Ahad, 12 Januari 2014

Resepi Rendang Tok

Bahan2nya:- 1 kg daging lembu batang pinang dipotong dadu 150 gram Bawang Merah dihiris 120 gram Bawang Putih dihiris 150 gram Halia dihiris Bahan-bahan digiling 5 sudu makan pes cili kering 10 kuntum bunga lawang 10 biji buah pelaga 2 sm kulit kayu manis 2 sudu makan ketumbar (disangai) 3 sudu makan lada hitam (disangai) 3 sudu makan jintan putih (disangai) 3 sudu makan jintan manis (disangai) 1 inci kunyit hidup 2 ibu jari lengkuas 4 batang serai 5 biji buah keras 2 sudu besar serbuk kari daging 1 / 2 biji kelapa muda dibuang kulit , isi kelapa yang dipotong kecil2 memanjang –digoreng/dibakar 1 / 2 biji kelapa parut untuk kerisik 5 biji kelapa parut – ambil pati santannya aje 1 tin susu cair canation Sedikit air asam jawa / 2 Asam keping 6 sudu makan gula melaka 2 helai daun kunyit dihiris 2 helai daun limau purut dihiris Garam secukup rasa. Minyak untuk menumis Cara membuatnya. Untuk mula membuatya, perasakan Daging Lembu tadi dengan bahan yang dihiris tadi bersama dengan bahan-bahan yang telah digiling,kerisik , kelapa hiris,susu cair dan pati Santan, kemudian perapkan selama dua jam. Tumiskan bahan-bahan yang telah diperapkan ke dalam periuk , daun kunyit ,daun limau purut dan didikan perlahan-lahan(api kecil). Didihkan selama dua hingga dua setengah jam sambil dikacau selalu hingga daging tadi empuk atau lembut serta berwarna agak kehitaman dan kering.Masukkan gula Melaka. Untuk mengelakkan daging dan kuah dari melekat di periuk, kacau terus menerus dan apabila kuah tu hampir kering, masukkan garam secukup rasa anda. Sentiasa kacau hingga nampak pekat dan sedikit kering dan warnanya hitam.Siap dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan