Bahan untuk pastri
-150 gram tepung gandum
-90 ml susu segar
-secubit garam
-125 gram butter
Bahan untuk filling
-250 ml susu segar
-50 ml whipped cream (sepatutnya dairy tp sy guna non dairy)
-2 biji kuning telur
-1 sudu besar tepung jagung
-40 gram gula
-sedikit esen vanila
Cara-cara
-potong butter nipis2 dan sejukkan dalam 15 minit.
-satukan tepung gandum, susu dan garam ke dalam bekas & gaul sebati hingga jadi doh. Sejukkan dalam 15 minit.
-uli doh yg disejukkan & leperkan sehingga muat untuk balut butter. Balut butter & simpan dalam peti sejuk.
-giling doh & lipatkan kepada 4 bahagian seperti buku. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
-ulang proses sebanyak 3, 4 kali.
-giling doh pastri & gulungkan lalu potong kepada 14 bahagian.
-leperkan 1 per 1 doh yang dipotong & masukkan dalam muffin tray.
-tuang filling & bakar dalam suhu 170deg selama 30 minit/ ikut oven masing-masing.
Filling
-satukan semua bahan dalam periuk & masak dengan api kecil hingga pekat.
Selamat mencuba!
Baca perkongsian travel
disini:
#stay safe, keep travel