Isnin, 25 April 2016

Resipi Chewy Choc Chip Cookies :

Resipi Chewy Choc Chip Cookies :
Bahan A (Ayak) :
200g tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sk garam
1/2 sk baking powder
Bahan B :
115g buttercup
120g gula halus
90g brown sugar
Bahan C :
1 biji telur gred A
Sedikit esen vanilla
Bahan D :
300g choc chip
(Boleh guna milk chocolate beryls & potong dadu if takde choc chip)
Cara membuat :
1. Campur kesemua bahan B & kacau guna whisk/senduk kayu. Jangan terlebih kacau. Just kacau biar sebati dah cukup.
2. Kemudian masukkan Bahan C. Kacau lagi.
3. Dah sebati masukkan Bahan A sedikit demi sedikit.
4. Masukkan Bahan D (choc chip) & gaul rata.
5. Scoopkan guna sudu/scoop ice cream atas dulang. Make sure letak kertas alas warna putih (baking paper) tu utk elakkan cookies melekat. Susun jarak2 sebab nanti adunan mengembang.
6. Masukkan adunan yg dah siap atas loyang ke dlm peti sejuk selama sejam.
7. Lepas sejam, boleh bakar dlm oven selama 15 minit, 180° celcius. Kalau suka rangup, bakar 20 minit. Kalau suka chewy, bakar 15 minit je.
Siap! Selamat mencuba! Hehe
Note : Boleh dapat lebih kurang 30 keping biskut

Jumaat, 22 April 2016

colek buah

KUAH ROJAK
1kg cili sos
1 botol besar kicap manis (apa brand pun boleh)
1 kg gula (akak campur gula melaka +gula pasir)
1 botol petis/otak udang
20 biji cili api blend halus (x tahan pedas kurangkan)
1/2 cawan kacang tumbuk
1 / 2 cawan bijan panggang
Satukan semuanya dlm kuali
Masak atas api perlahan hingga pekat.
Sejukkan dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Tahan berbulan ni

Jumaat, 15 April 2016

talam

Talam jagung
Lapisan bawah (Jagung)
* 1/2 cawan gula. )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
* Daun pandan. )
1 cawan tepung beras
1/2 peket tepung hoen kwe- putih
1/4 cawan tepung gandum
2 sudu tepung ubi
1 cawan jagung/pewarna kuning
Cara2 nya:-
Satukan t.beras/t.hoen kwe/t.gandum/t.ubi dan kacau rata dgn bahan * & jagung, tambahkan air hingga menjadi 1 liter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (20-30 minit).
Lapisan atas
*3/4 cawan gula. )
*3/4 cawan Santan ) panaskan semua bahan *
*Daun pandan. )
*Secubit garam. )
3/4 tepung gandum
3/4 tepung beras
2 biji telur
Pewarna hijau
Cara2 nya:-
Satukan t.gandum/t.beras kacau rata dgn bahan * serta masukkan telur 1 persatu, tambahkan air hingga menjadi 1 liter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (30-45 minit).
************************************
Talam cendol
Lapisan bawah (cendol)
* 1/2 cawan gula. )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
* Daun pandan. )
1 cawan tepung beras
1/2 peket tepung hoen kwe- putih
1/4 cawan tepung gandum
2 sudu tepung ubi
1 cawan cendol
Cara2 nya:-
Satukan t.beras/t.hoen kwe/t.gandum/t.ubi dan kacau rata dgn bahan * & cendol, tambahkan air hingga menjadi 1 liter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (20-30 minit).
Lapisan atas (gula merah)
* 1/2 cawan gula merah )
* 1/4 cawan gula putih )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
3/4 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 biji telor
Cara2 nya:-
Satukan t.beras/t.gandum dan kacau rata dgn bahan * serta telur 1 persatu dan tambahkan air hingga menjadi 1 liter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (30-45 minit).
***********************************
Talam keladi
Lapisan bawah (keladi)
* 1/2 cawan gula. )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
* Daun pandan. )
1 cawan tepung beras
1/2 peket tepung hoen kwe- putih
1/4 cawan tepung gandum
2 sudu tepung ubi
1 cawan keladi (dipotong dadu, rebus separuh masak)
Cara2 nya:-
Satukan t.beras/t.hoen kwe/t.gandum/t.ubi dan kacau rata dgn bahan * & keladi, tambahkan air hingga menjadi 1iter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (20-30 minit).
Lapisan atas (purple)
* 3/4 cawan gula putih )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
3/4 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 biji telor
Pes keladi/pewarna purple
Cara2 nya:-
Satukan t.beras/t.gandum dan kacau rata dgn bahan * serta telur 1 persatu dan tambahkan air hingga menjadi 1 liter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (30-45 minit).
***********************************
Talam Ubi Kayu
Lapisan bawah (Ubi)
800gm -1kg ubi parut, buang airnya
1 1/2 cawan gula.
1 cawan santan.
Secubit garam.
1 cawan air .
1 sudu mkn tepung ubi
Pewarna kuning
Cara2 nya:-
Masak santan, gula tuang panas2 ke dlm adunan ubi, air, pewarna kacau dan
tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (20-30 minit).
Lapisan atas
* 3/4 cawan gula putih )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
1 cawan tepung beras
1/2 peket tepung hoen kwe- putih
1/4 cawan tepung gandum
2 sudu tepung ubi
Cara2 nya:-
Satukan semua jenis tepung dan bhn * kacau rata dan tambahkan air
hingga menjadi 1liter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (30-45 minit).
***********************************
Talam pelangi (kuih lapis)
* 1 1/2 cawan gula. )
* 1 1/2 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
* Daun pandan. )
2 1/2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung ubi
Pewarna : purple, biru, hijau, kuning, pink (atau putih, merah)
Cara2 nya:-
Satukan t.gandum/t.beras/santan tambahkan air hingga menjadi 2 liter dan bahagi kepada 6 bahagian (1 cawan = 1 warna), tuang ke dalam loyang kukus berselang seli warna dan garis garfu permukaan lapisan yg masak.
***********************************
Talam Labu Manis
Lapisan bawah (Labu manis)
* 1/2 cawan gula. )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
* Daun pandan. )
1 cawan tepung beras
1/2 peket tepung hoen kwe- putih
1/4 cawan tepung gandum
2 sudu tepung ubi
1 cawan labu (diparut, celur separuh masak)
Cara2 nya:-
Satukan t.beras/t.hoen kwe/t.gandum/t.ubi dan kacau rata dgn bahan * & labu, tambahkan air hingga menjadi 1iter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (20-30 minit).
Lapisan atas (orange)
* 3/4 cawan gula putih )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
3/4 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 biji telor
pewarna orange atau egg yolk
Cara2 nya:-
Satukan t.beras/t.gandum dan kacau rata dgn bahan * serta telur 1 persatu dan tambahkan air hingga menjadi 1 liter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (30-45 minit).
************************************
Talam suji gula merah
Lapisan bawah (suji)
* 1 1/2 cawan suji. )
* 1/2 cawan gula. )
* 3 cawan air. )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
* Pewarna lemon yellow )
Cara2 nya:-
Satukan semua bahan * kacau dgn whisk utk elakkan adunan berketul, perlahankan api dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (20-30 minit)
Lapisan atas (gula merah)
* 1/2 cawan gula merah )
* 1/4 cawan gula putih )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
1/2 cawan tepung beras
3/4 cawan tepung gandum
2 biji telor
Cara2 nya:-
Satukan t.beras/t.gandum dan kacau rata dgn bahan * serta telur 1 persatu dan tambahkan air hingga menjadi 1 liter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (30-45 minit).
***********************************
Talam gula merah
Lapisan bawah
* 3/4 cawan gula putih )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
1 cawan tepung beras
1/2 peket tepung hoen kwe- putih
1/4 cawan tepung gandum
2 sudu tepung ubi
Cara2 nya:-
Satukan semua jenis tepung dan bhn * kacau rata dan tambahkan air
hingga menjadi 1liter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (30-45 minit)
Lapisan atas (gula merah)
* 1/2 cawan gula merah )
* 1/4 cawan gula putih )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
3/4 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 biji telor
Cara2 nya:-
Satukan t.beras/t.gandum dan kacau rata dgn bahan * serta telur 1 persatu dan tambahkan air hingga menjadi 1iter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (30-45 minit).

Isnin, 28 Mac 2016

apam polkadot

Bahan2

200g gula halus@kaster
1 sudu teh ovallete
3 biji telur saiz A (sejuk dari peti ais)
150ml susu cair
1 sudu teh esen vanila
270g tepung gandum
3 sudu teh baking powder

Ikot saiz apam , saya dapt anggaran 50 biji setiap adun yee.


Putar gula, telur and ovallet sekali jalan
masukkan susu cair...gaul
masukkan tpg n baking di ayak
Masukkn dua bhan ni. Jgn mlassss! Ayak! Garang takk. Pas dah masuk ni boleh kaup balik atau putar speed minimum.

Masuklah kat kukus. Sila tutup dgn kain. Supaya tak cedera apam tu ye. Tutup kemas. Eden old skol. Pakai tali kasut tauu. Mak eden punye idea ni.. Muahhha. Lepastu jgan lupe tutup dengan tutup pengukus ye. Tutup dgn kain ni nak halang air dari terkena apam je. Kukus 15-20 minit ye. Api sederhana. Kalau api kecik kompem apam bantat. Kalau api besar. Merekah la apam tu. Jadi beware bab api2 ni

Ahad, 27 Mac 2016

samba serbuk cili pisang

samba serbuk cili pisang


Yg ni lak serbuk yg saya blen..serbuk cili cap motokar dlm stngah cwan + gula stngh cwan+garam 1 sudu kcik blen kring n halus..yg ni untuk skli blen la..lau nk buat bnyk ulng jer lgkah yg sama..

cream puff

RESEPI CREAM CUSTARD
Bahan-Bahan
30g tepung kastard
300g susu uht (memandangkan saya tak ada stok susu uht masa tu.. saya guna 100g whipping cream cair + 200g air..)
100g gula ( nak manis tambah lagi.. )
200g non dairy whipping cream

Inti krim puff
nti/ Filling : 
100g tepung gandum,
1 kuning telur, (dipukul)
500ml susu cair
1/2 sdm majerin
1/4 sdt garam

Cara :

Larutkan tepung dengan 150ml susu. Tambahkan kuning telur, kacau rata. Asingkan.
Panaskan/rebuskan baki susu dan gula hingga mendidih. 
Masukkan larutan tepung, kacau rata sehingga licin. 
Tambahkan majerin dan garam, kacau rata.
Masak hingga inti meletup-letup. Angkat lalu kacau sampai wap panasnya hilang. Belah kerangka kuih dan masukkan inti ke dalamnya. 




RESEPI CREAMPUFF
Bahan2 utk puff:
1. 1/2 cawan butter @ majerin 
2. 1 cawan air
3. 1 cawan tepung gandum
4. 3 biji telur gred A @ 4 biji telur gred c
5. 1 sudu kecil esen vanilla
6. secubit garam
CARA-CARA:
1. masukkan air+majerin dlm periuk di atas dapur smpai mendidih dan larut
2. masukkan tepung & kacau laju2 sampai jadi doh. tutup api & ketepikan dalam bekas yang lain
3. masukkan telur 1 by 1 dan kacau doh.
4. masukkan esen vanilla.
5. piping & bakar suhu 200c selama 25min
FILLING:
1. 2 sudu besar tepung kastard
2. 2 sudu besar tepung jagung
3. 1 1/2 cawan fresh milk atau susu cair
4. 1 sudu kecil esen vanilla
5. 3 sudu besar brown sugar atau gula biasa
CARA-CARA:
1. masukkan semua bahan dalam periuk., kacau diatas api yang sederhana sehingga likat dan creamy.
setelah siap bolehlah piping filling kedalam creampuff. Jangan lupa baca bismillah & doa mkn sebelom makan ye. hehehe
CUBALAH!

Resipe untuk puff :

1 cup air
1/2 cup margerin/butter
1 cup tepung gandum
3 biji telur
1/2 sudu teh kecil garam( kurangkan sikit boleh juga)
1 sudu kecil essen vanilla


Creampuff:
Bahan Krim:
1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu besar tepung kastard
1/2 cwn gula castor
4 biji kuning telur
3 cawan susu segar (saya guna full cream)
30gm butter (saya guna pure butter bkn buttercups or farmcows - ni la rasia nk dptkan rs krim yg sedap)
1 sudu kecil esen vanila
secubit garam
1 cawan non dairy whipping cream (ada yg panggil fresh cream) - saya suka lebihkan whipped cream dlm 1/2 cwn lg so total 1 1/2 cwn cream utk dptkn rs aiskrim lg ummpph.
Cara2:
1. Ayak tepung gandum & tepung kastard.
2. Satukan tepung2 dgn gula castor dlm satu bekas.
3. Masukkan 4 biji kuning telur & 1 cawan susu segar. Kacau sebati (ini utk mengelakkan tepung2 berketul kalau masuk sume susu terus)
4.Masuk semua baki susu, esen vanila & secubit garam.
5. Kacau rata.
6. Panaskan atas dapur dgn api sederhana & kacau hingga pekat. Sentiasa kacau, kalau tak nanti dia kan hangit kt bawah n berketul2.
7. Bila da pekat segera tutup api. Tambahkan butter ketika masih panas & kacau hngga adunan licin dan berkilat.
8. Sejukkan dan simpan dlm bekas sebelum diletakkan dlm peti ais.
9. Setelah krim kastard kte sejuk (disarankan utk simpan semalaman dlm peti sejuk) bolehlah kte putarkan whipped cream td hngga kental
10. Setelah kental masukkan krim kastard td dan putar sebati.
11. Simpan dlm peti sejuk.
Bahan Puff Pastry:
120 gm butter (guna pure butter utk dpt rs yg sedap)
3/4 cawan air
170 gm tepung gandum (ayakkan)
4 biji telur gred A
1/4 sudu teh garam
Cara2:
1. Panaskan oven 250 celcius selama 20 minit. Kena pastikan oven betul2 panas sbb klu x ckup panas nnt puff x naik gebu.
2. Satukan butter, air & garam dalam periuk.
3. Panaskan atas dapur hingga mendidih. Bila dah mendidih tutup api.
4. Dengan segera tuangkan tepung yg diayak.
5. Kacau dgn senduk kayu hingga jd doh yg lembut.
6. Panaskan semula atas api yg sederhana & terus kacau hingga dasar periuk terbentuk kepingan2 nipis.
7. Tutup api. Masukkan adunan dlm mxer bowl (kalau xde mixer pn blh pkai hand whisk tp nnt tgn jd sado..hihihi)
8. Pukul telur hingga rata (pakai garfu je) & tuangkn sedikit demi sedikit hingga adunan sebati. (part ni agak tricky..kalau agak2 adunan tu mcm pekat sgt then tambahkan sket lg telur..pukul 1 biji telur tp bkn masukkan sebiji terus,,masukkan sket2..tgk adunan tu ok ke x. sbb kalau adunan lembik sgt nnt susah nk pipe).
9. Pipekan adunan tngi2 (dlm 4 /5 kali pusing - saya guna nozzle no 35)
10.Bakar suhu 225 celcius dlm 10 minit api atas bwh. Dalam 10 min terakhir turunkan suhu ke 175 celcius dan pasang kipas supaya puff kte naik gebu. Fungsi kipas nk bg puff tu naik cantik. Dalam 5 minit terakhir tgk dr luar oven tu kalau agak2 puff tu da warna coklat2 gelap sket blh turunkan suhu sbb tkut ats dia hangus..
11. Jangan terus keluarkan puff dr oven. Biarkan dlm 2 - 5 min dlm oven sbb tak nak nanti puff turun bile kte kuarkan terus lps bakar sbb perubahan suhu yg mendadak.
12. Sejukkan puff sebelum disikan krim
13. Sedap dimakan semasa krim sejuk2 mcm mkn aiskrim vanila.
* Tips penting : JANGAN buka oven semasa pembakaran..nnt puff turun saya xtau ye..buat creampuff ni kesabaran kena tggi..xkn lari puff dikejar..hihi
Agak2 malas nk buat tu order jela ngn saya..tau2 je da siap n sedia dimakan..hihi
Whatsapp 013 3328300
Instagram : Honeyza_kitchen

Bahan2 Puff Pastry:
120 gm butter
3/4 cawan air
170 gm tepung gandum (ayak)
4 biji telur (kalau adunan keras blh tmbahkan 1 bj telur lg)
1/4 sudu teh garam


ahan2 untuk krim kastard:
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu besar tepung kastard
1/2 cawan gula castor
4 biji kuning telur
3 cawan susu segar
1 sudu kecil esen
secubit garam
30gm butter


Masukkan tepung2, gula, kuning telur & 1 cawan susu dan kacau sebati.
Masukkan baki susu td da kacau hgga tidak berketul.
Panaskan adunan td atas api sederhana & sentisa kacau...Kacau sampai jd likat & pekat mcm ni,,,Masukkan butter dan gaul sebati & rata. Lakukan semasa krim masih panas. Nanti butter tu akan cair dlm adunan krim tu.



non dairy whipping cream yg saya guna or ade yg panggil fresh cream..jgn tersilap dgn yg anchor tu ye..ni ade jenama lain mcm top pride, vivo mauri dll.
Putar krim hingga kental mcm ni
Masukkan krim kastard yg kte da sejukkan dlm peti ais semalaman.
Putar krim kastard bersama whipped cream td hingga sebati.
Ni la rupa krim yg da sebati. Masukkan dlm peti sejuk



Hari ni nak share resepi creampuff yg saya buat niaga..
Bahan puff :-
-1 cawan air
-1/2 cawan butter (saya gune majerin pelangi je)
-1 cawan tepung gandum
-4 biji telur gred B

Bahan custard
-3 cawan air
-1/2 cawan susu cair
-7 sb gula (ikut selera tekak sendiri ye)
-7 sb tepung custard (letak sampai membukit ye tepung tu)
-1 sb butter
Step nak buat ade kat gambar..