Ahad, 20 April 2014

serbuk kurma

bahan-bahan
- 503 g ketumbar
- 88 g jintan manis
- 13 g bunga cengkih
- 4 g halia kering
- 4 g kulit kayu manis
- 4 garam bunga lawang
- 1 g pelaga hindi
- 4 g kas-kas
- 4 g lada hitam
- 112 g jintan putih

 #goreng bersama
- jintan manis, putih, kas-kas, ketumbar
- bunga lawang, kayu manis, pelaga hindi, halia kering , lada hitam

cara-cara
- semua bahan dibasuh, tos dan dikeringkan serta digoreng tanpa minyak sehingga wangi dan garing selama lebih kurang 15 min
- kisar dan ayak banyak kali utk menjamin kehalusan rempah
- jika guna oven pemanggang, pangang 10-15 min (pemangang 80-90 darjah selama 2-3 min) alat penegring 65 darjah celcius

# guna 35 g rempah utk sekor ayam.
utk sepikul daging (100kg) guna 3 kati rempah kurma dan 4 kati rempah kari

Tiada ulasan:

Catat Ulasan