Bahan-bahan:
- 1 kilo ikan bawal putih/hitam/merah (atau sebarang ikan)
- 1 senduk minyak masak untuk menumis
- 1 ½ senduk serbuk kari ikan (cap babas)
- 1 senduk serbuk kari daging (cap babas)
- 1 sudu makan serbuk jintan putih
- 10 biji bawang merah kecil
- 6 ulas Bawang Putih
- 1 sudu makan halba campur
- 6-7 tangkai daun kari
- 1 cawan kecik santan (ditambah dengan 3 cawan air)
-1 genggam asam jawa diperah ambil airnya sahaja
-10 biji sayur bendi (terpulang pada masing)
- 2 biji buah tomato (terpulang pada masing)
Cara-cara penyediaan ikan:
- Untuk menhilangkan hanyir ikan, ikan di cuci terlebih dahulu dengan air
asam jawa atau lemon.
Cara-cara penyediaan rempah:
- Bancuh rempah dengan air sehingga pekat dan di campur dengan
serbul jintan putih. Blendkan atau di tumbuk 4 biji bawang merah bersamaan dengan bawang putih dan dicampur dengan rempah. Ketepikan.
Cara-cara penyediaan:
- Hiris 6 biji bawang merah kecil,
- 4 biji bawang putih untuk menumis.
- Panaskan kuali dan masukkan minyak masak kemudian tumiskan
bawang merah kecil, bawang putih, daun kari.
- Setelah agak wangi
masukkan halba campur.
- Apabila bahan tumisan dah naik bau masukkan bahan rempah.
- Kacau sehingga naik minyak kemudian masukkan santan.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Kacau hingga semua bahan sebati dan masukkan bendi dan tomato.
- Siap untuk di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan