Khamis, 22 Oktober 2015

Pola princess cut







JAHIT ZIP SOROK DI TANGAN



                                                        Zip.. N tangan ... Tanda tinggai satu inci..jg perabis zip

Jait dlu ... Sampai tpt tanda jait jarang/kasaq sampai habis


Lagu ne siap jait...

P serika kemas sat

Jait dlu zip gna tapak biasa dlu sampai habis kiri n kanan dkt basi ja nooo


Kanan plak


Bka yg jait jarang tdi... Awassssss jg coba tarik zip lg nik atas nooo



Pasang tapak zip sorok trus jait nooo kiri n kanan



Siap... Lagu mana....


siap

Panduan lengkap cara jahit pelapik leher baju kurung


Letak pelapik atas kat bdan letak .. Jait dr anak panah ke anak panah dlu

Depan... Jait yg sama.. Mcm belakang


Siap mcm ne dpan

Belakang mcm ne ciap jait

Sambung bahu plak..kiri n kanan

Npk mcm ne


Dpn mcm ne

Iron tulang bahu

Belah luaq mcm ne


Jait pelapik yg tingai tdi

Potong ckit.. Nti tebai

Jait habiskn yg tingai tdi

Bru potong lubang leher tingai basi 1/4

Snpe

Tindih pelapik satu tapak

Iron kemas n jait sembat.

Siap

 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Khamis, 15 Oktober 2015

Kek Coklat



Choc Almond Cake (Kek Coklat Badam)
Resipi asal : Chef Wan
Done by: Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
230g butter
300g gula halus
3 biji telur
235g tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cawan koko
1 cawan air panas
1/2 cawan serbuk badam
sedikit vanilla
Ayak tepung gandum dan baking powder. Campur dengan serbuk badam dan ketepikan. Bancuh serbuk koko bersama air panas hingga sebati. Ketepikan.
Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan juga vanilla dan pukul lagi. Masukkan tepung berselang seli dengan bancuhan koko ke dalam adunan butter. Kaup dan balikkan hingga sebati. Masukkan ke dalam loyang bentuk cincin (bundt pan) dan bakar lebih kurang 50-55 minit atau hingga masak.
Sos Kastad Koko (sy tak buatpun, sy guna ganache jer sebagai topping)
300 ml susu segar
250 ml krim putar - tak perlu dipukul
3 biji kuning telur
50g gula kastor
3 sudu besar tepung kastad
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar butter
Panaskan susu dan krim. Masukkan koko dan kacau hingga sebati. Sementara itu pukul telur, gula dan tepung kastad hingga sebati. Bila adunan susu mendidih, alihkan dari api dan masukkan sedikit adunan ini ke dalam telur sambil dikacau dengan cepat supaya tak bergentel. Satukan adunan telur ini ke dalam lebihan adunan susu dan masak sambil dikacau selalu hingga pekat. Tuang ke atas kek yang telah sejuk.
Chocolate Ganache (ni resipi ganache yg sy guna sebagai topping kek ni, sy tak guna resipi sos kastad Chef Wan)
250 g coklat masakan dipotong kecil2 dan masukkan ke dalam bekas tahan panas
200 ml krim putar - tak perlu putarkan
1 sudu besar minyak masak
Panaskan krim putar hingga mula mendidih.mAngkat dan tuangkan ke dalam bekas berisi coklat. Biar seminit dan kacau hingga coklat larut. Masukkan minyak dan kacau biar sebati. Biar pada suhu bilik hingga pekat dan mudah digunakan. Tuang di atas kek dan lebihan ganache boleh dipaipkan sebagai hiasan. Kalau ganache terlalu keras, panaskan sebentar supaya cair sedikit. Sukatan untuk krim putar bleh ditambah jika suka topping lebih cair dan bleh dikurangkan jika suka topping lebih keras.
Selamat Mencuba!

Ukuran


leher


Peplum