Selasa, 14 Januari 2014

Bingka durian

Bahan-bahan

- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan isi durian
- 3/4 cawan gula
- 3 biji telur
- 3 cawan santan
- Pewarna
- 1 sudubesar minyak sapi/marjerin
- Sedikit garam

 Cara-cara

Blendkan kesemuanya dan tuangkan kedalam acuan berlengser minyak

mee bandung

Ni resepi Mee Bandung ala Muar yg biase wani gunapakai.. Bahan (paste) : 10-15 tangkai cili kering (rebus n kisar) 1 labu bawang putih 5 biji bawang besar 1/2 cwn udang geragau kering** 1/2 cwn udang kering** 3/4-1 cwn gula pasir 1 sb sos tiram Garam n perasa secukupnya Minyak utk menumis 1.Rebus udg kering n udg geragau kering smpai mendidih. 2.Kisar bwg putih,bwg merah,cili boh,udang kering,gula pasir menggunakan air rebusan udg kering. 3.Panaskan minyak,tumis bahan kisar tp jangan sampai garing. (blh tmbh air rebusan daging jika bhn tumis hampir garing). 4.Perasakan dgn sos tiram,garam dll.Matikan api.Boleh terus guna atau simpan dlm peti sejuk. **biasenye paste ni wani wat byk,bekukan dlm peti..bole thn berbulan2 insyaAllah Bahan penyediaan kuah : (boleh sediakan sekali byk atau sikit ikut saiz hidangan.) 1/2kg daging (rebus dgn 6 cwn air n ptg nipis)-simpan air rebusan Udang hidup Kcg tanah-goreng n kisar 1.Panaskan paste,masukkan air rebusan daging.Biarkan merenih dan masukkan daging. 2.Masukkan kacang tanah dan udang,perasakan dan biar sehingga kuah sedikit pekat..Matikan api. Penyediaan Mee Bandung 1 peket mee kuning Sayur sawi (dan pilihan sayur2 kegemaran yg sesuai)-dicelur Telur Daun sup,daun bawang,cili hijau (dihiris) Bawang goreng dan lain2 condiment pilihan 1.Panaskan kuali kecil,ceduk kuah secukupnya utk 1 hidangan (tmasuk rencah2),pecahkan sebiji telur. 2.Bila telur hampir masak,masukkan mee kuning dan sayur2an,kacau sebati. 3.Hidangkan panas2,tabur daun sup,daun bwg,cili n bwg goreng dll..

Popia basah 2

Bahan-bahan ( 12 keping ) Bahan untuk kulit*

- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji putih telor
- 3/4 cawan air
- 2 sudu makan cuka
- secubit garam


Bahan untuk inti** (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
- 1/2 biji kobis - diricih halus
- 3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
- 1 biji sederhana bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu makan udang kering- tun guna isi ayam
- garam secukupnya
- minyak untuk menumis

Cara-cara
- Blend bawang besar+bawang putih+udang kering.
- Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi.
- Kemudian masukkan sos tiram + garam.
- Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.

Bahan untuk sambal***
- 15 tangkai cili kering- tun guna 3 sb cili giling
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1 sudu besar gula perang
- 2 sudu besar kicap manis minyak untuk menumis
- garam, perasa dan bawang goreng secukupnya

Cara-cara: 
- blend cili kering+bawang besar +bawang putih.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing.
- Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.
- campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper (contoh seterusnya - lihat gambar kat myresepi)- tun guna silicon spatula utk lengserkan kat kuali nipis2.
- setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan .
- Boleh disusun berlapis2 (tak lekat) ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng- tun lupa letak bawang goreng lipat macam biasa dan gulung

Pau

bahan2:- 1kg tepung gandum 1paket yis 1/2 cwn susu pekat 1/2 minyak masak 2 cawan air 1sdu teh garam 1sdu teh baking powder inti ikut suka(bli yg dh siap kt kedai) cara2:- satukn kesemua bhn d atas sebati..uli lbih kurng 7 mnit.bentukn bulat dn biarkn doh slma 30-40 mnit atau hingga doh naik 2kali gnda. tumbuk2 kn doh utk kuarkn angin...ambik doh dn timbang 50g utk sebiji buat smpai habis.leperkan dn letak inti bulat2 kan. rehatkan doh selama 15mnit dn sedia utk di kukus slama 10m

Rempah beriani

Bahan-Bahan:

- 10 biji Cengkih (clove).
- 4 biji Buah Pelaga putih (Cadamom).
- 10 biji Lada Hitam (pepper corn).
- 4 keping kulit kayu manis ( Cinnomom Stick).
- 10 buah Pelaga Hijau ( Green Cadomom).
- 3 helai daun beriani (Bay leaf).
- 3 sudu besar Jintan Manis ( Fennel Seed)
- 2 sudu besar bawang Goreng.
- 1/2 sudu besar Jintan Putih. (cummin Seed)
- 2 sudu besar Serbuk Rempah (Corriander Powder)
- 1 sudu besar Serbuk Jintan Putih ( Cummin Powder).
- 1/4 sudu besar serbuk kunyit.
- 1/2 sudu serbuk cili.

Cara-cara

1. Kisar semua bahan tersebut yang pejal.
2. Setelah dikisar halus campurkan bahan-bahan yang berbentuk serbuk.
3. Kadar Kegunaan ialah 3 sudu besar untuk satu kilo daging / ayam. Sekiranya ingin buat Nasi beriani; dua sudu besar sudah memadai untuk 1 kg. beras.
4. Serbuk ini boleh bertahan sehingga 3 bulan kalau disimpan dalam beks kedap udara.

Selamat mencuba.

Nasi beryani mudah dan sedap.

(GUNA BERAS BASMATHI ) MOGHUL PUN BOLEH..SAYA TAK GUNA MOGHUL.. CARA2 PENGGUNAAN BERAS BASMATHI RENDAM DAHULU BERAS ITU SELAMA 1 JAM..KEMUDIAN TOSKAN BAHAN A( ANGARAN 6 ORANG MAKAN) 2 BIJI BAWANG BESAR # 4 BIJI BAWANG PUTIH# HALIA SEBESAR IBU JARI NAK 1# SEDIKIT DAUN KETUMBAR# SEDIKIT DAUN PUDINA# BAHAN2 BERTANDA # HARUSLAH DI KISAR HALUS BAHAN2 B 2 SUDU BESAR REMPAH BERYANI(GUNA ADABI SAJA) 1 BIJI BAWANG BESAR SAYA HIRIS2 UNTUK MENUMIS REMPAH SEKAWAN 1 KIUB AYAM 1 BIJI TOMATO DIPOTONG KECIL2 SETENGAH TIN SUSU CAIR 6-7 SUDU YOUGRT FUNGSI UNTUK MENGGEBUKAN NASI GUNALAH YOUGRT.(JGN GUNA LIMAU PETUA TU.) 1 SENDUK MINYAK SAPI 1 SENDUK MINYAK MASAK SEDIKIT PERWARNA KUNING CARA2 MEMBUATNYA MASUKAN MINYAK SAPI DAN MINYAK BIASA,TUMISKAN DAHULU BAWANG BESAR YG DIHIRIS2 TADI SEHINGGA KEKUNINGAN,MASUKAN 4 SEKAWAN,DAN DAUN PANDAN YG DISIMPUL,DIIKUTI BAHAN YG DIKISAR TADI,DAN KIUB AYAM, ,MASAK SEHINGGA WANGI MASUKAN 2 SUDU BESAR REMPAH BERIANI..LAST MASUKAN TOMATO DADU.AMBIL PERIUK MASUKAN BERAS,DAN BAHAN YG DITUMIS TADI,MASUKAN AIR YG DISUKAT DAN SUSU CAIR,SERTA YOUGRT..PASTIKAN RASA GARAM SECUKUP RASA.TUNGGU SAMPAI NASI NAK MASAK MASUKAN PERWARNA KUNING,BIARKAN SEHINGGA NASI MASAK..DAH KERING BARU GAUL2 KAN PERLAHAN..AMBIL KUAH BERYANI AYAM TU DALAM 1 SENDUK MASUKAN SEDIKIT DALAM NASI.. SUKATAN BERAS 1 MANGKUK AIR... AIRNYA+ CAMPUR SUSU CAIR 1 MANGKUK LEBIHKAN SEDIKIT SAHAJA

Resepi Sup Bunjut

Bahan-bahan

-Rempah biji ketumbar(sesudu)
-bunga lawang (2 ruas)
-jintan manis (1/2 sudu makan)
-bunga cengkih (2-3 kuntum)
-kulit kayu manis (tak sampai 1/2 inci)
-lada hitam (5-6 biji).
-buah pelage(5 biji)
-1 helai kain kaca


Cara membuatnya:

1. Cuci bersih semua rempah. Masukkan rempah dalam 1 helai kain kasa.
2. Bungkus kemas dan ikat dengan benang putih.
3. Sup bunjut sedia digunakan.
4.Jika saya hendak memasak, saya akan keluarkan semua bahan-bahan ini dan saya sangai lalu saya kisar kering..inshaaALLAH..sup akan bertambah sedap...selamat mencoba...