Rabu, 2 Mac 2016

kuah rojak

kuah rojak my mum Ena Serumpun Emotikon wink
bahan2:
200 gram cili serbuk
1kg gula
1/2 kg gula merah
1 bekas kecil otak udang
100 gram belacan (digoreng tanpa myk sehingga garing kemudian ketepikan)
garam secukup rasa
kicap pekat
kacang tanah & bijan (disangai)
cara2:
1. campur cili serbuk, gula, gula merah & garam, kemudian bancuh dengan air panas yg batu didihkan sebanyak 1.5 liter. kacau sehingga hancur
*MESTI BANCUH DGN AIR PANAS YG DIDIH
2.kemudian masak di atas api dengan api yg pelahan sehingga agak pekat.
3. kemudian masukkan otak udang dan kicap pekat, belacan.
*Kicap pekat ikut secukup rasa, lagi byk lgi pekat warnanya.
4. kacau sehingga kuah rojak agak pekat.
*bijan & kacang goreng boleh ditabur selepas kuah sejuk @ semasa nak dimakan.
* kalau ingin tambah pedas boleh tambah cili padi @ serbuk cili Emotikon wink

Tiada ulasan:

Catat Ulasan