Ahad, 17 Januari 2016

tart

===============
Tart Nenas Gulung
===============
250 gm Butter
1 biji telur kuning
1 sudu besar susu pekat Manis
1 1/2 sudu besar Gula caster
1 sudu besar esen vanilla
Sedikit pewarna kuning ( sy guna star brand )
1 sudu besar Tepung jagung
3 cawan ++ Tepung gandum
Cara membuat
=============
*Pukul butter + susu pekat Manis + gula caster + telur kuning + esen vanilla + pewarna kuning sehingga kembang fluppy atau sampai puas hati.
*Kemudian masukkan tepung jagung dan pukul sehingga sebati
*Akhirnya masukkan tepung gandum. *Oleh kerana ianya tart gulung adunan tepung mestilah lembut dan tidak melekat di tangan.Mudah utk disemperit. Kena pandai2 adjust tepung gandum tu.
Sapuan atas tart guna putih telur yg diasing kan tadi + pewarna kuning
Bakar suhu 180° selama 25 minit.
Inti Nenas
=========
3 cawan nanas yg diparut
1 cawan gula pasir
Kayu Manis
Nanas + kayu manis dimasak sehingga kering sedikit airnya kemudian masukkan gula..
Masak agak2 jgn kering sgt sebab bila sejuk takut terkeras.
( saya kdg2 masukkan jem nenas di bakery utk dicampurkan sedikit semasa memasak inti ini)
Untuk sapuan atas saya gunakan putih telur + pewarna kuning agak2 ye

Tiada ulasan:

Catat Ulasan