RESEPI CREAM CUSTARD
Bahan-Bahan
30g tepung kastard
300g susu uht (memandangkan saya tak ada stok susu uht masa tu.. saya guna 100g whipping cream cair + 200g air..)
100g gula ( nak manis tambah lagi.. )
200g non dairy whipping cream
Bahan-Bahan
30g tepung kastard
300g susu uht (memandangkan saya tak ada stok susu uht masa tu.. saya guna 100g whipping cream cair + 200g air..)
100g gula ( nak manis tambah lagi.. )
200g non dairy whipping cream
Inti krim puff
nti/ Filling : 100g tepung gandum,
1 kuning telur, (dipukul)
500ml susu cair
1/2 sdm majerin
1/4 sdt garam
Cara :
Larutkan tepung dengan 150ml susu. Tambahkan kuning telur, kacau rata. Asingkan.
Panaskan/rebuskan baki susu dan gula hingga mendidih.
Masukkan larutan tepung, kacau rata sehingga licin.
Tambahkan majerin dan garam, kacau rata.
Masak hingga inti meletup-letup. Angkat lalu kacau sampai wap panasnya hilang. Belah kerangka kuih dan masukkan inti ke dalamnya.
RESEPI CREAMPUFF
Bahan2 utk puff:
1. 1/2 cawan butter @ majerin
2. 1 cawan air
3. 1 cawan tepung gandum
4. 3 biji telur gred A @ 4 biji telur gred c
5. 1 sudu kecil esen vanilla
6. secubit garam
CARA-CARA:
1. masukkan air+majerin dlm periuk di atas dapur smpai mendidih dan larut
2. masukkan tepung & kacau laju2 sampai jadi doh. tutup api & ketepikan dalam bekas yang lain
3. masukkan telur 1 by 1 dan kacau doh.
4. masukkan esen vanilla.
5. piping & bakar suhu 200c selama 25min
1. masukkan air+majerin dlm periuk di atas dapur smpai mendidih dan larut
2. masukkan tepung & kacau laju2 sampai jadi doh. tutup api & ketepikan dalam bekas yang lain
3. masukkan telur 1 by 1 dan kacau doh.
4. masukkan esen vanilla.
5. piping & bakar suhu 200c selama 25min
FILLING:
1. 2 sudu besar tepung kastard
2. 2 sudu besar tepung jagung
3. 1 1/2 cawan fresh milk atau susu cair
4. 1 sudu kecil esen vanilla
5. 3 sudu besar brown sugar atau gula biasa
1. 2 sudu besar tepung kastard
2. 2 sudu besar tepung jagung
3. 1 1/2 cawan fresh milk atau susu cair
4. 1 sudu kecil esen vanilla
5. 3 sudu besar brown sugar atau gula biasa
CARA-CARA:
1. masukkan semua bahan dalam periuk., kacau diatas api yang sederhana sehingga likat dan creamy.
1. masukkan semua bahan dalam periuk., kacau diatas api yang sederhana sehingga likat dan creamy.
setelah siap bolehlah piping filling kedalam creampuff. Jangan lupa baca bismillah & doa mkn sebelom makan ye. hehehe
CUBALAH!
Resipe untuk puff :
1 cup air
1/2 cup margerin/butter
1 cup tepung gandum
3 biji telur
1/2 sudu teh kecil garam( kurangkan sikit boleh juga)
1 sudu kecil essen vanilla
Creampuff:
Bahan Krim:
1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu besar tepung kastard
1/2 cwn gula castor
4 biji kuning telur
3 cawan susu segar (saya guna full cream)
30gm butter (saya guna pure butter bkn buttercups or farmcows - ni la rasia nk dptkan rs krim yg sedap)
1 sudu kecil esen vanila
secubit garam
1 cawan non dairy whipping cream (ada yg panggil fresh cream) - saya suka lebihkan whipped cream dlm 1/2 cwn lg so total 1 1/2 cwn cream utk dptkn rs aiskrim lg ummpph.
1 1/2 sudu besar tepung kastard
1/2 cwn gula castor
4 biji kuning telur
3 cawan susu segar (saya guna full cream)
30gm butter (saya guna pure butter bkn buttercups or farmcows - ni la rasia nk dptkan rs krim yg sedap)
1 sudu kecil esen vanila
secubit garam
1 cawan non dairy whipping cream (ada yg panggil fresh cream) - saya suka lebihkan whipped cream dlm 1/2 cwn lg so total 1 1/2 cwn cream utk dptkn rs aiskrim lg ummpph.
Cara2:
1. Ayak tepung gandum & tepung kastard.
2. Satukan tepung2 dgn gula castor dlm satu bekas.
3. Masukkan 4 biji kuning telur & 1 cawan susu segar. Kacau sebati (ini utk mengelakkan tepung2 berketul kalau masuk sume susu terus)
4.Masuk semua baki susu, esen vanila & secubit garam.
5. Kacau rata.
6. Panaskan atas dapur dgn api sederhana & kacau hingga pekat. Sentiasa kacau, kalau tak nanti dia kan hangit kt bawah n berketul2.
7. Bila da pekat segera tutup api. Tambahkan butter ketika masih panas & kacau hngga adunan licin dan berkilat.
8. Sejukkan dan simpan dlm bekas sebelum diletakkan dlm peti ais.
9. Setelah krim kastard kte sejuk (disarankan utk simpan semalaman dlm peti sejuk) bolehlah kte putarkan whipped cream td hngga kental
10. Setelah kental masukkan krim kastard td dan putar sebati.
11. Simpan dlm peti sejuk.
1. Ayak tepung gandum & tepung kastard.
2. Satukan tepung2 dgn gula castor dlm satu bekas.
3. Masukkan 4 biji kuning telur & 1 cawan susu segar. Kacau sebati (ini utk mengelakkan tepung2 berketul kalau masuk sume susu terus)
4.Masuk semua baki susu, esen vanila & secubit garam.
5. Kacau rata.
6. Panaskan atas dapur dgn api sederhana & kacau hingga pekat. Sentiasa kacau, kalau tak nanti dia kan hangit kt bawah n berketul2.
7. Bila da pekat segera tutup api. Tambahkan butter ketika masih panas & kacau hngga adunan licin dan berkilat.
8. Sejukkan dan simpan dlm bekas sebelum diletakkan dlm peti ais.
9. Setelah krim kastard kte sejuk (disarankan utk simpan semalaman dlm peti sejuk) bolehlah kte putarkan whipped cream td hngga kental
10. Setelah kental masukkan krim kastard td dan putar sebati.
11. Simpan dlm peti sejuk.
Bahan Puff Pastry:
120 gm butter (guna pure butter utk dpt rs yg sedap)
3/4 cawan air
170 gm tepung gandum (ayakkan)
4 biji telur gred A
1/4 sudu teh garam
3/4 cawan air
170 gm tepung gandum (ayakkan)
4 biji telur gred A
1/4 sudu teh garam
Cara2:
1. Panaskan oven 250 celcius selama 20 minit. Kena pastikan oven betul2 panas sbb klu x ckup panas nnt puff x naik gebu.
2. Satukan butter, air & garam dalam periuk.
3. Panaskan atas dapur hingga mendidih. Bila dah mendidih tutup api.
4. Dengan segera tuangkan tepung yg diayak.
5. Kacau dgn senduk kayu hingga jd doh yg lembut.
6. Panaskan semula atas api yg sederhana & terus kacau hingga dasar periuk terbentuk kepingan2 nipis.
7. Tutup api. Masukkan adunan dlm mxer bowl (kalau xde mixer pn blh pkai hand whisk tp nnt tgn jd sado..hihihi)
8. Pukul telur hingga rata (pakai garfu je) & tuangkn sedikit demi sedikit hingga adunan sebati. (part ni agak tricky..kalau agak2 adunan tu mcm pekat sgt then tambahkan sket lg telur..pukul 1 biji telur tp bkn masukkan sebiji terus,,masukkan sket2..tgk adunan tu ok ke x. sbb kalau adunan lembik sgt nnt susah nk pipe).
9. Pipekan adunan tngi2 (dlm 4 /5 kali pusing - saya guna nozzle no 35)
10.Bakar suhu 225 celcius dlm 10 minit api atas bwh. Dalam 10 min terakhir turunkan suhu ke 175 celcius dan pasang kipas supaya puff kte naik gebu. Fungsi kipas nk bg puff tu naik cantik. Dalam 5 minit terakhir tgk dr luar oven tu kalau agak2 puff tu da warna coklat2 gelap sket blh turunkan suhu sbb tkut ats dia hangus..
11. Jangan terus keluarkan puff dr oven. Biarkan dlm 2 - 5 min dlm oven sbb tak nak nanti puff turun bile kte kuarkan terus lps bakar sbb perubahan suhu yg mendadak.
12. Sejukkan puff sebelum disikan krim
13. Sedap dimakan semasa krim sejuk2 mcm mkn aiskrim vanila.
1. Panaskan oven 250 celcius selama 20 minit. Kena pastikan oven betul2 panas sbb klu x ckup panas nnt puff x naik gebu.
2. Satukan butter, air & garam dalam periuk.
3. Panaskan atas dapur hingga mendidih. Bila dah mendidih tutup api.
4. Dengan segera tuangkan tepung yg diayak.
5. Kacau dgn senduk kayu hingga jd doh yg lembut.
6. Panaskan semula atas api yg sederhana & terus kacau hingga dasar periuk terbentuk kepingan2 nipis.
7. Tutup api. Masukkan adunan dlm mxer bowl (kalau xde mixer pn blh pkai hand whisk tp nnt tgn jd sado..hihihi)
8. Pukul telur hingga rata (pakai garfu je) & tuangkn sedikit demi sedikit hingga adunan sebati. (part ni agak tricky..kalau agak2 adunan tu mcm pekat sgt then tambahkan sket lg telur..pukul 1 biji telur tp bkn masukkan sebiji terus,,masukkan sket2..tgk adunan tu ok ke x. sbb kalau adunan lembik sgt nnt susah nk pipe).
9. Pipekan adunan tngi2 (dlm 4 /5 kali pusing - saya guna nozzle no 35)
10.Bakar suhu 225 celcius dlm 10 minit api atas bwh. Dalam 10 min terakhir turunkan suhu ke 175 celcius dan pasang kipas supaya puff kte naik gebu. Fungsi kipas nk bg puff tu naik cantik. Dalam 5 minit terakhir tgk dr luar oven tu kalau agak2 puff tu da warna coklat2 gelap sket blh turunkan suhu sbb tkut ats dia hangus..
11. Jangan terus keluarkan puff dr oven. Biarkan dlm 2 - 5 min dlm oven sbb tak nak nanti puff turun bile kte kuarkan terus lps bakar sbb perubahan suhu yg mendadak.
12. Sejukkan puff sebelum disikan krim
13. Sedap dimakan semasa krim sejuk2 mcm mkn aiskrim vanila.
* Tips penting : JANGAN buka oven semasa pembakaran..nnt puff turun saya xtau ye..buat creampuff ni kesabaran kena tggi..xkn lari puff dikejar..hihi
Agak2 malas nk buat tu order jela ngn saya..tau2 je da siap n sedia dimakan..hihi
Whatsapp 013 3328300
Instagram : Honeyza_kitchen
Bahan2 Puff Pastry:
120 gm butter
3/4 cawan air
170 gm tepung gandum (ayak)
4 biji telur (kalau adunan keras blh tmbahkan 1 bj telur lg)
1/4 sudu teh garam
ahan2 untuk krim kastard:
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu besar tepung kastard
1/2 cawan gula castor
4 biji kuning telur
3 cawan susu segar
1 sudu kecil esen
secubit garam
30gm butter
Masukkan tepung2, gula, kuning telur & 1 cawan susu dan kacau sebati.
Masukkan baki susu td da kacau hgga tidak berketul.Panaskan adunan td atas api sederhana & sentisa kacau...Kacau sampai jd likat & pekat mcm ni,,,Masukkan butter dan gaul sebati & rata. Lakukan semasa krim masih panas. Nanti butter tu akan cair dlm adunan krim tu.
Whatsapp 013 3328300
Instagram : Honeyza_kitchen
Bahan2 Puff Pastry:
120 gm butter
3/4 cawan air
170 gm tepung gandum (ayak)
4 biji telur (kalau adunan keras blh tmbahkan 1 bj telur lg)
1/4 sudu teh garam
ahan2 untuk krim kastard:
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu besar tepung kastard
1/2 cawan gula castor
4 biji kuning telur
3 cawan susu segar
1 sudu kecil esen
secubit garam
30gm butter
Masukkan tepung2, gula, kuning telur & 1 cawan susu dan kacau sebati.
Masukkan baki susu td da kacau hgga tidak berketul.Panaskan adunan td atas api sederhana & sentisa kacau...Kacau sampai jd likat & pekat mcm ni,,,Masukkan butter dan gaul sebati & rata. Lakukan semasa krim masih panas. Nanti butter tu akan cair dlm adunan krim tu.
non dairy whipping cream yg saya guna or ade yg panggil fresh cream..jgn tersilap dgn yg anchor tu ye..ni ade jenama lain mcm top pride, vivo mauri dll.
Putar krim hingga kental mcm ni
Masukkan krim kastard yg kte da sejukkan dlm peti ais semalaman.
Putar krim kastard bersama whipped cream td hingga sebati.
Ni la rupa krim yg da sebati. Masukkan dlm peti sejuk
Hari ni nak share resepi creampuff yg saya buat niaga..
Bahan puff :-
-1 cawan air
-1/2 cawan butter (saya gune majerin pelangi je)
-1 cawan tepung gandum
-4 biji telur gred B
-1 cawan air
-1/2 cawan butter (saya gune majerin pelangi je)
-1 cawan tepung gandum
-4 biji telur gred B
Bahan custard
-3 cawan air
-1/2 cawan susu cair
-7 sb gula (ikut selera tekak sendiri ye)
-7 sb tepung custard (letak sampai membukit ye tepung tu)
-1 sb butter
-3 cawan air
-1/2 cawan susu cair
-7 sb gula (ikut selera tekak sendiri ye)
-7 sb tepung custard (letak sampai membukit ye tepung tu)
-1 sb butter
Step nak buat ade kat gambar..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan