Ahad, 17 Januari 2016

RESEPI SOS BUTTERSCOTH LAZAT


Bahan:
- 1/2 cwn gula pasir
- 25gm butter
- 1cwn whipping cream (sy guna fresh cream pn boleh)
- 1/4sk garam halus
Cara:
- Cairkan gula pasir hingga betul2 cair semuanya, tiada ketul2... jk mau perang, boleh besarkan api sikit. tp awas: jgn sampai hangus. kacau selalu. 
- setelah gula cair, masukkan butter hingga cair.
- masukkan whipping cream dan garam.- kacau selalu hingga kelihatan buih2 kecil timbul menandakan bahan tersebut telah mesra antara satu sama lain.
- matikan api. 
- tunggu hingga betul2 sejuk.. ia akan pekat dan likat.
(Resepi ini padan dgn 5-6 bekas roti yg bekas aluminium biasa tu)

SELAMAT MENCUBA

kek coklat


bhn A:(dimasak double boiler smp smua larut,sjukkn)
1cwn gula
1cwn serbuk koko
2sb butter
1cwn susu cair
1cwn mnyak jgung/mnyak masak
bhn B:(campur smua,pkul dgn whisk)
1cwn susu pkat
1cwn tpung gndum
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat
3bji tlur
**campur kdua2 bhn,sebatikn dan kukus/bkar shgga masak

Topping:(double boiler hg larut,sjukkn sblom tuang atas kek yg suhu blik)
1/2cwn serbuk koko
1/2cwn susu pkat
2sb butter



KEK COKLAT KUKUS LAPIS KEJU (Resepi asal kek coklat dr Chef Hanieliza)

Bahan A [Kacau rata]
1 cawan susu cair
1 cawan air
1 cawan butter cair
2 cawan gula perang

Bahan B [ayakkan]
2 cawan tepung superfine
1/2 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat

Bahan C [kacau rata]
1 biji telur ayam
1 s/k esen vanilla

Cara
1. Panaskan kukusan
2 Kacau semua bahan A supaya sama rata.
3. Masukkan bahan B dan kacau lagi.
4. Masukkan bahan C dan kacau lagi supaya tidak bergentil.
5. Lapikkan loyang dan masukkan adunan.
6. Kukuskan separuh adunan selama 20 minit atau sehingga masak dengan api sederhana.
7. Keluarkan loyang, tuangkan adunan keju. Kukus 15 minit.
8. Keluarkan loyang, tuang baki adunan coklat. Kukus 20 minit atau sehingga masak.
7. Hiaskan dengan krim coklat

BAHAN LAPISAN KEJU

250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandum

Cara-cara
Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
Biarkan sebentar.



Kek chocolate moist
BAHAN A
2 cwn tepung self-raising
1 sudu kecil baking powder
½ sudu kecil bikarbonat
*Hendaklah diayak bersama

BAHAN B
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak masak
1 cwn gula perang
1 cawn serbuk koko 
2 bj telur
esenvanilla 



TOPING COKLAT

TOPING COKLAT
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1/4 cawan susu cair
3/4 cawan minyak
Campur semua dalam periuk..
Kacau biar sebati baru buka api..
Masak api perlahan sampai pekat..
Tuang atas kek ketika masih suam..
Sejukkan dalam peti ais sebelum dipotong.

tart

===============
Tart Nenas Gulung
===============
250 gm Butter
1 biji telur kuning
1 sudu besar susu pekat Manis
1 1/2 sudu besar Gula caster
1 sudu besar esen vanilla
Sedikit pewarna kuning ( sy guna star brand )
1 sudu besar Tepung jagung
3 cawan ++ Tepung gandum
Cara membuat
=============
*Pukul butter + susu pekat Manis + gula caster + telur kuning + esen vanilla + pewarna kuning sehingga kembang fluppy atau sampai puas hati.
*Kemudian masukkan tepung jagung dan pukul sehingga sebati
*Akhirnya masukkan tepung gandum. *Oleh kerana ianya tart gulung adunan tepung mestilah lembut dan tidak melekat di tangan.Mudah utk disemperit. Kena pandai2 adjust tepung gandum tu.
Sapuan atas tart guna putih telur yg diasing kan tadi + pewarna kuning
Bakar suhu 180° selama 25 minit.
Inti Nenas
=========
3 cawan nanas yg diparut
1 cawan gula pasir
Kayu Manis
Nanas + kayu manis dimasak sehingga kering sedikit airnya kemudian masukkan gula..
Masak agak2 jgn kering sgt sebab bila sejuk takut terkeras.
( saya kdg2 masukkan jem nenas di bakery utk dicampurkan sedikit semasa memasak inti ini)
Untuk sapuan atas saya gunakan putih telur + pewarna kuning agak2 ye

Jumaat, 18 Disember 2015

mee rebus

MEE REBUS MAMAK PENANG PERASA UDANG
Bahan-bahan Untuk Membuat Kuah:
100 gm udang kering – direndam dan dibersihkan 
½ kg. udang saiz sederhana - dibersihkan dan direbus
½ kg. ubi keledek oren
½ kg. ubi kentang
1 cawan kacang tanah yang digoreng kering dan ditumbuk halus – Beli yang sedia dijual
Sedikit cili kering yang telah dikisar (bergantung kepada kepedasan) – Kak Noor guna 3 senduk nasi cili kering kisar
Segenggam kacang dhal - digoreng garing kering (sebagai pemekat kuah)
4 sudu besar sos cili
2 sudu besar tomato puri. Boleh juga tomato sos
2 kiub pati ayam
10 keping biskut marie yang telah dicairkan dengan air – untuk memekatkan kuah saja
3 sudu besar gula perang
Gula putih dan garam secukup rasa
Cara-cara Membuat Kuah:
1. Ubi keledek dan ubi kentang dikupas kulit kemudian direbus sehingga empuk. Lenyekkan ubi keledek dan ubi kentang semasa masih panas sehingga hancur. Ketepikan.
2. Udang dikopek kulitnya; diasingkan kulit dan isinya. Basuh bersih menggunakan garam dan limau untuk menghilangkan bau hanyir udang. Kemudian rebus kulit udang sehingga mendidih. Asingkan air rebusan udang di dalam bekas dan diketepikan. Masukkan kulit rebusan udang dan air secukupnya di dalam blender dan kisar kasar. Kemudian ditapis ke dalam air rebusan udang tadi.
3. Satukan cili kering kisar, dal, udang kering dan biskut marie dan air secukupnya di dalam blender dan kisar sehingga halus.
4. Panaskan periuk dan masukkan hasil kisaran. Tambah air rebusan udang. Tambahkan air lagi antara 1 liter hingga 2 liter. Masukkan ubi yang telah dilenyek halus dan kacau rata sehingga sebati.
5. Bila kuah mendidih, masukkan sos cili dan sos tomato. Masukkan kiub pati ayam, gula perang, gula putih dan garam secukup rasa. Jaga kepekatan kuah. Sekiranya terlalu pekat boleh tambah air untuk dicairkan. Mulakan dengan kuah yang pekat dan cairkan sedikit demi sedikit.
6. Tambahkan sedikit pewarna kuning telur sekiranya anda ingin warna kekuningan kuah anda.
7. Bila kuah telah mendidih, kecilkan api dapur dan biarkan kuahnya panas. Dah siap kuahnya.
Bahan-bahan Untuk Penyediaan Mee Rebus:
2 bungkus mi kuning – Mi perlu dicelurkan di dalam air panas mendidih selama 30 saat. Keluarkan semua mi dengan penapis dan masukkan kembali di dalam bekas yang diisi air sejuk (paip) untuk mengelakkan mi itu masak lagi dengan haba yang terperangkap di dalamnya. Keluarkan mi dan toskan mi di dalam penapis. Boleh tambah 1 sudu minyak masak untuk mi untuk tidak kelihatan pucat dan melekit. Sekiranya anda menyediakan satu pinggan demi satu pinggan, mi yang direbus tidak perlu dicelurkan ke dalam air dan terus boleh dihidangkan ke dalam pinggan.
Taugeh dicelur di dalam air panas, ditoskan dan dimasukkan kembali di dalam air sejuk (kaedah ini adalah supaya taugeh tidak terlalu melecur dan rasa garing tetapi telah masak). Sekiranya sediakan satu pinggan tidak perlu masukkan di dalam air sejuk.
3. 4 biji kentang direbus (selalunya rebus sekali dengan keledek untuk resepi kuahnya) sehingga agak-agak tidak terlalu masak dan lembik. Kopek kulit kentang semasa masih berada dalam keadaan panas dan sapukan sedikit tepung gandum selepas dikopek kulitnya supaya jus dari ubi yang keluar diserapkan oleh tepung untuk memudahkan salutan tepung semasa goreng melekat. Sediakan `batter’ tepung untuk menggoreng (tepung + air + pewarna kuning + garam). Goreng kentang yang dicelur tepung sehingga hasil warna keemasan. Bila sejuk, potong kentang bersaiz dadu anda suka.
4. Cucur udang mamak (Boleh search kat Resepi Mama Ria-https://www.facebook.com/groups/1619245674986310/search/…)
5. 4 keping tauhu digoreng dan dipotong dadu atau ikut suka
6. Beberapa biji telur direbus dan dipotong dua.
7. Limau kasturi atau limau nipis dibelah dua atau potong sisi.
8. Daun sup dan bawang dihiris halus.
9. Cili hijau/cili merah dihiris nipis
10. Bawang goreng untuk ditaburkan di atas.
Cara-cara Menghidang:
Ambil sedikit mi dan letakkan di dalam pinggan. Kemudian diikuti dengan taugeh. Hiaskan dengan cucur udang, kentang rebus, telur rebus, daun sup/daun bawang, cili hijau/merah dan limau kasturi. Selepas itu dituangkan kuah di atasnya. Dah siap untuk dimakan.

Isnin, 14 Disember 2015

petua baby selesema

Sesapa yg ank selsema boleh try buat teknik percussion..
Resepi hanya air panas, bwg putih bakar dan minyak telon..
Tiarapkan ank atas riba pastu stimkan muka ank n tepuk belakang dgn tapak tangan bentuk mangkuk..
Tak sampai 5 minit..walla..keluar segala mak nenek hingus..
Barula ank ibu ni boleh tido dgn selesa..kalau tak merengek je keje...

Sabtu, 12 Disember 2015

cream anti dark circle

  • Aloe vera gel
  • A capsule of vitamin E
  • Almond oil
Procedure:
Aloe vera is used for almost all skin problems, from sunburn to equalizing complexion. In a bowl put two teaspoons (10 ml) of aloe vera gel and then “squeeze” three capsules of vitamin E (400 IU per capsule).
Almond oil is rich in nutrients necessary for healthy skin. To the mixture add a teaspoon (5 mL) of the oil and mix well.
Once all the ingredients are well mixed notice that the color of the cream has changed – it is no longer transparent. Apply the cream every night before bed. It will calm the skin around the eyes, and will have a cooling effect, and already after a few treatments will reduce dark circles under the eyes.
The cream can be stored at room temperature, but away from sunlight. The shelf life of the cream is a month.