Ahad, 12 Januari 2014

NASI MAQLUBA ( NASI TERBALIK MAQLUBA)

bhn2 1 kg daging + tulang kambing 2 biji bawang besar di dadu 1sdk lada hitam yg di tumbuk kasar 10 biji buah pelaga 2 btg kayu manis rebus semua bahan di atas hingga daging/tulang empuk bhn2 utk sayur 5 biji kentang di potong 6 dan di goreng 1/2 labu besar sayur kobis bunga di potong2 dan goreng bg layu 1 biji terung besar di potong bulat dan di goreng bg layu bhn2 utk masak nasi 3 cwn beras basmathi 1000 ml air rebusan daging( 5 cwn air) 2 sdk garam 1sdk lada hitam di tumbuk kasar 1/2 sdk serbuk kunyit( kalau ada safron lg bagus) 3 sdb minyak jagung/minyak zaitun cara2 masak 1)susun daging /tulang kambing dlm periuk letrik 2)lapiskan dgn beras 3) lapiskan dgn separuh sayur goreng 4) lapiskan sekali lagi dgn beras 5) lapiskan dgn baki sayur 6) lapiskan dgn baki beras 7) 1000 ml air( bancuh dgn + 1 sdk kunyit serbuk+ 1 sdk serbuk rempah arab( sy guna serbuk rempah nasi bukhari)+ 1sdk lada hitam taburkan dgn daun2 yg telah di hiris halus masaklah hingga nasi masak tanpa di kacau.. bila dh masak terbalikkan nasi ke dalam dulang.. boleh le nampak daging kambing tu di atas nasi.. boleh le mkn dgn baki sup dan salsa/jelatah Tomato Salsa ( yg ni sy tak buat sbb tak suka mkn jd boleh gantikan dgn acar mentah atau jelatah) Bahan-bahannya 1. Tomato 4 biji di potong dadu 2. Tomato paste 1 sudu makan 3. Bawang putih 7 biji 4. Bawang besar 1 biji 5. Cili padi sesuka hati 6. Minyak zaitun 4 sudu makan 7. Jus lemon 1 biji 8. Lemon 1 biji 9. Sos pedas 3 sudu makan 10. Air secukupnya

Resepi Rendang Tok

Bahan2nya:- 1 kg daging lembu batang pinang dipotong dadu 150 gram Bawang Merah dihiris 120 gram Bawang Putih dihiris 150 gram Halia dihiris Bahan-bahan digiling 5 sudu makan pes cili kering 10 kuntum bunga lawang 10 biji buah pelaga 2 sm kulit kayu manis 2 sudu makan ketumbar (disangai) 3 sudu makan lada hitam (disangai) 3 sudu makan jintan putih (disangai) 3 sudu makan jintan manis (disangai) 1 inci kunyit hidup 2 ibu jari lengkuas 4 batang serai 5 biji buah keras 2 sudu besar serbuk kari daging 1 / 2 biji kelapa muda dibuang kulit , isi kelapa yang dipotong kecil2 memanjang –digoreng/dibakar 1 / 2 biji kelapa parut untuk kerisik 5 biji kelapa parut – ambil pati santannya aje 1 tin susu cair canation Sedikit air asam jawa / 2 Asam keping 6 sudu makan gula melaka 2 helai daun kunyit dihiris 2 helai daun limau purut dihiris Garam secukup rasa. Minyak untuk menumis Cara membuatnya. Untuk mula membuatya, perasakan Daging Lembu tadi dengan bahan yang dihiris tadi bersama dengan bahan-bahan yang telah digiling,kerisik , kelapa hiris,susu cair dan pati Santan, kemudian perapkan selama dua jam. Tumiskan bahan-bahan yang telah diperapkan ke dalam periuk , daun kunyit ,daun limau purut dan didikan perlahan-lahan(api kecil). Didihkan selama dua hingga dua setengah jam sambil dikacau selalu hingga daging tadi empuk atau lembut serta berwarna agak kehitaman dan kering.Masukkan gula Melaka. Untuk mengelakkan daging dan kuah dari melekat di periuk, kacau terus menerus dan apabila kuah tu hampir kering, masukkan garam secukup rasa anda. Sentiasa kacau hingga nampak pekat dan sedikit kering dan warnanya hitam.Siap dihidang.

Daging Masak Hitam Nasi KandaQ

Oleh: Muza Muzawati cc : Buku Resepi Bahan-bahan ( 10 orang ) 1 kg daging 30 biji cili kering 1 sudu serbuk jintan putih 1 in halia 10 ulas bawang putih 10 ulas bawang merah 10 biji bawang besar 2 batang serai 2 tangkai daun kari 2 helai daun pandan 1/4 cawan tomato sup (kimball/heinz) 1/4 cawan kicap manis 1/2 cawan minyak masak 3 biji tomato dihiris asam jawa, garam sebiji @ 2 biji rempah tumis terdiri dr kulit kayu manis, bunga lawang,pelaga, cengkih daun pudina kalau suka Cara-cara daging potong 18 bawang kecil, bawang putih halia di kisar bawang besar dikisar berasingan cili direbus dan kisar dengan sedikit minyak. gaul daging dengan bahan kisar dan serbuk jintan putih, tinggalkan sedikit bawang besar untuk buat penumis panaskan minyak, tumis bawang besar dengan rempah penumis, serai ketuk dan daun pandan masukan daging bersama bahan kisar lain dan kicap apabila separuh masak masukan tomato buah, tomato sop dan daun kari kecilkan api biar mereneh hingga daging empuk apabila hampir masak masukan asam jawa , garam dan daun pudina ha....ini la daging hitam nasik kandaq Selamat mencuba!

Resepi kerutup ayam kelantan.

Bahan-bahannya:

- 1 ekor ayam saiz sederhana dipotong ikut suka
- 2 sudu besar rempah kerutup (saya guna brand selising)
- kerisik dari RM1 kelapa parut
- 1/2 cawan santan pekat
- sedikit air asam jawa
- 10-15 biji cili kering dikisar
- 7 biji bawang merah dikisar
- 2 biji bawang putih dikisar
- sedikit halia dikisar
- sedikit lengkuas dikisar
- 5 batang serai dititik
- 2 sudu besar ketumbar
- sedikit gula melaka/manisan
- rempah tumis secukupnya garam

Cara-caranya:

1. Campurkan bahan-bahan yang dikisar bersama ketumbar dan rempah kerutup untuk dijadikan pes.
2. Panaskan minyak dan tumiskan rempah tumis, pes kerutup dan serai yang dititik. Gaul sebati.
3. Bila bahan tumisan telah pecah minyak dan naik bau, masukkan ayam. Kacau sebati dan tambahkan sedikit air. Masak hingga ayam empuk.
4. Setelah ayam empuk masukkan air asam jawa, garam dan manisan secukupnya. Kacau sebati.
5. Tambahkan dengan santan pekat dan kerisik. Gaul lagi hingga mesra. Angkat bila kuah memekat dan ayam benar-benar empuk.

Ayam masak kuzi

Bahan-bahannya

- 1 ekor ayam - potong 12
- 3 1/2 cwn santan dari sebiji kelapa
- 4 sb susu pekat manis
- 3/4 cwn susu cair
- 2 cwn air - 1 cwn utk bancuh dgn rempah 1 pkt rempah kuzi (20 gm)-bancuh dgn 1 cwn air
- 3/4 cawan tomato sos
- garam secukup rasa
- kunyit serbuk utk goreng ayam
- 5 sb kacang tanah - goreng
- 4 sb kismis bawang goreng - tabur
- 3 biji buat tomato - potong
- 4 minyak utk menumis - dlm 8 sudu bahan tumis
- * 1 batang kulit kayu manis 5 ulas bawang putih- tumbuk
- 7 biji bawang merah- hiris tipis
- 2 inci halia-tumbuk

Cara:

1. Ayam digaul dgn garam & kunyit dan digoreng 3/4 masak. Bancuh rempah dg secawan air.
2.Tumis bahan tumisan* hingga wangi dan masukkan rempah. Kacau seketika dan masukkan susu pekat, susu cair dan sos tomato, kacau dan tambahkan 1 cwn air. biarkan mendidih dan sedikit pekat ; dlm 10 min. 3.Masukkan santan, biarkan mendidih dan masukkan ayam yg telah digoreng, buah kismis dan 3 sb kacang goreng,garam dan buah tomato.
4.Masak dgn api sederhana sehingga naik minyak dan sedikit pekat.
5.Angkat dan hidangkan, tabur bawang goreng dan kacang yg selebihnya utk hiasan.

PES CHAR KUAY TEOW

2000 ml stok rebusan kepala udang direbus bersama 4 bj bwg putih n 1 bj bwg bsr,6 sdb sos tiram,3 sdb kicap pekat,3 sdb kicap lemak manis,1 kiub pati ikan bilis(sy bubuh 2 sdb serbuk perasa hilal),garam n gula ikut citarasa sendiri.

Ayam phat phet

Tun Telani Ayam Phat Phet Resepi: Widad@myr Olahan: tun telani Bahan A 3 hingga 5 biji cili padi 1 inci halia 1 atau 2 batang serai 5 ulas bawang putih 1 biji bawang besar Bahan B 6 ketul ayam 1 sudu kecil serbuk kunyit 1 batang serai 1 asam keping 4 helai daun limau purut 2 sudu sos tiram 1 sudu kecil sos ikan sedikit Garam dan Gula Cara-cara Kisar bahan A dan tumis hingga naik bau Masukkan bahan B dan 1 hingga 2 cawan air. masak hingga mendidih dan kuah nmpak pekat. Siap