Rabu, 20 Jun 2012

Tom yam

Bahan-bahan

- minyak
- bawang merah, putih, halia,kuah, belacan @ udang kering, cili kering= di blend (bahan a-pes)
- sayur (kubis, carrot, tomato, bawang besar =dihiris memanjang
- ayam potong kecil
- garam gula
- serai dititik
- daun limau purut
- asam keping dan @ jus limau nipis

Cara-cara
1. masukkan minyak. tumiskan bahan A sehingga naik bau, wangi (sehingga masak)
2. masukkan air, ayam, serai, asam keping. biarkan sehingga ayam masak
3. masukkan sayur.
4. rasakan dengan garam dan gula

Asam pedas ayam/ ikan

Bahan-bahan
- bawang merah, putih, lengkuas, kunyit hidup, halia= tumbuk halus atau blend
- cili boh
- daun kesum
- bunga kantan
- air asam jawa
- garam dan gula
- minyak
- ayam/ ikan dipotong

Cara-cara
1. tumis bahan yang ditumbuk hingga wangi, berubah warna
2. masukkan cili boh. masak hingga terbit minyak
3. masukkan air asam jawa, ayam/ikan, bunga kantan. biarkan mendidih.
4. masukkan daun kesum, garam dan gula.

Pengat pisang

Bahan-bahan
- pisang potong
- santan
- gula melaka
- daun pandan
- secubit garam

Cara-cara
1. masukkan santan, gula melaka dan daun pandan. masak hingga mendidih
2. masukkan pisang dan tambah gula.

Selasa, 19 Jun 2012

Kerabu kacang panjang

Bahan-bahan

- kacang panjang potong kecil
- ikan rebus dibuang tulang.
- cili padi, bawang merah dipotong kecil (dadu)
- garam
- gula
- santan pekat dimasak

Cara-cara

1. Masukkan kesemu bahan dan gaul rata.

Asam pedas ayam/ ikan

Bahan-bahan

- air asam jawa
- bawang merah, putih, halia, kuah=blend @ tumbuk halus
- ayam potong kecil
- cili boh

Cara-cara
1. tumiskan bahan blend hingga naik bau, tukar warna
2. masukkan cili boh dan tumis hingga masak
3. masukkan air asam jawa dan air
4. masukkan ayam sehingga masak.
5. rasakan dengan garam dan gula

Ahad, 17 Jun 2012

Laksa Kedah

Bahan-bahan

1) kuah
- ikan direbus, buang tulang dan dikisar
- bawang holland , cili kering= kisar
- air
- daun kesum
- bunga kantan di titik
- asam keping
- garam

Cara-cara
1. masak bawang, cili kering tanpa minyak hingga wangi, dan bertukar warna (guna api perlahan)
2. masukkan ikan yang dikisar dan air rebusan ikan, asam keping,bunga kantan= masak
3. masukkan garam.

Bahan hiasan
- laksa
- telur direbus
- timun, bawang besar, lada merah, limau kasturi daun salad, nenas= dihiris`

Nasi air

Bahan-bahan
- beras dibasuh
- air
- bawang di goreng
- daging
- kiub pati ayam
- cili padi ditumbuk, tambahkan kicap, gula atau garam.
- ikan bilis digoreng
- daun sup dan bawang dihiris halus
- carrot jeruk
- telur masin


Cara-cara
1. masukkan beras ke dalam periuk, tambah air, daging, minyak bekas goreng bawang, kiub pati ayam=masak hingga nasi pecah.
2.sedia dihidang dengan bahan hiasan (air lada, carrot jeruk, telur masin, ikan bilis goreng, bawnag goreng).