Selasa, 14 Januari 2014

mee bandung

Ni resepi Mee Bandung ala Muar yg biase wani gunapakai.. Bahan (paste) : 10-15 tangkai cili kering (rebus n kisar) 1 labu bawang putih 5 biji bawang besar 1/2 cwn udang geragau kering** 1/2 cwn udang kering** 3/4-1 cwn gula pasir 1 sb sos tiram Garam n perasa secukupnya Minyak utk menumis 1.Rebus udg kering n udg geragau kering smpai mendidih. 2.Kisar bwg putih,bwg merah,cili boh,udang kering,gula pasir menggunakan air rebusan udg kering. 3.Panaskan minyak,tumis bahan kisar tp jangan sampai garing. (blh tmbh air rebusan daging jika bhn tumis hampir garing). 4.Perasakan dgn sos tiram,garam dll.Matikan api.Boleh terus guna atau simpan dlm peti sejuk. **biasenye paste ni wani wat byk,bekukan dlm peti..bole thn berbulan2 insyaAllah Bahan penyediaan kuah : (boleh sediakan sekali byk atau sikit ikut saiz hidangan.) 1/2kg daging (rebus dgn 6 cwn air n ptg nipis)-simpan air rebusan Udang hidup Kcg tanah-goreng n kisar 1.Panaskan paste,masukkan air rebusan daging.Biarkan merenih dan masukkan daging. 2.Masukkan kacang tanah dan udang,perasakan dan biar sehingga kuah sedikit pekat..Matikan api. Penyediaan Mee Bandung 1 peket mee kuning Sayur sawi (dan pilihan sayur2 kegemaran yg sesuai)-dicelur Telur Daun sup,daun bawang,cili hijau (dihiris) Bawang goreng dan lain2 condiment pilihan 1.Panaskan kuali kecil,ceduk kuah secukupnya utk 1 hidangan (tmasuk rencah2),pecahkan sebiji telur. 2.Bila telur hampir masak,masukkan mee kuning dan sayur2an,kacau sebati. 3.Hidangkan panas2,tabur daun sup,daun bwg,cili n bwg goreng dll..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan