Label
- Beauty
- Biskut
- Disclaimer
- DIY
- English
- English Communication
- Fashion baju
- Grammer
- Idiom
- Jahitan
- Jahitan Dewasa
- Jahitan Kanak-kanak
- Kek
- Kek lapis
- kek sarang semut
- Kuih Muih
- Lauk-pauk
- Learn english
- Masakan arab
- Mutiara Emas Saidina Ali
- Mutiara Kata
- Parenting
- Pola
- Rempah-ratus
- Resepi
- Resepi kek & biskut
- Resepi masakan
- Resepi pencuci mulut
- Roti
- Sambal
- Seksologi
- Skirt
- Sos @Topping
- Tips & petua masakan
- Tips masakan
- Vocabulary
- Western food
Sabtu, 26 Mac 2016
Formula masakan
1)
Sagu
1 cawan sagu+ 3 cawan air
2) nasi dagang
3 cawan beras biasa + 1 cawan beras pulut
3) sambal nasi lemak
1 cawan blend bawang + 1 cawan cili kisar
4) nasi himpit
1 cawan beras+3 cawan air (beras biasa)/ 4 cawan
air (beras siam)
5- agar2
1 tail agar2 +6 gelas air
Selamat mencuba!
Baca perkongsian travel disini:
#stay safe, keep travel
Kurma tanpa rempah
Kurma tanpa rempah
Kisar 1/2 sudu jintan manis, 5 sudu kelapa, 8 buah gajus n
1/4 sudu lada hitam. Potong 1 bwg merah, 5 bwg putih. 1 inci halia, 1 cili
hijau, 2 tomato. Kisar bersama paste kelapa.
Kepedasan ikut citarasa anda. Kisar sampai lembut. Boleh tuang sedikit air..
* kita tak guna premix serbuk kurma.
Ini style north indian. Bahan untuk tumis..
Kayu manis n bunga
Bay leaf
Daun kari
1 bawang merah
Kepedasan ikut citarasa anda. Kisar sampai lembut. Boleh tuang sedikit air..
* kita tak guna premix serbuk kurma.
Ini style north indian. Bahan untuk tumis..
Kayu manis n bunga
Bay leaf
Daun kari
1 bawang merah
Ini sayurnya. I guna carot cauliflower n kentang.
Kawan kawan guna ayam atau daging atau telur rebus.
Kawan kawan guna ayam atau daging atau telur rebus.
scrub bibir
Scrub bibir
Bahan- bahan :
- 2 sudu besar Gula pasir
- 1 sudu besar Gula perang
- 1/2 sudu besar Minyak zaitun
- 1 sudu besar Madu
- 1/2 sudu kecil Minyak kelapa * optional
( jangan letak banyak sangat, sebab bau dia kuat 😅 )
- 1-2 titik Perasa Mint
( rasa berangin macam ubat gigi. Kalau tak suka bole ganti dengan esen vanila atau perasa lain )
- 1 sudu kecik Jus ubi bit
- 2 sudu besar Gula pasir
- 1 sudu besar Gula perang
- 1/2 sudu besar Minyak zaitun
- 1 sudu besar Madu
- 1/2 sudu kecil Minyak kelapa * optional
( jangan letak banyak sangat, sebab bau dia kuat 😅 )
- 1-2 titik Perasa Mint
( rasa berangin macam ubat gigi. Kalau tak suka bole ganti dengan esen vanila atau perasa lain )
- 1 sudu kecik Jus ubi bit
kek lemon
6 sudu besar fresh milk full cream
1 cawan tepung self raising
Setengah cawan tepung superfine
Cara2nyer..
Pukul telor hingga kembang kemudian masukan ovalette pukul dan setelah mix well baru masukan gula halus pukul lagi lepas tu masukan butter twin cow tadi..
Kemudian masuk esen vanilla dan lemon jus dlm 3 sudu besar pukul bagi sebati dan add la susu dlm 6 sudu pukul lagi...last sekali masukan tepung self raising sikit2 sambil pukul dan akhir sekali masukan tepung superfine
Panaskan oven 170, bila dah panas dlm 3 minit turunkan suhu ke 150 kemudian masukan kek tadi bake dlm 40 minit...gd luck yer..muahhhhhhhhh
sos cili
Sos cili
Rebus cili
besar 1 kilo 100 gm @ 200gm( memgikut citarasa) air 3/4 dari periuk.Rebus
hingga air berkurangan sampai 1/4 dari periuk.sejukkan. Kemudian di blend
hingga hancur. Sesudah blend d masak lagi tambah 6 cawan air kemudian masukkan
2 sudu besar garam,1/2 kilo gula,1/2 botol cuka makan dimasak sampai
pekat,masukkan 1 sudu besar tepung ubi yg d campur sedikit air.Kalau ingin
tambah manis tambah gula
sambal
Sambal
3 kg lada kering blend ngan 1500ml myk terpakai
11/2kg gula...kurangkan klu x suka manis...
250 g garam....
1 cawan aji
1 cawan air asam pekat.
1 kg bawang besar blander halus.
1 kg bawang besar dimayang nipis.
250 g garam....
1 cawan aji
1 cawan air asam pekat.
1 kg bawang besar blander halus.
1 kg bawang besar dimayang nipis.
Masuk semua skali dlm kuali
Langgan:
Catatan (Atom)