Label
- Beauty
- Biskut
- Disclaimer
- DIY
- English
- English Communication
- Fashion baju
- Grammer
- Idiom
- Jahitan
- Jahitan Dewasa
- Jahitan Kanak-kanak
- Kek
- Kek lapis
- kek sarang semut
- Kuih Muih
- Lauk-pauk
- Learn english
- Masakan arab
- Mutiara Emas Saidina Ali
- Mutiara Kata
- Parenting
- Pola
- Rempah-ratus
- Resepi
- Resepi kek & biskut
- Resepi masakan
- Resepi pencuci mulut
- Roti
- Sambal
- Seksologi
- Skirt
- Sos @Topping
- Tips & petua masakan
- Tips masakan
- Vocabulary
- Western food
Ahad, 12 Januari 2014
Resepi Rendang Tok
Bahan2nya:-
1 kg daging lembu batang pinang dipotong dadu
150 gram Bawang Merah dihiris
120 gram Bawang Putih dihiris
150 gram Halia dihiris
Bahan-bahan digiling
5 sudu makan pes cili kering
10 kuntum bunga lawang
10 biji buah pelaga
2 sm kulit kayu manis
2 sudu makan ketumbar (disangai)
3 sudu makan lada hitam (disangai)
3 sudu makan jintan putih (disangai)
3 sudu makan jintan manis (disangai)
1 inci kunyit hidup
2 ibu jari lengkuas
4 batang serai
5 biji buah keras
2 sudu besar serbuk kari daging
1 / 2 biji kelapa muda dibuang kulit , isi kelapa yang dipotong kecil2 memanjang –digoreng/dibakar
1 / 2 biji kelapa parut untuk kerisik
5 biji kelapa parut – ambil pati santannya aje
1 tin susu cair canation
Sedikit air asam jawa / 2 Asam keping
6 sudu makan gula melaka
2 helai daun kunyit dihiris
2 helai daun limau purut dihiris
Garam secukup rasa.
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya.
Untuk mula membuatya, perasakan Daging Lembu tadi dengan bahan yang dihiris tadi bersama dengan bahan-bahan yang telah digiling,kerisik , kelapa hiris,susu cair dan pati Santan, kemudian perapkan selama dua jam.
Tumiskan bahan-bahan yang telah diperapkan ke dalam periuk , daun kunyit ,daun limau purut dan didikan perlahan-lahan(api kecil). Didihkan selama dua hingga dua setengah jam sambil dikacau selalu hingga daging tadi empuk atau lembut serta berwarna agak kehitaman dan kering.Masukkan gula Melaka.
Untuk mengelakkan daging dan kuah dari melekat di periuk, kacau terus menerus dan apabila kuah tu hampir kering, masukkan garam secukup rasa anda. Sentiasa kacau hingga nampak pekat dan sedikit kering dan warnanya hitam.Siap dihidang.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan