Kek Lapis Horlick
10 biji telur Gred A
450gm mentega
160gm gula kastor
240gm tepung gandum
200gm Horlicks
300gm susu pekat manis
1 sudu makan ovalette
**Panaskan ketuhar pada
suhu 150ÂșC sebelum memulakan proses membuat adunan kek.
Cara-cara
1. Pukul mentega, ovalette
dan gula hingga putih.
2. Masukkan telur satu
persatu sambil terus dipukul hingga pekat dan rata.
3. Masukkan susu pekat,
kacau kemudian masukkan tepung diselangselikan dengan Horlicks.
4. Acuan 8x8 sapukan butter
di dasarnya, alaskan baking paper.
5. Lapis 6 sudu makan,
lapisan pertama api atas bawah suhu (175-200° ikut oven anda). Saya guna suhu
175°
7. Sehingga permukaan atas
keperangan, keluarkan kek dari oven dan tekan dengan penekan kek untuk buang
gelembung udara.
8. Ulang melapis sehingga
habis.
9. Jika kek masih basah,
gunakan api bawah 150° dalam 10-15 minit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan