bahan-bahan
- 1 kg kacang soya yg telah direndam
- 10 g serbuk sekko/gdl
- 20 gm tepung jagung/ MCS
- 4 liter air
cara-cara
- rendam kacang soya 6 jam
- bersih dan toskan
- kisar dgn air yg disukat
- masak hingga mendidih
- satukan tpg jagung dan sekko tambahkan sikit je air dlm bekas utk pembekuan
- tuangkan air soya ke dlm bekas sekko dan tutup rapat selama 15 minit
#
- kisar hampas kacang sebanyak 4 kali
- jangan kacau/ buka tudung/ atau ubah kedudukan periuk sblm 15 minit
penyediaan air gula
bahan-bahan
- 800g/ 1 kg gula
- 3 l air
- bunga cengkih 5 kuntum @ halia 1 inci
- 2 helai daun pandan
- 1/2 sudu teh secubit garam
cara-cara
- satukan semua dan masak hingga mendidih
Tiada ulasan:
Catat Ulasan