Jumaat, 15 April 2016

talam

Talam jagung
Lapisan bawah (Jagung)
* 1/2 cawan gula. )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
* Daun pandan. )
1 cawan tepung beras
1/2 peket tepung hoen kwe- putih
1/4 cawan tepung gandum
2 sudu tepung ubi
1 cawan jagung/pewarna kuning
Cara2 nya:-
Satukan t.beras/t.hoen kwe/t.gandum/t.ubi dan kacau rata dgn bahan * & jagung, tambahkan air hingga menjadi 1 liter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (20-30 minit).
Lapisan atas
*3/4 cawan gula. )
*3/4 cawan Santan ) panaskan semua bahan *
*Daun pandan. )
*Secubit garam. )
3/4 tepung gandum
3/4 tepung beras
2 biji telur
Pewarna hijau
Cara2 nya:-
Satukan t.gandum/t.beras kacau rata dgn bahan * serta masukkan telur 1 persatu, tambahkan air hingga menjadi 1 liter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (30-45 minit).
************************************
Talam cendol
Lapisan bawah (cendol)
* 1/2 cawan gula. )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
* Daun pandan. )
1 cawan tepung beras
1/2 peket tepung hoen kwe- putih
1/4 cawan tepung gandum
2 sudu tepung ubi
1 cawan cendol
Cara2 nya:-
Satukan t.beras/t.hoen kwe/t.gandum/t.ubi dan kacau rata dgn bahan * & cendol, tambahkan air hingga menjadi 1 liter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (20-30 minit).
Lapisan atas (gula merah)
* 1/2 cawan gula merah )
* 1/4 cawan gula putih )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
3/4 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 biji telor
Cara2 nya:-
Satukan t.beras/t.gandum dan kacau rata dgn bahan * serta telur 1 persatu dan tambahkan air hingga menjadi 1 liter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (30-45 minit).
***********************************
Talam keladi
Lapisan bawah (keladi)
* 1/2 cawan gula. )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
* Daun pandan. )
1 cawan tepung beras
1/2 peket tepung hoen kwe- putih
1/4 cawan tepung gandum
2 sudu tepung ubi
1 cawan keladi (dipotong dadu, rebus separuh masak)
Cara2 nya:-
Satukan t.beras/t.hoen kwe/t.gandum/t.ubi dan kacau rata dgn bahan * & keladi, tambahkan air hingga menjadi 1iter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (20-30 minit).
Lapisan atas (purple)
* 3/4 cawan gula putih )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
3/4 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 biji telor
Pes keladi/pewarna purple
Cara2 nya:-
Satukan t.beras/t.gandum dan kacau rata dgn bahan * serta telur 1 persatu dan tambahkan air hingga menjadi 1 liter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (30-45 minit).
***********************************
Talam Ubi Kayu
Lapisan bawah (Ubi)
800gm -1kg ubi parut, buang airnya
1 1/2 cawan gula.
1 cawan santan.
Secubit garam.
1 cawan air .
1 sudu mkn tepung ubi
Pewarna kuning
Cara2 nya:-
Masak santan, gula tuang panas2 ke dlm adunan ubi, air, pewarna kacau dan
tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (20-30 minit).
Lapisan atas
* 3/4 cawan gula putih )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
1 cawan tepung beras
1/2 peket tepung hoen kwe- putih
1/4 cawan tepung gandum
2 sudu tepung ubi
Cara2 nya:-
Satukan semua jenis tepung dan bhn * kacau rata dan tambahkan air
hingga menjadi 1liter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (30-45 minit).
***********************************
Talam pelangi (kuih lapis)
* 1 1/2 cawan gula. )
* 1 1/2 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
* Daun pandan. )
2 1/2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung ubi
Pewarna : purple, biru, hijau, kuning, pink (atau putih, merah)
Cara2 nya:-
Satukan t.gandum/t.beras/santan tambahkan air hingga menjadi 2 liter dan bahagi kepada 6 bahagian (1 cawan = 1 warna), tuang ke dalam loyang kukus berselang seli warna dan garis garfu permukaan lapisan yg masak.
***********************************
Talam Labu Manis
Lapisan bawah (Labu manis)
* 1/2 cawan gula. )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
* Daun pandan. )
1 cawan tepung beras
1/2 peket tepung hoen kwe- putih
1/4 cawan tepung gandum
2 sudu tepung ubi
1 cawan labu (diparut, celur separuh masak)
Cara2 nya:-
Satukan t.beras/t.hoen kwe/t.gandum/t.ubi dan kacau rata dgn bahan * & labu, tambahkan air hingga menjadi 1iter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (20-30 minit).
Lapisan atas (orange)
* 3/4 cawan gula putih )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
3/4 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 biji telor
pewarna orange atau egg yolk
Cara2 nya:-
Satukan t.beras/t.gandum dan kacau rata dgn bahan * serta telur 1 persatu dan tambahkan air hingga menjadi 1 liter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (30-45 minit).
************************************
Talam suji gula merah
Lapisan bawah (suji)
* 1 1/2 cawan suji. )
* 1/2 cawan gula. )
* 3 cawan air. )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
* Pewarna lemon yellow )
Cara2 nya:-
Satukan semua bahan * kacau dgn whisk utk elakkan adunan berketul, perlahankan api dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (20-30 minit)
Lapisan atas (gula merah)
* 1/2 cawan gula merah )
* 1/4 cawan gula putih )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
1/2 cawan tepung beras
3/4 cawan tepung gandum
2 biji telor
Cara2 nya:-
Satukan t.beras/t.gandum dan kacau rata dgn bahan * serta telur 1 persatu dan tambahkan air hingga menjadi 1 liter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (30-45 minit).
***********************************
Talam gula merah
Lapisan bawah
* 3/4 cawan gula putih )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
1 cawan tepung beras
1/2 peket tepung hoen kwe- putih
1/4 cawan tepung gandum
2 sudu tepung ubi
Cara2 nya:-
Satukan semua jenis tepung dan bhn * kacau rata dan tambahkan air
hingga menjadi 1liter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (30-45 minit)
Lapisan atas (gula merah)
* 1/2 cawan gula merah )
* 1/4 cawan gula putih )
* 1 cawan santan. ) panaskan semua bahan*
* Secubit garam. )
3/4 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 biji telor
Cara2 nya:-
Satukan t.beras/t.gandum dan kacau rata dgn bahan * serta telur 1 persatu dan tambahkan air hingga menjadi 1iter dan tuang ke dalam loyang kukus hingga masak (30-45 minit).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan