Bahan-bahan:
- 1kg daging lembu atau kambing
-1 senduk minyak masak untuk menumis
- 2 – 3 sudu makan minyak sapi QBB
- 2 senduk serbuk kari ikan (cap babas)
- 1 sudu makan serbuk jintan manis
- 5 biji ubi kentang | dibelah empat
- 3 biji buah tomato (di mayang halus)
- 2 helai daun pandan (di ikat)
- 1 cawan santan + 3 cawan air biasa (ikut kepekatan dan kuah yag dikehendaki)
- 2 – 3 biji cili hijau + 2 biji buah tomato (di belah dua)
- Air secukupnya
- Garam
- Minyak untuk menumis
- Msg jika suka (optional)
Bahan tumis
- (dikisar dan dibahagi dua bahagian)
10 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
2 inci halia
Cara-cara penyediaan rempah:
Bancuh rempah dengan air sehingga pekat dan di campur dengan serbuk jintan manis. Sebahagian bahan kisar di campur kedalam rempah dan ketepikan.
Cara memasak:
- Panaskan minyak masak dan tumiskan sebahagian bahan kisar, masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan daun pandan sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan rempah dan air secukupnya.
- Masukkan daging dan buah tomato yang di mayang serta garam kedalam periuk.
- Setelah rempah dan daging cukup matang masaknya (naik minyak dan isi daging lembut).
- Kacau rata dan masukkan santan dan ubi kentang. Biarkan sehingga ubi kentang menjadi empuk.
- Seterusnya masukkan minyak sapi, cili hijau dan buah tomato daging. Dibolehkan masuk skali daun pandan jika suka supa kari wangi.
- Apabila daging sudah cukup masak dan empuk. Boleh tutup api dapur.
- Sedia untuk dihidangkan.
Label
- Beauty
- Biskut
- Disclaimer
- DIY
- English
- English Communication
- Fashion baju
- Grammer
- Idiom
- Jahitan
- Jahitan Dewasa
- Jahitan Kanak-kanak
- Kek
- Kek lapis
- kek sarang semut
- Kuih Muih
- Lauk-pauk
- Learn english
- Masakan arab
- Mutiara Emas Saidina Ali
- Mutiara Kata
- Parenting
- Pola
- Rempah-ratus
- Resepi
- Resepi kek & biskut
- Resepi masakan
- Resepi pencuci mulut
- Roti
- Sambal
- Seksologi
- Skirt
- Sos @Topping
- Tips & petua masakan
- Tips masakan
- Vocabulary
- Western food
Selasa, 14 Januari 2014
Resepi Kari Ikan Nasi Kandar
Bahan-bahan:
- 1 kilo ikan bawal putih/hitam/merah (atau sebarang ikan)
- 1 senduk minyak masak untuk menumis
- 1 ½ senduk serbuk kari ikan (cap babas)
- 1 senduk serbuk kari daging (cap babas)
- 1 sudu makan serbuk jintan putih
- 10 biji bawang merah kecil
- 6 ulas Bawang Putih
- 1 sudu makan halba campur
- 6-7 tangkai daun kari
- 1 cawan kecik santan (ditambah dengan 3 cawan air)
-1 genggam asam jawa diperah ambil airnya sahaja
-10 biji sayur bendi (terpulang pada masing)
- 2 biji buah tomato (terpulang pada masing)
Cara-cara penyediaan ikan:
- Untuk menhilangkan hanyir ikan, ikan di cuci terlebih dahulu dengan air asam jawa atau lemon.
Cara-cara penyediaan rempah:
- Bancuh rempah dengan air sehingga pekat dan di campur dengan serbul jintan putih. Blendkan atau di tumbuk 4 biji bawang merah bersamaan dengan bawang putih dan dicampur dengan rempah. Ketepikan.
Cara-cara penyediaan:
- Hiris 6 biji bawang merah kecil,
- 4 biji bawang putih untuk menumis.
- Panaskan kuali dan masukkan minyak masak kemudian tumiskan bawang merah kecil, bawang putih, daun kari.
- Setelah agak wangi masukkan halba campur.
- Apabila bahan tumisan dah naik bau masukkan bahan rempah.
- Kacau sehingga naik minyak kemudian masukkan santan.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Kacau hingga semua bahan sebati dan masukkan bendi dan tomato.
- Siap untuk di hidangkan.
