The making of kuih cara
berlauk..salam jumaat sahabat.arini ada tempahan kuih cara berlauk. Sy sharekan
resepi
Batter
-------
250 gm tpung gandum
500 ml susu full cream/santan
2 biji telur
1 tsp garam
Pewarna kuning
-------
250 gm tpung gandum
500 ml susu full cream/santan
2 biji telur
1 tsp garam
Pewarna kuning
- campur smuanya dan
blender.
Inti
------
300 gm daging /ayam cincang
1 labu bwg besar -dicincang
2 ulas bwg putih- dicincang
2 tbs rempah kari daging jdkan pes
1 Kiub pati ayam/perasa
Minyak masak
------
300 gm daging /ayam cincang
1 labu bwg besar -dicincang
2 ulas bwg putih- dicincang
2 tbs rempah kari daging jdkan pes
1 Kiub pati ayam/perasa
Minyak masak
-tumiskan bwg putih dan
merah sehingga garing dn terbit minyak.
-masukkan pes rempah kari
-tumis smpai pecah minyak
Masukkan ayam/daging cincang
Perasakan dgn perasa/kiub pati ayam.
-sejukkn
-panaskan acuan..sapu dgn minyak masak..tuang batter ke dlm acuan..masukkn inti tadi+ daun sup+cili merah.ttupkan acuan dan angkat bila kuih telah masak.tadaaaa😉😉
-masukkan pes rempah kari
-tumis smpai pecah minyak
Masukkan ayam/daging cincang
Perasakan dgn perasa/kiub pati ayam.
-sejukkn
-panaskan acuan..sapu dgn minyak masak..tuang batter ke dlm acuan..masukkn inti tadi+ daun sup+cili merah.ttupkan acuan dan angkat bila kuih telah masak.tadaaaa😉😉
Tiada ulasan:
Catat Ulasan