bahan-bahan
- 1 kg kacang soya yg telah direndam
- 10 g serbuk sekko/gdl
- 20 gm tepung jagung/ MCS
- 4 liter air
cara-cara
- rendam kacang soya 6 jam
- bersih dan toskan
- kisar dgn air yg disukat
- masak hingga mendidih
- satukan tpg jagung dan sekko tambahkan sikit je air dlm bekas utk pembekuan
- tuangkan air soya ke dlm bekas sekko dan tutup rapat selama 15 minit
#
- kisar hampas kacang sebanyak 4 kali
- jangan kacau/ buka tudung/ atau ubah kedudukan periuk sblm 15 minit
penyediaan air gula
bahan-bahan
- 800g/ 1 kg gula
- 3 l air
- bunga cengkih 5 kuntum @ halia 1 inci
- 2 helai daun pandan
- 1/2 sudu teh secubit garam
cara-cara
- satukan semua dan masak hingga mendidih
Label
- Beauty
- Biskut
- Disclaimer
- DIY
- English
- English Communication
- Fashion baju
- Grammer
- Idiom
- Jahitan
- Jahitan Dewasa
- Jahitan Kanak-kanak
- Kek
- Kek lapis
- kek sarang semut
- Kuih Muih
- Lauk-pauk
- Learn english
- Masakan arab
- Mutiara Emas Saidina Ali
- Mutiara Kata
- Parenting
- Pola
- Rempah-ratus
- Resepi
- Resepi kek & biskut
- Resepi masakan
- Resepi pencuci mulut
- Roti
- Sambal
- Seksologi
- Skirt
- Sos @Topping
- Tips & petua masakan
- Tips masakan
- Vocabulary
- Western food
Ahad, 20 April 2014
air soya
bahan-bahan
- 1 kg kacang soya yg tlh direndam
- 1 kg gula
- 2 sudu susu cair (jika suka)
- 10 liter air
- 3 helai daun pandan
cara-cara
- rendam kacang soya 6 jam
- bersihkan dan tos
- kisar kacang soya dgn air yg disukat
- masak hingga mendidih masukkan gula, daun pandan last sekali
#
- utk jualan, masukan dlm plastik masa panas
- guna kacang soya kanada (kacangnya bentuk bulat dan besar, x de mata)
- jangan masak lama
- kacang yg direndam x habis guna ikat masuk dlm plastik macam ikat ikan spila...simpan dlm peti sejuk
- 1 kg kacang soya yg tlh direndam
- 1 kg gula
- 2 sudu susu cair (jika suka)
- 10 liter air
- 3 helai daun pandan
cara-cara
- rendam kacang soya 6 jam
- bersihkan dan tos
- kisar kacang soya dgn air yg disukat
- masak hingga mendidih masukkan gula, daun pandan last sekali
#
- utk jualan, masukan dlm plastik masa panas
- guna kacang soya kanada (kacangnya bentuk bulat dan besar, x de mata)
- jangan masak lama
- kacang yg direndam x habis guna ikat masuk dlm plastik macam ikat ikan spila...simpan dlm peti sejuk
Rempah kari ikan
bahan-bahan
- 600 g ketumbar
- 3 g jintan manis
- 29 g bunga cengkih
- 32 g kulit kayu manis
- 28 g cili kering (guna yg kering-utk pedas@ campur 2)
- 58 g lada putih
- 18 g kunyit basah
cara-cara
- semua bahan dibasuh, tos dan dikeringkan, goreng tanpa minyak lebih kurang 15 min
- kisar dan tapis banyak kali utk lebih halus
# azman, kg kubang pak amin, pasir mas tmpat buat akok (019-9668430)
- 600 g ketumbar
- 3 g jintan manis
- 29 g bunga cengkih
- 32 g kulit kayu manis
- 28 g cili kering (guna yg kering-utk pedas@ campur 2)
- 58 g lada putih
- 18 g kunyit basah
cara-cara
- semua bahan dibasuh, tos dan dikeringkan, goreng tanpa minyak lebih kurang 15 min
- kisar dan tapis banyak kali utk lebih halus
# azman, kg kubang pak amin, pasir mas tmpat buat akok (019-9668430)
serbuk kurma
bahan-bahan
- 503 g ketumbar
- 88 g jintan manis
- 13 g bunga cengkih
- 4 g halia kering
- 4 g kulit kayu manis
- 4 garam bunga lawang
- 1 g pelaga hindi
- 4 g kas-kas
- 4 g lada hitam
- 112 g jintan putih
#goreng bersama
- jintan manis, putih, kas-kas, ketumbar
- bunga lawang, kayu manis, pelaga hindi, halia kering , lada hitam
cara-cara
- semua bahan dibasuh, tos dan dikeringkan serta digoreng tanpa minyak sehingga wangi dan garing selama lebih kurang 15 min
- kisar dan ayak banyak kali utk menjamin kehalusan rempah
- jika guna oven pemanggang, pangang 10-15 min (pemangang 80-90 darjah selama 2-3 min) alat penegring 65 darjah celcius
# guna 35 g rempah utk sekor ayam.
utk sepikul daging (100kg) guna 3 kati rempah kurma dan 4 kati rempah kari
- 503 g ketumbar
- 88 g jintan manis
- 13 g bunga cengkih
- 4 g halia kering
- 4 g kulit kayu manis
- 4 garam bunga lawang
- 1 g pelaga hindi
- 4 g kas-kas
- 4 g lada hitam
- 112 g jintan putih
#goreng bersama
- jintan manis, putih, kas-kas, ketumbar
- bunga lawang, kayu manis, pelaga hindi, halia kering , lada hitam
cara-cara
- semua bahan dibasuh, tos dan dikeringkan serta digoreng tanpa minyak sehingga wangi dan garing selama lebih kurang 15 min
- kisar dan ayak banyak kali utk menjamin kehalusan rempah
- jika guna oven pemanggang, pangang 10-15 min (pemangang 80-90 darjah selama 2-3 min) alat penegring 65 darjah celcius
# guna 35 g rempah utk sekor ayam.
utk sepikul daging (100kg) guna 3 kati rempah kurma dan 4 kati rempah kari
Sabtu, 19 April 2014
Langgan:
Catatan (Atom)