Sabtu, 27 Ogos 2016

Resepi karipap mudah



Bahan-bahan
1 kg tpg gandum baker choice (boleh guna jenama lain)
3/4 cawan minyak masak
3 sudu butter blend @ majerin
2 sudu teh garam halus
1 1/2 cawan air (tak perlu habiskan semua jika doh telah cantik)
Minyak masak untuk mengoreng
2 sudu besar shortening untuk goreng
Kaedah penyediaan :
Ayak tepung gandum dan buat lubang di tengah ketepikan .
Panaskan minyak masak biar panas betul baru letak butter. Biarkan butter cair dan tuang pada tepung yang telah di ayak. Kacau dengan senduk kayu biarkan seketika baru gaul dengan tangan jadi serbuk roti. Tuangkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh dan perap 1/2 jam baru di terap.
Goreng dalam minyak yang banyak dan campurkan dengan shortening untuk menggebuskan karipap.
*utk buat frozen, saya bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 10 minit. Tunggu sejuk dulu dan simpan dalam tempat dingin beku, Bila nak goreng, keluarkan dan nyahbeku, kemudian boleh goreng dalam minyak panas seperti biasa.



 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Ahad, 31 Julai 2016

kek lapis horlick

Kek Lapis Horlick
10 biji telur Gred A
450gm mentega
160gm gula kastor
240gm tepung gandum
200gm Horlicks
300gm susu pekat manis
1 sudu makan ovalette
**Panaskan ketuhar pada suhu 150ÂșC sebelum memulakan proses membuat adunan kek.
Cara-cara
1. Pukul mentega, ovalette dan gula hingga putih.
2. Masukkan telur satu persatu sambil terus dipukul hingga pekat dan rata.
3. Masukkan susu pekat, kacau kemudian masukkan tepung diselangselikan dengan Horlicks.
4. Acuan 8x8 sapukan butter di dasarnya, alaskan baking paper.
5. Lapis 6 sudu makan, lapisan pertama api atas bawah suhu (175-200° ikut oven anda). Saya guna suhu 175°
7. Sehingga permukaan atas keperangan, keluarkan kek dari oven dan tekan dengan penekan kek untuk buang gelembung udara.
8. Ulang melapis sehingga habis.

9. Jika kek masih basah, gunakan api bawah 150° dalam 10-15 minit.

Resepi kuih cara


bahan-bahan
1 cwn tpg
1 cwn santan + 1 cwn air pandan (3 helai daun pandan blen dgn 1 cwn air)
1 bj telur...secubit garam
Sedikit gula pasir...
Pewarma hijau..@ikut suka


CARANYA..
Blend semua bahan..( kecuali gula)...hingga halus...
Panaskan acuan cara..sapukan sedikit minyak..guna api kecil shj..Tuang tiga suku penuh adunan...letakkan sedikit gula...dan tutup..
Adunan sedikit mengelembung bila masak...

 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 

#stay safe, keep travel

resepi kek lapis masam manis

Resepi kek lapis msm manis:



1.Butter cup 250g@seketul
2.telur 7bj
3.gula icing scwn
4.biskut marrie 3cwn (blend halus biskut marrie,baru sukat 3cwn)
5.baking powder 1sk
6.susu pekat 1tin
7.asam duit@gambir secukupnya
8.esen vanila 1sk



Seronokkan hidup ni bila dah berumah tangga. Ada suami, anak-anak penyeri kehidupan sehari-hari.Anda ibu menyusu? Klik sini

Cara2:
Pukul butter+gula icing smpi kmbg...
Asingkn putih n kuning tlur,pkul dua2 smpi kmbg (ni resepi asal,akk buat lps tu xasing dah putih n kuning
..hihi) kemudian msukkn esen n b.powder
Msukkn tlur td dlm cmpuran butter,pkul lg smpi rata...
Tmbhkn susu pekat 1tin,pastu msukkn biskut marie td ckit2,kacau rata..siap...
Bahagi adunan kpd 3mgkuk...utk kaler kuning,hijau n merah,kukus satu lapisan 10-20minit..
Cara layer:letak adunan satu snduk,taburkan asam gambir,kukus...dh msk msukkn adunan kaler lain,susun asam lagi n kukus ..
***make sure balut pnutup kukusan dgn kain...so air xmnitik ats kek...
Sekiannnn....recipe by shahrizah husin.

Resepi jelly kelapa


Bahan-bahan:
4 Biji Buah Kelapa
20g Agar-agar
2 Liter Air Kelapa
2 Liter Air Masak
500g Gula (2 cawan)
Isi kelapa

Cara-cara
Masak agar-agar dengan 2liter air biasa selepas cair agar-agar masukkan gula, selepas cair gula masukkan air kelapa. Isi kelapa aturkan sikit2 dlm bekas kecik2. Siap... masuk dalam peti ais. Pastu ngap...
Dapat 50 bekas


 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Resepi bingka pandan


Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan air pandan
2 kotak santan size kecit + 1 cawan air
3 biji telur
2 sudu besar butter/marjerin
1/2 sudu kecil garam
Sedikit pewarna hijau/pandan paste
sedikit pewarna kuning
tips: hijau + kuning kaler hijau akan jd lawa merencik

Cara-cara
blender bahan hingga sebati.
Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan masukkan ke dalam oven. Bila loyang sudah panas, tuang adunan tadi ke dalamnya.
Taburkan bijan (jika suka). Bakar 45 minit pada suhu 180C hingga masak menggunakan api atas dan bawah.

Khamis, 21 Julai 2016