Jumaat, 19 September 2014






pizza

resepi pizza dough
1 kilo tepong gandum 
1 sudu sup yis @ 11 gram
3 sudu besar majerin pelangi @ buter @ ½ cup olive oil @ soya oil
1 sudu besar gula
½ sudu teh garam
1 sudu besar oregano
1 sudu besar parmesan cheese
air secukupnya, bergantung pada kualiti tepong
uli sebati hingga ianya tidak melekat pada tangan atau hingga yis betul2 hidup,

berat sebijik dough pizza 300 gram,

mother sauce

MOTHER SAUCE @ DEMI GLAZE, 
bahan utama ialah, segala mak nenek tulang menulang, tulang ayam, tulang lembu, nak buh daging lembu pon boleh, batang sup carrot dan bawang besar, kita bakar sama dia........ lebih kurang 3 jam pada suhu oven 200 atas bawah, kasi rentung sama dia kikikiki, next step akan 
saute bawang besar, carrot dan batang sup, kalau boleh guna minyak tu
yang yg dibakar td sampai wangi...masukkan pes tomato n masukkan bay leaf @ daur briani kering n masukkansemu tulang yg dibakar td n ampur sedikit benda ni, kacau sebati dulu dgn air baru masukan dale periuk tlang td, yg ni penambah rasa n tambah air sampai penuh, dan rebuskan dia sampai air tinggal separuh, lebih kurang 5 jam paling lama. n sekarang ,ada untuk tapis buang tulang menulang td n guna penapis lubang besar dulu pastu baru guna yg lubang kecik, pastika tiada sisa2 n estkan bg dia sejuk atau suam n bancuh tong dgn air, tepong gandum dibakar dgn oven dulu sekejap n  
tapis dulu tepong supaya tiada ketul2 n last , masukan pelan2 tp kacau laju2 jika soso td masih panas,mjika tidak tepong ni akan jd ketul2 masak, tp jgn panik jika ada tepong ketul2. tgu ia sejuk blender je kikikiki, don panik , aku kaji doh semua ni, asal nok siap sos 2 hari aku boleh kuarangkan pada 5 jam sahaja, always thingking what ever u do hahahha..siap

ambik minyak yg keluar, tumis bawang tadi.masukkan pes tomota..tulang rebus..biar sejuk masukkan tpg gandum n tapis

Murtabak bakar

Makaroni Bakar

Bahan-Bahan :
2 cawan makaroni (Direbus sampai lembut)
500 gm daging kisar(cincang)
3 sudu rempah kari
5 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
1 sudu lada hitam*
1/2 inci halia*
Semua bahan bertanda * di tumbuk
Sedikit minyak jagung+sedikit mentega utk menumis
1 tin susu cair ideal+1 tin air
sedikit daun bawang/sup (pilihan)
sedikit bawang goreng
4biji telur - dipukul
Garam secukupnya
Sedikit parutan mozarella/cheddar cheese

Cara-cara Menyediakan:
1. Tumis bahan yang ditumbuk tadi bersama rempah hingga naik bau.
2. Masukkan daging kisar/cincang dan goreng hingga masak dan perasakan dgn garam.
3. Masukkan susu cair , air dan bawang goreng kemudian dimasak sekejap.
4. Makaroni yang dah direbus ditoskan kemudian masukkan dalam bekas yang bersih.
5. Masukkan bahan daging yang dah masak tadi ke dalam bekas bersama makaroni n gaul rata.
6. Boleh tambah cheeddar cheeseyg dah diparut sekali.
7. Masukkan dalam dulang/loyang pembakar , tuangkan telur diatas macaroni , tabur mozerella dan baki cheese kalau suka.
8. Taburkan daun sup/bawang n bawang goreng.
9. Bakar selama 40 minit dgn suhu 170 darjah celcius atau hingga masak.
10. *Boleh tambah lada bangla,cendawan dan tomato yang dipotong dadu.

Donut

donut
tepong 1 kg
yis 11 gram / 1 sudu sup
shortening / majerin 100 gram
telor 3 biji
bread impruver 1sudu besar
ovelette 1 sudu besar
gula 4 sudu besar
garam 1 sudu kecil
air secukupnya
campurkan kesemua bahan uli sebati, canai setebnal ½ inci pastu tekap dgn acuan donat, taburkan tepong dalam tray supaya tak melekat, biarkan kembang ½ jam, pastu goreng dgn '' slow fire '' emmmmmmm semudah ABC

berat 1 biji donat 60 gram,