Bahan:
- 1/2 cwn gula pasir
- 25gm butter
- 1cwn whipping cream (sy guna fresh cream pn boleh)
- 1/4sk garam halus
- 1/2 cwn gula pasir
- 25gm butter
- 1cwn whipping cream (sy guna fresh cream pn boleh)
- 1/4sk garam halus
Cara:
- Cairkan gula pasir hingga betul2 cair semuanya, tiada ketul2... jk mau perang, boleh besarkan api sikit. tp awas: jgn sampai hangus. kacau selalu.
- setelah gula cair, masukkan butter hingga cair.
- masukkan whipping cream dan garam.- kacau selalu hingga kelihatan buih2 kecil timbul menandakan bahan tersebut telah mesra antara satu sama lain.
- matikan api.
- tunggu hingga betul2 sejuk.. ia akan pekat dan likat.
- Cairkan gula pasir hingga betul2 cair semuanya, tiada ketul2... jk mau perang, boleh besarkan api sikit. tp awas: jgn sampai hangus. kacau selalu.
- setelah gula cair, masukkan butter hingga cair.
- masukkan whipping cream dan garam.- kacau selalu hingga kelihatan buih2 kecil timbul menandakan bahan tersebut telah mesra antara satu sama lain.
- matikan api.
- tunggu hingga betul2 sejuk.. ia akan pekat dan likat.
(Resepi ini padan dgn 5-6 bekas roti yg bekas aluminium biasa
tu)
SELAMAT MENCUBA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan