Ahad, 31 Julai 2016

kek lapis horlick

Kek Lapis Horlick
10 biji telur Gred A
450gm mentega
160gm gula kastor
240gm tepung gandum
200gm Horlicks
300gm susu pekat manis
1 sudu makan ovalette
**Panaskan ketuhar pada suhu 150ÂșC sebelum memulakan proses membuat adunan kek.
Cara-cara
1. Pukul mentega, ovalette dan gula hingga putih.
2. Masukkan telur satu persatu sambil terus dipukul hingga pekat dan rata.
3. Masukkan susu pekat, kacau kemudian masukkan tepung diselangselikan dengan Horlicks.
4. Acuan 8x8 sapukan butter di dasarnya, alaskan baking paper.
5. Lapis 6 sudu makan, lapisan pertama api atas bawah suhu (175-200° ikut oven anda). Saya guna suhu 175°
7. Sehingga permukaan atas keperangan, keluarkan kek dari oven dan tekan dengan penekan kek untuk buang gelembung udara.
8. Ulang melapis sehingga habis.

9. Jika kek masih basah, gunakan api bawah 150° dalam 10-15 minit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan