Rabu, 2 Mac 2016

kek coklat

KEK COKLAT TANPA TELUR YG SANGAT GEBU & SEDAP.. first time nak share resipi kat MAHN.. utk sesiapa yg belum pernah cuba mmg harus & wajib cuba. resepi saya ambil drpd fb Resipi Istana. Tq sis semoga makin bertambah pahala kita bila ilmu ni dpanjangkan.. mmg mudah dan jimat sbb x pakai telur. bahan asas yg confirm ada kat rumah.
BAHAN-BAHAN
1 cwn gandum
1/2 cwn serbuk koko
1/2 st soda bikarbonat
1 st baking powder
2sudu besar susu tepung
3/4 cwn gula perang/gula biasa pun boleh
1/2 cwn myk masak
1 1/4 cwn air sejuk dr peti ais
1 st esen vanilla
1 st cuka masak
Cara-cara :
1. Ayak gandum, koko, baking powder, soda
2. masukkan gula & susu tepung
3. gaul rata biar sebati
4. masukkan minyak + air sejuk + esen vanila
5. gaul adunan pakai whisk je bagi rata n sebati sampai takdak tepung berketul2
6. cepat2 masukkan cuka & terus tuang dlm loyang
Saya xde oven. so selalunya kukus. tapi harini cuba buat pakai rice cooker tp sayangnya kek cepat hangit sebelum masak. so NASIHAT saya kalau x de oven.. ikut cara kakak2 kita ajar td mcm dlm post saya yg sebelum ni. pakai tungku kaki 3 letak dlm priuk api plg kecik. cara bakar terpulang kat korang ek.. Emotikon smile Tapi percaya la kejadian kek ni takkan buat korang menyesal.. hekhekkk


resepi choc cake yg moist tp super senang & murah. level budak sekolah buat pn cnfirm jadi. Hehe. Resepi and cara2 kat bawah ek.. feel free to share.. 
Bahan2:
1 cawan brown sugar
1 cawan susu coklat
1 cawan minyak masak
3/4 cawab serbuk koko
1/2 cawan susu pekat manis
3 biji telur 
1 1/4 cwn tepung gandum*
1 sudu teh baking powder*
1 sudu teh soda bikarbonat*
P/s: ayak bahan bertanda*
Cara2: 
Masukkan susu coklat, susu pekat manis, brwon sugar, minyak masak & serbuk koko dlm periuk. Bukak api kecil je.. cukup utk larutkan bancuhan.. tutup api n biarkan kejap
Pukul telur dgn mixer smp kembang n gebu.. sementara tu blh siapkan pengukus n panaskan dlu..
Masukkan bancuhan koko td.. better guna penapis. Mn taw ada pulak gula yg stil xlarut.. heheh
Kacau bagi sebati guna senduk kayu je.. pastu masukkan tepung skit demi sdikit smp abes.. dah siap.. masukkan bancuhan td dlm loyang yg dilapik baking paper.. better tutup loyang tu dgn aluminium foil jgk dkt atas dia.. takut air wap jatuh atas kek nnt 😁
Kukus 1 jam @ smp masak. Nk taw masak ke tak.. cucuk dgn lidi. Kl x lekat..means da masak. Yey!! Sejukkan dulu sblum letak topping dia.
Bahan2 ganache
250g coklat masakan
100ml susu cair
Cara2: panaskan susu cair dlm periuk smp mdidih..tutup api then tuang kan dlm mangkuk berisi coklat masakan. Kacau smp larut/cair. Biarkan pekat sikit baru tuang atas kek. Hiaskan dgn coklat rice etc. Siap!





Tiada ulasan:

Catat Ulasan