Bahan-bahan
2tin susu cair
3/4 tin susu pekat(ikut kemanisan masing2) sy kurangkn lg sbb x suka manis...
1 1/2sdb ovallete
Vanila flavour
Serbuk koko
2tin susu cair
3/4 tin susu pekat(ikut kemanisan masing2) sy kurangkn lg sbb x suka manis...
1 1/2sdb ovallete
Vanila flavour
Serbuk koko
Cara2..
Putar semua bahan hingga kembang n gebu kemudian bahagi 2 bahagian
Satu bahagian letak vanila n satu bahagian letak serbuk koko
Tuang dlm loyang selang seli n sejukkn dlm peti hingga keras...sblm tuang adunan lapikkn plastik kt sebelah dlm loyang..sy guna loyang yg blh keluarkn lapik dlm tu...
Dh lapik plastik br tuangkn adunan aiskrim tu..plastik kna lebih dr loyang ye supaya aiskrim.x lekat kat loyang nnt..bila dh keras tolak je lapik bwh loyang tu n keluarkn aiskrim td..
Tuang coklat cair n tabur la ape2 yg anda suka...hehe..sy tabur badam cincang
Satu bahagian letak vanila n satu bahagian letak serbuk koko
Tuang dlm loyang selang seli n sejukkn dlm peti hingga keras...sblm tuang adunan lapikkn plastik kt sebelah dlm loyang..sy guna loyang yg blh keluarkn lapik dlm tu...
Dh lapik plastik br tuangkn adunan aiskrim tu..plastik kna lebih dr loyang ye supaya aiskrim.x lekat kat loyang nnt..bila dh keras tolak je lapik bwh loyang tu n keluarkn aiskrim td..
Tuang coklat cair n tabur la ape2 yg anda suka...hehe..sy tabur badam cincang
walnut+almond caramel ice cream.
1 1/2 cawan susu cair/full krim/segar
1 1/2 cawan uht whipping cream
1/2cawan gula pasir
1 1/2 cawan walnut + almond dihancurkan kasar(bole letak almond saja atau walnut saja tp sukatab mesti 1 1/2cawan
5biji telur kuning(putih telur tu jangan buang bole buat pavlova hehe)
1sudu besar tepung jagung(optional)
kalau xda pn ice cream masih jadi.
sedikit caramel dan choc chip(dua bahan ni optional jgk xnak letak pn xpa)
1 1/2 cawan uht whipping cream
1/2cawan gula pasir
1 1/2 cawan walnut + almond dihancurkan kasar(bole letak almond saja atau walnut saja tp sukatab mesti 1 1/2cawan
5biji telur kuning(putih telur tu jangan buang bole buat pavlova hehe)
1sudu besar tepung jagung(optional)
kalau xda pn ice cream masih jadi.
sedikit caramel dan choc chip(dua bahan ni optional jgk xnak letak pn xpa)
satukan susu dan gula masak dengan api sederhana sehingga mendidih. saya letak safron kebetulAn ada kt rumah ni. dah didih asingkan biar suam.
dalam mixer pukul telur kuning sehingga kembang. kemudian masukkan bahan didih yg telah suam td dan tepung jagung kalau ada gaul sebati.masak semula adunan td dgn api sederhana sambil kacau. kacau sehingga pekat melekat di spatula.
dalam bekas lain letak uht whipping cream dan penapis.satukan caramel dan walnut+almond gaul sebati . taraaaa dah siap! masukkan adunan ni dalam mixer pukul manja dalm 5min nampak buih sikit2 tuang dlm bekas sejukkan dalam 2jam. setelah 2jam keluarkan dr peti ais dan blend bahan td.tujuannya utk dptlan texture ice cream yg halus sebab kita x guna ice cream maker so byk kerja la sikit tradisional ehhee. dh siap blend tuang dlm tupeprware dan lapis dgn walnut kasar dan caramel dan choc chip(ni optional klo xnk letak pn xpa) .
dah sejuk semalaman keluarkan dr peti beku tgu la dlm 5min then bole scoop.
sedap kurang manis tp penuh kasih sayang heheh.
dalam mixer pukul telur kuning sehingga kembang. kemudian masukkan bahan didih yg telah suam td dan tepung jagung kalau ada gaul sebati.masak semula adunan td dgn api sederhana sambil kacau. kacau sehingga pekat melekat di spatula.
dalam bekas lain letak uht whipping cream dan penapis.satukan caramel dan walnut+almond gaul sebati . taraaaa dah siap! masukkan adunan ni dalam mixer pukul manja dalm 5min nampak buih sikit2 tuang dlm bekas sejukkan dalam 2jam. setelah 2jam keluarkan dr peti ais dan blend bahan td.tujuannya utk dptlan texture ice cream yg halus sebab kita x guna ice cream maker so byk kerja la sikit tradisional ehhee. dh siap blend tuang dlm tupeprware dan lapis dgn walnut kasar dan caramel dan choc chip(ni optional klo xnk letak pn xpa) .
dah sejuk semalaman keluarkan dr peti beku tgu la dlm 5min then bole scoop.
sedap kurang manis tp penuh kasih sayang heheh.
Selamat mencuba!
Baca perkongsian travel
disini:
#stay safe, keep travel