Label
- Beauty
- Biskut
- Disclaimer
- DIY
- English
- English Communication
- Fashion baju
- Grammer
- Idiom
- Jahitan
- Jahitan Dewasa
- Jahitan Kanak-kanak
- Kek
- Kek lapis
- kek sarang semut
- Kuih Muih
- Lauk-pauk
- Learn english
- Masakan arab
- Mutiara Emas Saidina Ali
- Mutiara Kata
- Parenting
- Pola
- Rempah-ratus
- Resepi
- Resepi kek & biskut
- Resepi masakan
- Resepi pencuci mulut
- Roti
- Sambal
- Seksologi
- Skirt
- Sos @Topping
- Tips & petua masakan
- Tips masakan
- Vocabulary
- Western food
Ahad, 12 Januari 2014
NASI MAQLUBA ( NASI TERBALIK MAQLUBA)
bhn2
1 kg daging + tulang kambing
2 biji bawang besar di dadu
1sdk lada hitam yg di tumbuk kasar
10 biji buah pelaga
2 btg kayu manis
rebus semua bahan di atas hingga daging/tulang empuk
bhn2 utk sayur
5 biji kentang di potong 6 dan di goreng
1/2 labu besar sayur kobis bunga di potong2 dan goreng bg layu
1 biji terung besar di potong bulat dan di goreng bg layu
bhn2 utk masak nasi
3 cwn beras basmathi
1000 ml air rebusan daging( 5 cwn air)
2 sdk garam
1sdk lada hitam di tumbuk kasar
1/2 sdk serbuk kunyit( kalau ada safron lg bagus)
3 sdb minyak jagung/minyak zaitun
cara2 masak
1)susun daging /tulang kambing dlm periuk letrik
2)lapiskan dgn beras
3) lapiskan dgn separuh sayur goreng
4) lapiskan sekali lagi dgn beras
5) lapiskan dgn baki sayur
6) lapiskan dgn baki beras
7) 1000 ml air( bancuh dgn + 1 sdk kunyit serbuk+ 1 sdk serbuk rempah arab( sy guna serbuk rempah nasi bukhari)+ 1sdk lada hitam
taburkan dgn daun2 yg telah di hiris halus
masaklah hingga nasi masak tanpa di kacau..
bila dh masak terbalikkan nasi ke dalam dulang..
boleh le nampak daging kambing tu di atas nasi..
boleh le mkn dgn baki sup dan salsa/jelatah
Tomato Salsa
( yg ni sy tak buat sbb tak suka mkn jd boleh gantikan dgn acar mentah atau jelatah)
Bahan-bahannya
1. Tomato 4 biji di potong dadu
2. Tomato paste 1 sudu makan
3. Bawang putih 7 biji
4. Bawang besar 1 biji
5. Cili padi sesuka hati
6. Minyak zaitun 4 sudu makan
7. Jus lemon 1 biji
8. Lemon 1 biji
9. Sos pedas 3 sudu makan
10. Air secukupnya
Resepi Rendang Tok
Bahan2nya:-
1 kg daging lembu batang pinang dipotong dadu
150 gram Bawang Merah dihiris
120 gram Bawang Putih dihiris
150 gram Halia dihiris
Bahan-bahan digiling
5 sudu makan pes cili kering
10 kuntum bunga lawang
10 biji buah pelaga
2 sm kulit kayu manis
2 sudu makan ketumbar (disangai)
3 sudu makan lada hitam (disangai)
3 sudu makan jintan putih (disangai)
3 sudu makan jintan manis (disangai)
1 inci kunyit hidup
2 ibu jari lengkuas
4 batang serai
5 biji buah keras
2 sudu besar serbuk kari daging
1 / 2 biji kelapa muda dibuang kulit , isi kelapa yang dipotong kecil2 memanjang –digoreng/dibakar
1 / 2 biji kelapa parut untuk kerisik
5 biji kelapa parut – ambil pati santannya aje
1 tin susu cair canation
Sedikit air asam jawa / 2 Asam keping
6 sudu makan gula melaka
2 helai daun kunyit dihiris
2 helai daun limau purut dihiris
Garam secukup rasa.
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya.
Untuk mula membuatya, perasakan Daging Lembu tadi dengan bahan yang dihiris tadi bersama dengan bahan-bahan yang telah digiling,kerisik , kelapa hiris,susu cair dan pati Santan, kemudian perapkan selama dua jam.
Tumiskan bahan-bahan yang telah diperapkan ke dalam periuk , daun kunyit ,daun limau purut dan didikan perlahan-lahan(api kecil). Didihkan selama dua hingga dua setengah jam sambil dikacau selalu hingga daging tadi empuk atau lembut serta berwarna agak kehitaman dan kering.Masukkan gula Melaka.
Untuk mengelakkan daging dan kuah dari melekat di periuk, kacau terus menerus dan apabila kuah tu hampir kering, masukkan garam secukup rasa anda. Sentiasa kacau hingga nampak pekat dan sedikit kering dan warnanya hitam.Siap dihidang.
Daging Masak Hitam Nasi KandaQ
Oleh: Muza Muzawati
cc : Buku Resepi
Bahan-bahan ( 10 orang )
1 kg daging
30 biji cili kering
1 sudu serbuk jintan putih
1 in halia
10 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
10 biji bawang besar
2 batang serai
2 tangkai daun kari
2 helai daun pandan
1/4 cawan tomato sup (kimball/heinz)
1/4 cawan kicap manis
1/2 cawan minyak masak
3 biji tomato dihiris
asam jawa, garam
sebiji @ 2 biji rempah tumis terdiri dr kulit kayu manis, bunga lawang,pelaga, cengkih
daun pudina kalau suka
Cara-cara
daging potong 18
bawang kecil, bawang putih halia di kisar
bawang besar dikisar berasingan
cili direbus dan kisar dengan sedikit minyak. gaul daging dengan bahan kisar dan serbuk jintan putih, tinggalkan sedikit bawang besar untuk buat penumis
panaskan minyak, tumis bawang besar dengan rempah penumis, serai ketuk dan daun pandan
masukan daging bersama bahan kisar lain dan kicap
apabila separuh masak masukan tomato buah, tomato sop dan daun kari
kecilkan api biar mereneh hingga daging empuk
apabila hampir masak masukan asam jawa , garam dan daun pudina
ha....ini la daging hitam nasik kandaq
Selamat mencuba!
Resepi kerutup ayam kelantan.
Bahan-bahannya:
- 1 ekor ayam saiz sederhana dipotong ikut suka
- 2 sudu besar rempah kerutup (saya guna brand selising)
- kerisik dari RM1 kelapa parut
- 1/2 cawan santan pekat
- sedikit air asam jawa
- 10-15 biji cili kering dikisar
- 7 biji bawang merah dikisar
- 2 biji bawang putih dikisar
- sedikit halia dikisar
- sedikit lengkuas dikisar
- 5 batang serai dititik
- 2 sudu besar ketumbar
- sedikit gula melaka/manisan
- rempah tumis secukupnya garam
Cara-caranya:
1. Campurkan bahan-bahan yang dikisar bersama ketumbar dan rempah kerutup untuk dijadikan pes.
2. Panaskan minyak dan tumiskan rempah tumis, pes kerutup dan serai yang dititik. Gaul sebati.
3. Bila bahan tumisan telah pecah minyak dan naik bau, masukkan ayam. Kacau sebati dan tambahkan sedikit air. Masak hingga ayam empuk.
4. Setelah ayam empuk masukkan air asam jawa, garam dan manisan secukupnya. Kacau sebati.
5. Tambahkan dengan santan pekat dan kerisik. Gaul lagi hingga mesra. Angkat bila kuah memekat dan ayam benar-benar empuk.
- 1 ekor ayam saiz sederhana dipotong ikut suka
- 2 sudu besar rempah kerutup (saya guna brand selising)
- kerisik dari RM1 kelapa parut
- 1/2 cawan santan pekat
- sedikit air asam jawa
- 10-15 biji cili kering dikisar
- 7 biji bawang merah dikisar
- 2 biji bawang putih dikisar
- sedikit halia dikisar
- sedikit lengkuas dikisar
- 5 batang serai dititik
- 2 sudu besar ketumbar
- sedikit gula melaka/manisan
- rempah tumis secukupnya garam
Cara-caranya:
1. Campurkan bahan-bahan yang dikisar bersama ketumbar dan rempah kerutup untuk dijadikan pes.
2. Panaskan minyak dan tumiskan rempah tumis, pes kerutup dan serai yang dititik. Gaul sebati.
3. Bila bahan tumisan telah pecah minyak dan naik bau, masukkan ayam. Kacau sebati dan tambahkan sedikit air. Masak hingga ayam empuk.
4. Setelah ayam empuk masukkan air asam jawa, garam dan manisan secukupnya. Kacau sebati.
5. Tambahkan dengan santan pekat dan kerisik. Gaul lagi hingga mesra. Angkat bila kuah memekat dan ayam benar-benar empuk.
Ayam masak kuzi
Bahan-bahannya
- 1 ekor ayam - potong 12
- 3 1/2 cwn santan dari sebiji kelapa
- 4 sb susu pekat manis
- 3/4 cwn susu cair
- 2 cwn air - 1 cwn utk bancuh dgn rempah 1 pkt rempah kuzi (20 gm)-bancuh dgn 1 cwn air
- 3/4 cawan tomato sos
- garam secukup rasa
- kunyit serbuk utk goreng ayam
- 5 sb kacang tanah - goreng
- 4 sb kismis bawang goreng - tabur
- 3 biji buat tomato - potong
- 4 minyak utk menumis - dlm 8 sudu bahan tumis
- * 1 batang kulit kayu manis 5 ulas bawang putih- tumbuk
- 7 biji bawang merah- hiris tipis
- 2 inci halia-tumbuk
Cara:
1. Ayam digaul dgn garam & kunyit dan digoreng 3/4 masak. Bancuh rempah dg secawan air.
2.Tumis bahan tumisan* hingga wangi dan masukkan rempah. Kacau seketika dan masukkan susu pekat, susu cair dan sos tomato, kacau dan tambahkan 1 cwn air. biarkan mendidih dan sedikit pekat ; dlm 10 min. 3.Masukkan santan, biarkan mendidih dan masukkan ayam yg telah digoreng, buah kismis dan 3 sb kacang goreng,garam dan buah tomato.
4.Masak dgn api sederhana sehingga naik minyak dan sedikit pekat.
5.Angkat dan hidangkan, tabur bawang goreng dan kacang yg selebihnya utk hiasan.
- 1 ekor ayam - potong 12
- 3 1/2 cwn santan dari sebiji kelapa
- 4 sb susu pekat manis
- 3/4 cwn susu cair
- 2 cwn air - 1 cwn utk bancuh dgn rempah 1 pkt rempah kuzi (20 gm)-bancuh dgn 1 cwn air
- 3/4 cawan tomato sos
- garam secukup rasa
- kunyit serbuk utk goreng ayam
- 5 sb kacang tanah - goreng
- 4 sb kismis bawang goreng - tabur
- 3 biji buat tomato - potong
- 4 minyak utk menumis - dlm 8 sudu bahan tumis
- * 1 batang kulit kayu manis 5 ulas bawang putih- tumbuk
- 7 biji bawang merah- hiris tipis
- 2 inci halia-tumbuk
Cara:
1. Ayam digaul dgn garam & kunyit dan digoreng 3/4 masak. Bancuh rempah dg secawan air.
2.Tumis bahan tumisan* hingga wangi dan masukkan rempah. Kacau seketika dan masukkan susu pekat, susu cair dan sos tomato, kacau dan tambahkan 1 cwn air. biarkan mendidih dan sedikit pekat ; dlm 10 min. 3.Masukkan santan, biarkan mendidih dan masukkan ayam yg telah digoreng, buah kismis dan 3 sb kacang goreng,garam dan buah tomato.
4.Masak dgn api sederhana sehingga naik minyak dan sedikit pekat.
5.Angkat dan hidangkan, tabur bawang goreng dan kacang yg selebihnya utk hiasan.
PES CHAR KUAY TEOW
2000 ml stok rebusan kepala udang direbus bersama 4 bj bwg putih n 1 bj bwg bsr,6 sdb sos tiram,3 sdb kicap pekat,3 sdb kicap lemak manis,1 kiub pati ikan bilis(sy bubuh 2 sdb serbuk perasa hilal),garam n gula ikut citarasa sendiri.
Ayam phat phet
Tun Telani
Ayam Phat Phet
Resepi: Widad@myr
Olahan: tun telani
Bahan A
3 hingga 5 biji cili padi
1 inci halia
1 atau 2 batang serai
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Bahan B
6 ketul ayam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang serai
1 asam keping
4 helai daun limau purut
2 sudu sos tiram
1 sudu kecil sos ikan
sedikit Garam dan Gula
Cara-cara
Kisar bahan A dan tumis hingga naik bau
Masukkan bahan B dan 1 hingga 2 cawan air.
masak hingga mendidih dan kuah nmpak pekat.
Siap
Langgan:
Catatan (Atom)