permukaan dan susun asam manis diatsnya. Kukus selama 15 minit kukusan dipnskan dahulu. Buat pula lapisan kuning, susun asam manis, kukus selama 15 minit hingga habis. Utk yg terakhir kukus selama 20 minit. Setelah msk biarkan sejuk dlm loyang dan terbalikkan. Selmt mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan