Selasa, 1 November 2016

Kari ikan

Resepi kari kepala ikan untuk satu kawah ni,
1 kg bawang besar ( 1/2 dimayang , 1/2 lagi diblend)
200 gm bawang putih( 100 gm dimayang 100gm diblend)
1 kilo rempah kari ikan Baba's 
150 gm serbuk cili Baba's
1 kg tomato biji (1/2 diblend , 1/2 dipotong besar)
20 tangkai daun kari
50gm halba campor
1kg minyak untuk menumis
3 kg santan pekat 
500gm asam jawa 
10 kg ikan
Sayur2an

Caranya:
Panas kan minyak
Tumis bwg2 , halba campor dan daun kari
Bila wangi masukkan rempah kari yg dicampor air yg banyak ( 4 liter ) bawang dan tomato yg diblend
Masak hingga pecah minyak , perlahan kan api
Masuk lah santan air asam , garam , sedikit gula , dan ikan ,rasalah secukupnya 
Akhir sekali masuk lah sayur2an

Tiada ulasan:

Catat Ulasan