SAMBAL IKAN BAKAR
Bahan2
1 – 2 helai daun kunyit*
3 batang serai*
2inci kunyit hidup*
2 inci halia*
6 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
Satu tapak tangan udang kering @ geragau* (*dikisar bersama)
2 Daun Limau Purut*
4 Biji Buah Keras*
4 Biji Cili Merah*
Belacan yg dibakar*
20 – 25 biji lada kering – dikisar berasingan
Daun Kesum
Asam Jawa
Garam, gula merah dan jus limau nipis.
1 – 2 helai daun kunyit*
3 batang serai*
2inci kunyit hidup*
2 inci halia*
6 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
Satu tapak tangan udang kering @ geragau* (*dikisar bersama)
2 Daun Limau Purut*
4 Biji Buah Keras*
4 Biji Cili Merah*
Belacan yg dibakar*
20 – 25 biji lada kering – dikisar berasingan
Daun Kesum
Asam Jawa
Garam, gula merah dan jus limau nipis.
Caranya
Tumiskan bahan kisar sehingga garing dan wangi.
Tumiskan bahan kisar sehingga garing dan wangi.
Masukkan pula cili yang telah dikisar dan tumis sehingga terbit
minyak.
Masukkan daum kesum, air asam jawa dan kacau rata.
Kemudian perasakan dengan garam, gula dan air limau nipis
secukup rasa.
Setelah mendidih, masukkan sedikit air dan tunggu sehingga
masak.
CARA MEMBAKAR IKAN
Bahan2
Sambal ikan bakar
Daun pisang
Aluminium foil
Sambal ikan bakar
Daun pisang
Aluminium foil
Ambil sambal ikan. Sediakan kuali leper atau pemanggang ajaib
dan panaskan terlebih dahulu.
Sediakan aluminium foil dan daun pisang untuk membalut ikan.
Letakkan ikan di atas daun pisang dan siramkan sambal ikan tadi
di atas ikan yang hendak dibakar dan balutkan dengan aluminium foil.
Kemudian letak di dalam kuali leper atau pemanggang ajaib tadi.
Bakar dengan api perlahan sehingga masak. Kalau guna pemanggang
dalam 5 hingga 7 minit setiap sisi ikan.
Alihkan ikan bakar tadi ke atas pinggan hidangan.
Siap utk dimakan