Bahan-bahan ( 12 keping )
Bahan untuk kulit*
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji putih telor
- 3/4 cawan air
- 2 sudu makan cuka
- secubit garam
Bahan untuk inti** (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
- 1/2 biji kobis - diricih halus
- 3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
- 1 biji sederhana bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu makan udang kering- tun guna isi ayam
- garam secukupnya
- minyak untuk menumis
Cara-cara
- Blend bawang besar+bawang putih+udang kering.
- Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi.
- Kemudian masukkan sos tiram + garam.
- Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.
Bahan untuk sambal***
- 15 tangkai cili kering- tun guna 3 sb cili giling
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1 sudu besar gula perang
- 2 sudu besar kicap manis
minyak untuk menumis
- garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
Cara-cara:
- blend cili kering+bawang besar +bawang putih.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing.
- Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.
- campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan
gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam
ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper (contoh seterusnya - lihat gambar kat myresepi)- tun guna silicon spatula utk lengserkan kat kuali nipis2.
- setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar
angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan .
- Boleh disusun berlapis2 (tak lekat)
ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal
Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng- tun lupa letak bawang goreng
lipat macam biasa dan gulung
Tiada ulasan:
Catat Ulasan