- 1 kilo ikan bawal putih/hitam/merah (atau sebarang ikan)
- 1 senduk minyak masak untuk menumis
- 1 ½ senduk serbuk kari ikan (cap babas)
- 1 senduk serbuk kari daging (cap babas)
- 1 sudu makan serbuk jintan putih
- 10 biji bawang merah kecil
- 6 ulas Bawang Putih
- 1 sudu makan halba campur
- 6-7 tangkai daun kari
- 1 cawan kecik santan (ditambah dengan 3 cawan air)
-1 genggam asam jawa diperah ambil airnya sahaja
-10 biji sayur bendi (terpulang pada masing)
- 2 biji buah tomato (terpulang pada masing)
Cara-cara penyediaan ikan:
- Untuk menhilangkan hanyir ikan, ikan di cuci terlebih dahulu dengan air asam jawa atau lemon.
Cara-cara penyediaan rempah:
- Bancuh rempah dengan air sehingga pekat dan di campur dengan serbul jintan putih. Blendkan atau di tumbuk 4 biji bawang merah bersamaan dengan bawang putih dan dicampur dengan rempah. Ketepikan.
Cara-cara penyediaan:
- Hiris 6 biji bawang merah kecil,
- 4 biji bawang putih untuk menumis.
- Panaskan kuali dan masukkan minyak masak kemudian tumiskan bawang merah kecil, bawang putih, daun kari.
- Setelah agak wangi masukkan halba campur.
- Apabila bahan tumisan dah naik bau masukkan bahan rempah.
- Kacau sehingga naik minyak kemudian masukkan santan.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Kacau hingga semua bahan sebati dan masukkan bendi dan tomato.
- Siap untuk di hidangkan.
Bingka durian
Bahan-bahan
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan isi durian
- 3/4 cawan gula
- 3 biji telur
- 3 cawan santan
- Pewarna
- 1 sudubesar minyak sapi/marjerin
- Sedikit garam
Cara-cara
Blendkan kesemuanya dan tuangkan kedalam acuan berlengser minyak
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan isi durian
- 3/4 cawan gula
- 3 biji telur
- 3 cawan santan
- Pewarna
- 1 sudubesar minyak sapi/marjerin
- Sedikit garam
Cara-cara
Blendkan kesemuanya dan tuangkan kedalam acuan berlengser minyak
mee bandung
Ni resepi Mee Bandung ala Muar yg biase wani gunapakai..
Bahan (paste) :
10-15 tangkai cili kering (rebus n kisar)
1 labu bawang putih
5 biji bawang besar
1/2 cwn udang geragau kering**
1/2 cwn udang kering**
3/4-1 cwn gula pasir
1 sb sos tiram
Garam n perasa secukupnya
Minyak utk menumis
1.Rebus udg kering n udg geragau kering smpai mendidih.
2.Kisar bwg putih,bwg merah,cili boh,udang kering,gula pasir menggunakan air rebusan udg kering.
3.Panaskan minyak,tumis bahan kisar tp jangan sampai garing. (blh tmbh air rebusan daging jika bhn tumis hampir garing).
4.Perasakan dgn sos tiram,garam dll.Matikan api.Boleh terus guna atau simpan dlm peti sejuk.
**biasenye paste ni wani wat byk,bekukan dlm peti..bole thn berbulan2 insyaAllah
Bahan penyediaan kuah :
(boleh sediakan sekali byk atau sikit ikut saiz hidangan.)
1/2kg daging (rebus dgn 6 cwn air n ptg nipis)-simpan air rebusan
Udang hidup
Kcg tanah-goreng n kisar
1.Panaskan paste,masukkan air rebusan daging.Biarkan merenih dan masukkan daging.
2.Masukkan kacang tanah dan udang,perasakan dan biar sehingga kuah sedikit pekat..Matikan api.
Penyediaan Mee Bandung
1 peket mee kuning
Sayur sawi (dan pilihan sayur2 kegemaran yg sesuai)-dicelur
Telur
Daun sup,daun bawang,cili hijau (dihiris)
Bawang goreng dan lain2 condiment pilihan
1.Panaskan kuali kecil,ceduk kuah secukupnya utk 1 hidangan (tmasuk rencah2),pecahkan sebiji telur.
2.Bila telur hampir masak,masukkan mee kuning dan sayur2an,kacau sebati.
3.Hidangkan panas2,tabur daun sup,daun bwg,cili n bwg goreng dll..
Popia basah 2
Bahan-bahan ( 12 keping )
Bahan untuk kulit*
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji putih telor
- 3/4 cawan air
- 2 sudu makan cuka
- secubit garam
Bahan untuk inti** (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
- 1/2 biji kobis - diricih halus
- 3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
- 1 biji sederhana bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu makan udang kering- tun guna isi ayam
- garam secukupnya
- minyak untuk menumis
Cara-cara
- Blend bawang besar+bawang putih+udang kering.
- Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi.
- Kemudian masukkan sos tiram + garam.
- Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.
Bahan untuk sambal***
- 15 tangkai cili kering- tun guna 3 sb cili giling
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1 sudu besar gula perang
- 2 sudu besar kicap manis minyak untuk menumis
- garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
Cara-cara:
- blend cili kering+bawang besar +bawang putih.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing.
- Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.
- campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper (contoh seterusnya - lihat gambar kat myresepi)- tun guna silicon spatula utk lengserkan kat kuali nipis2.
- setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan .
- Boleh disusun berlapis2 (tak lekat) ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng- tun lupa letak bawang goreng lipat macam biasa dan gulung
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji putih telor
- 3/4 cawan air
- 2 sudu makan cuka
- secubit garam
Bahan untuk inti** (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
- 1/2 biji kobis - diricih halus
- 3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
- 1 biji sederhana bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu makan udang kering- tun guna isi ayam
- garam secukupnya
- minyak untuk menumis
Cara-cara
- Blend bawang besar+bawang putih+udang kering.
- Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi.
- Kemudian masukkan sos tiram + garam.
- Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.
Bahan untuk sambal***
- 15 tangkai cili kering- tun guna 3 sb cili giling
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1 sudu besar gula perang
- 2 sudu besar kicap manis minyak untuk menumis
- garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
Cara-cara:
- blend cili kering+bawang besar +bawang putih.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing.
- Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.
- campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper (contoh seterusnya - lihat gambar kat myresepi)- tun guna silicon spatula utk lengserkan kat kuali nipis2.
- setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan .
- Boleh disusun berlapis2 (tak lekat) ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng- tun lupa letak bawang goreng lipat macam biasa dan gulung
Pau
bahan2:-
1kg tepung gandum
1paket yis
1/2 cwn susu pekat
1/2 minyak masak
2 cawan air
1sdu teh garam
1sdu teh baking powder
inti ikut suka(bli yg dh siap kt kedai)
cara2:-
satukn kesemua bhn d atas sebati..uli lbih kurng 7 mnit.bentukn bulat dn biarkn doh slma 30-40 mnit atau hingga doh naik 2kali gnda.
tumbuk2 kn doh utk kuarkn angin...ambik doh dn timbang 50g utk sebiji buat smpai habis.leperkan dn letak inti bulat2 kan.
rehatkan doh selama 15mnit dn sedia utk di kukus slama 10m
Rempah beriani
Bahan-Bahan:
- 10 biji Cengkih (clove).
- 4 biji Buah Pelaga putih (Cadamom).
- 10 biji Lada Hitam (pepper corn).
- 4 keping kulit kayu manis ( Cinnomom Stick).
- 10 buah Pelaga Hijau ( Green Cadomom).
- 3 helai daun beriani (Bay leaf).
- 3 sudu besar Jintan Manis ( Fennel Seed)
- 2 sudu besar bawang Goreng.
- 1/2 sudu besar Jintan Putih. (cummin Seed)
- 2 sudu besar Serbuk Rempah (Corriander Powder)
- 1 sudu besar Serbuk Jintan Putih ( Cummin Powder).
- 1/4 sudu besar serbuk kunyit.
- 1/2 sudu serbuk cili.
Cara-cara
1. Kisar semua bahan tersebut yang pejal.
2. Setelah dikisar halus campurkan bahan-bahan yang berbentuk serbuk.
3. Kadar Kegunaan ialah 3 sudu besar untuk satu kilo daging / ayam. Sekiranya ingin buat Nasi beriani; dua sudu besar sudah memadai untuk 1 kg. beras.
4. Serbuk ini boleh bertahan sehingga 3 bulan kalau disimpan dalam beks kedap udara.
Selamat mencuba.
- 10 biji Cengkih (clove).
- 4 biji Buah Pelaga putih (Cadamom).
- 10 biji Lada Hitam (pepper corn).
- 4 keping kulit kayu manis ( Cinnomom Stick).
- 10 buah Pelaga Hijau ( Green Cadomom).
- 3 helai daun beriani (Bay leaf).
- 3 sudu besar Jintan Manis ( Fennel Seed)
- 2 sudu besar bawang Goreng.
- 1/2 sudu besar Jintan Putih. (cummin Seed)
- 2 sudu besar Serbuk Rempah (Corriander Powder)
- 1 sudu besar Serbuk Jintan Putih ( Cummin Powder).
- 1/4 sudu besar serbuk kunyit.
- 1/2 sudu serbuk cili.
Cara-cara
1. Kisar semua bahan tersebut yang pejal.
2. Setelah dikisar halus campurkan bahan-bahan yang berbentuk serbuk.
3. Kadar Kegunaan ialah 3 sudu besar untuk satu kilo daging / ayam. Sekiranya ingin buat Nasi beriani; dua sudu besar sudah memadai untuk 1 kg. beras.
4. Serbuk ini boleh bertahan sehingga 3 bulan kalau disimpan dalam beks kedap udara.
Selamat mencuba.
Langgan:
Catatan (Atom)