Khamis, 2 Jun 2016

kek tiramisu

Kek tiramisu
Birthday cake special untuk pak mertua,1st time buat xtau rasa pa...hihi,nk tau sedap ka dak kena tggu depa mkn dulu,nebes cheq 😁😁😁
Bahan2 utk kek :
4 biji telur
1 sb ovelet
1 st esen vanilla
1 cwn gula kastor
1/2 cwn minyak masak
1/2 cwn fresh milk
2 cwn tpg gandum
1 st baking powder
Caranya:
- telur+ovelet+esen+gula mix smpai kembang dan gebu,guna high speed ye
-masukkan myk dan susu,mix sebati
-masukkan tepung sket demi sket,guna low speed ye..mix sampai sebati
- bahagikan kpd 3 adunan
1. Adunan original
2. Adunan koko 
(1paket nescafe blew,jadikan pes)
3. Adunan coklat 
(2sb serbuk koko)
* saya tmbhkn sedikit pewarna koko ke dlm adunan koko dan coklat utk warna yg lbh cantik
- griskan loyang dan lapik dgn baking paper
- tuang adunan coklat dulu dan kukus sampai masak,dh masak tuang adunan koko,dh masak tuang adunan original,kukus sampai masak,bila cucuk lidi tu xmelekat ye
- bila dh masak telangkupkn atas redai dan telangkupkn blk ats papan kek
- ok kek panas2 lg saya dh trimkn tepi2 kek,part ni xjd masalah kalau nk trim pon
- tggu sejuk baru hias
Ok part utk topping pulak bahan2nya:
250gm cream cheese
1/2 tin susu pekat
120gm butter
- cream cheese+susu pekat+butter mix sampai hilang ketul2...mix bg licin 
*tuang terus ats kek
Pastu ayak nescafe+milo+serbuk koko
*bhn2 ni saya guna 1sk kecil ja 
*saya campur semua bhn ni dan ayak dulu pastu baru ayak ke ats kek 
*buah nk bg shining celup buah dlm piping jelly ye



kek span

Kek span
Bahan2
1cawan marjerin
1cawan gula halus
2cawan tepung naik sendiri
1sudu kecil esen vanilla
5biji telur
Pukul gula dan marjerin hingga kembang….Masukkan telur sebiji demi sebiji..hingga sebati +esen vanila..putar masukkan tepung sedikit demi sedikit




kek sarang semut

 kek sarang semut yg mudah yg pasti sukatan adunan kecil
Saiz loyang 6 inci je...komen share tu share

Bahan2
1/2 cawan gula pasir perangkan
1/2 cawan air panas masukkn hati2 takut memercik
2sb butter masukn dan bia cair ok bia sejuk
3 bijik telur mix kan kmbang
Masukkn 1/2 cawan susu pekat
Kacau kan shj
Ayak dulu 3/4 cawan tepung gandum+
1sk baking powder
2sk soda bikarbonatlmasuk dalam adunan
Telur td kacau je rata last masukkn
Gula perang td kacau
Oles loyang pakai butter atau letak baking paper
Pas masak kek ni mmg melekat ye ok masuk adunan
ttup permukaan loyang dan bia kan 2 jam atau lebih
Lg lama lg owesome sarang nye jgn buka loyang selagi
Belum masa mengukus atau bakar..panaskan oven dan bakar suhu
160 masa 50 hngga 1 jam
Kukus 45 mnt hingga 50 mnt api sederhana



resepi kek sarang 🐜🐜..ni resepinya..sumber dari nasrin home bakeries..setakat yg pernah sy buat resepi ni paling menepati citarasa sy
Bahan utk gula hangus :
1 1/2 cawan gula pasir
2 cawan air mendidih
3 sudu besar marjerin @ mentega

Cara buat gula hangus:
1. Masak gula dlm kuali hingga bertukar warna perang @ keemasan.- api sederhana.Pastikan gula sentiasa dikacau.
2. Kemudian, tuangkan air panas ke dlm gula hangus tadi. Semasa proses tuang air panas ni, hati2 kerana air gula akan membuak @ meletup. 
3. Setelah air dimasukkan, gula akan sedikit berketul, biarkan dan teruskan kacau hingga larut. 
4. Setelah gula larut, masukkan marjerin. Tutup api & sejukkan. ( ingat mesti sejukkan dulu, kalau x kek jadi bantat)




Kek Gula Hangus @ Kek Sarang Semut 🍒
sumber : cida de'nuanza
Dicuba oleh ; mawar wilsa
🍎Gula hangus- buat yg ni dulu sblm bancuh adunan
2 cawan gula pasir
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega
cara:
 Masukkan gula dlm periuk..guna api sederhana kecil..kacau hingga gula larut..JANGAN SAMPAI HITAM NANTI PAHIT TAK BOLEH GUNA..
 Masukkan air panas ke dlm gula tadi..HATI-HATI GULA AKAN MELETUP2 SIKIT..kacau guna sudip kayu panjang kacau hingga semua mencair..
 Masukkan mentega dan biarkan larut..tutup api dan biarkan sejuk..
 Bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...tutup api dan sejukkan
🍎Bahan lain:
7 biji telur saiz A
2 cawan tepung gandum
1/2 tin susu pekat manis disukai ramai
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
🍎Cara-cara

 Pukul telur hingga kembang
(blend pun boleh..guna mixer pun boleh-saya guna mixer..)
 Masukkan susu pekat - saya guna gula kastor 1/2 cawan
 Mix sampai sebati
 Masukkan esen vanila
 Tepung gandum + soda + baking powder- diayak
masukkan dlm adunan..mix sebati
 Last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td...
Mix lagi..
 Bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah dan suhu antara 160-180 darjah celcius... 5-10 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
 Jika kek belum masak, tambah 5 mnt lagi..
 Biarkan sejuk sebelum dipotong... ‪#‎mawarwilsa‬



air gula

Saya pernah niaga cendol, ratio gula pasir dan gula merah yg saya guna 1.1kg gula pasir campur 900gm gula merah, masak dgn air, sukatan air dah lupa jumlah air secukupnya dgn kelikatan yg kita mahu. Saya letak 1/2 sudu kecil kapur mkn semasa masak air gula tu.
Tak Suka · Balasan · 1 · 13 min

Abg sy nega cendol dia guna 4 jenis gula:-
Gula kabung yg gemuk tu
Gula kabung Kelantan yg nipis2 tu yg warna dia coklat muda
Gula merah paket 
Dan madu...mmg kos utk wat agak mahal tp org minum puas ati....lupa 5 jenis semuanya satu lg palm suga



 1kg gula putih + 1kg gula merah timbang tu... Daun pandan. 

Gula putih tu letak dlm periuk dulu biar cair mcm nk buat gula hangus.. Jangan hngus sangat... Sikit je.. Kang pahit plk.. Hehe Terus masuk air then masuk gula merah.. 😃😃😃

Klu sy cuma guna gula pasir putih,gula merah n nissan...tuang semua dlm periuk masukkn air smpi tenggelam bahan td n masak ngan api perlahan...kacau sekali sekala..jgn api kuat nnt air gula melimpah...masak smpi mendidih n hancur semua bahan td...anda pasti dpt air gula yg pekat n sedap...slmt mencuba..

 1kg gula putih + 1kg gula merah + Daun pandan. Wat pekat2
Akak niaga klu nak buat air gula merah pekat adek msk gula merah 1 Kilo gula putih 1 kilo mmg pekat..
Buh kicap mi tu sket

Tips sukatan dan resepi nasi dagang Terengganu



CARA PERTAMA
Bahan -bahan Nasi Dagang
Beras wangi 3 cawan
Beras pulut 3 genggam
Santan segar 1 cawan
Santan cair 2 cawan
Garam kasar 1 sudu kecil
Gula 2 sudu besar
Halia 1inci
Bawang merah 3 ke 5 ulas
Halba 1 sudu besar

Cara-cara kukus nasi:-
-Campur kan beras wangi dan beras pulut. (Cuci beras mcm biase dan rendam beras sebelum tidur,bagi yang nak makan pagi.)
-Masak guna pengukus dalam/tinggi sehingga keluar asap dalam 2 minit.
-keluarkan dan masuk ke dalam bekas utk di arong dengan santan cair. (biar kan seketika,dalam 2 3 minit camtu,baru masukkan dalam pengukus bersama sedikit bawang halia dan halba.)
-Sambung kukus nasi tadi sehingga keluar asap dalam 2 3 minit dan naik bau.
-masuk kan ke dalam bekas dan arong@seratakan dengan santan pekat yang di campor dengan garam dan gula tadi. gaul atau arong sehingga sebati.
- jangan lupa letak baki bawang, halba dan halia tadi.
-kemas kan nasi dalam bekas tadi dan tutup dengan penutup, (guna la tudung periuk ke talam ke biarkan seketika,biar berpeluh orang tua kate)

CARA KEDUA
4cwn beras biasa
1cwn beras pulut
(rendam mlm utk kukus di pagi hari)
-kukus smpai masak,angkat, gaul bersama 1000ml air putih , kukus semula sehingga berwap. angkat lps dah masak.
-gaul bersama satu 1/2 mug santan pekat. santan perlu dicampur 1sudu garam dn 3sudu gula.
-mayang bawang merah 10biji , halia sikit, halba 2sudu. gaul bersama nasi



RESEPI KUAH NASI DAGANG TERENGGANU
BAHAN-BAHAN
1) 2 sudu Rempah gulai nasi dagang (hanya rempah jenis ni sahaja)
2) 1 sudu Rempah gulai cap Bunga Ros 
3) 250 gm Santan
4) 1 ekor Ikan aya hitam (sederhana)
5) 1 sudu Kerisik
6) 1 camca teh Halba
7) Manisan/Gula
8) Garam dan serbuk perasa
9) 10 batang Cili padi
10) 2 senduk Minyak masak
11) 1 senduk Cili kisar
12) Air
13) Air asam jawa (sedikit sahaja)


BAHAN2 KISAR
1) 3 labu Bawang besar
2) 3 ulas Bawang putih
3) 1/2 in Halia
4) 1/4 in Kunyit
5) 1/4 in Lengkuas
CARA MEMBUAT
1) Kisar semua bahan kisar hingga lumat.
2) Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar tadi. Goreng hingga sebati dan masak.
3) Masukkan semua rempah dan halba. Kacau hingga rata dengan api yang kecil sampai naik minyak.
4) Masukkan air, santan, ikan, cilipadi dan kerisik.
5) Kemudian masukkan air asam jawa.
6) Bubuh garam, manisan/gula dan serbuk perasa.
7) Masak dengan api kecil agak lama hingga naik minyak.
KRITERIA KUAH
1) Kuah agak pekat
2) Kuah agak manis dan pedas
3) Warna kuah merah kehitaman.
Nota
gulai ikan tongkol direbus dahulu
-cmpur asam keping dan garam. diproses seperti gulai biasa. sy guna kari babas ikan dan daging.
-gulai nasi dagang lebih manis drpd gulai biasa
-masak sehingga pekat, masukkan cili api segenggam
-bila nak hidang baru masukkan ikan kedalam gulai

Selamat mencuba!


Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel




Isnin, 30 Mei 2016

black pepper sos






kuah black pepper versi kakak saya yang ada kedai westren food. Sangat sesuai bagi anak anak dan keluarga makan.
Bahan Bahan ( A )
2 Biji Kentang
2 Batang Lobak Merah
1 Biji Bawang Putih
1 Biji Bawang Besar
2 Batang Daun Saderi
Bahan Bahan ( B )
Lada Hitam
Kicap Pekat
1 Kuib Ayam
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
3 sudu minyak masak
Cara cara memasak.
Rebus semua bahan bahan (A) berserta kulit ( cuci sebersih dan sesuci hati yang diyakini ). Selepas empuk sejukkan dan kisar semua bahan bahan tersebut bersama sama Lada hitam ( Nak pedas letak banyak,Tak nak pedas letak sikit ) dan air rebusan tadi.
Masukkan kesemua yang dikisar ke dalam periuk, Dengan Api yang pelahan. Selepas itu masukkan Kicap pekat,Kuib ayam,minyak masak biarkan selama 30 minit and garam dan gula secukup rasa dan siap dan selamat menjamu selera.