Selasa, 14 Januari 2014

Nasi beryani mudah dan sedap.

(GUNA BERAS BASMATHI ) MOGHUL PUN BOLEH..SAYA TAK GUNA MOGHUL.. CARA2 PENGGUNAAN BERAS BASMATHI RENDAM DAHULU BERAS ITU SELAMA 1 JAM..KEMUDIAN TOSKAN BAHAN A( ANGARAN 6 ORANG MAKAN) 2 BIJI BAWANG BESAR # 4 BIJI BAWANG PUTIH# HALIA SEBESAR IBU JARI NAK 1# SEDIKIT DAUN KETUMBAR# SEDIKIT DAUN PUDINA# BAHAN2 BERTANDA # HARUSLAH DI KISAR HALUS BAHAN2 B 2 SUDU BESAR REMPAH BERYANI(GUNA ADABI SAJA) 1 BIJI BAWANG BESAR SAYA HIRIS2 UNTUK MENUMIS REMPAH SEKAWAN 1 KIUB AYAM 1 BIJI TOMATO DIPOTONG KECIL2 SETENGAH TIN SUSU CAIR 6-7 SUDU YOUGRT FUNGSI UNTUK MENGGEBUKAN NASI GUNALAH YOUGRT.(JGN GUNA LIMAU PETUA TU.) 1 SENDUK MINYAK SAPI 1 SENDUK MINYAK MASAK SEDIKIT PERWARNA KUNING CARA2 MEMBUATNYA MASUKAN MINYAK SAPI DAN MINYAK BIASA,TUMISKAN DAHULU BAWANG BESAR YG DIHIRIS2 TADI SEHINGGA KEKUNINGAN,MASUKAN 4 SEKAWAN,DAN DAUN PANDAN YG DISIMPUL,DIIKUTI BAHAN YG DIKISAR TADI,DAN KIUB AYAM, ,MASAK SEHINGGA WANGI MASUKAN 2 SUDU BESAR REMPAH BERIANI..LAST MASUKAN TOMATO DADU.AMBIL PERIUK MASUKAN BERAS,DAN BAHAN YG DITUMIS TADI,MASUKAN AIR YG DISUKAT DAN SUSU CAIR,SERTA YOUGRT..PASTIKAN RASA GARAM SECUKUP RASA.TUNGGU SAMPAI NASI NAK MASAK MASUKAN PERWARNA KUNING,BIARKAN SEHINGGA NASI MASAK..DAH KERING BARU GAUL2 KAN PERLAHAN..AMBIL KUAH BERYANI AYAM TU DALAM 1 SENDUK MASUKAN SEDIKIT DALAM NASI.. SUKATAN BERAS 1 MANGKUK AIR... AIRNYA+ CAMPUR SUSU CAIR 1 MANGKUK LEBIHKAN SEDIKIT SAHAJA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan