Sabtu, 26 Mac 2016

Bingka


Formula masakan

1) Sagu 
1 cawan sagu+ 3 cawan air

2) nasi dagang 
 3 cawan beras biasa + 1 cawan beras pulut

3) sambal nasi lemak
 1 cawan blend bawang + 1 cawan cili kisar

 4) nasi himpit
1 cawan beras+3 cawan air (beras biasa)/ 4 cawan air (beras siam)

5- agar2
1 tail agar2 +6 gelas air


Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel





Kurma tanpa rempah

Kurma tanpa rempah
Kisar 1/2 sudu jintan manis, 5 sudu kelapa, 8 buah gajus n 1/4 sudu lada hitam. Potong 1 bwg merah, 5 bwg putih. 1 inci halia, 1 cili hijau, 2 tomato. Kisar bersama paste kelapa.

Kepedasan ikut citarasa anda. Kisar sampai lembut. Boleh tuang sedikit air..
* kita tak guna premix serbuk kurma.
Ini style north indian. Bahan untuk tumis..
Kayu manis n bunga 
Bay leaf
Daun kari
1 bawang merah
Ini sayurnya. I guna carot cauliflower n kentang.
Kawan kawan guna ayam atau daging atau telur rebus.
Panaskan minyak.
Masukan bay leaf, kayu manis n bunga..
Then masukkan bwg merah n daun kari..
Masak sampai bawang layu.
 
Masukkan paste yang dikisar...
Masak sampai pecah minyak
 
Masukka sayur n gaul sebati.
*boleh masuk ayam or daging waktu ini

Masukka 1 sudu kecil garam masala
Gaul n biarkan utk 1 minit
(tambah lagi garam masala kalau tak cukup pedas)

Masukkan air secukupnya untuk sayur atau daging masak..
Kalau, buat kurma telur, then kawan kawan boleh masukka telur rebus sekarang.

* rebuskan telur n then goreng.. memang sedap.. i pernah buat untuk ayah saya. Dia suka....

scrub bibir

Scrub bibir
Bahan- bahan :
- 2 sudu besar Gula pasir 

- 1 sudu besar Gula perang 

- 1/2 sudu besar Minyak zaitun 

- 1 sudu besar Madu 

- 1/2 sudu kecil Minyak kelapa * optional 
( jangan letak banyak sangat, sebab bau dia kuat 😅 )

- 1-2 titik Perasa Mint 
( rasa berangin macam ubat gigi. Kalau tak suka bole ganti dengan esen vanila atau perasa lain )

- 1 sudu kecik Jus ubi bit


kek lemon

Kek lemon


Twin cow butter potong separuh agak2 la dlm 125gram
Gula setengah cawan(ni kurang manis, klu nk manis lebihkan sikit gula la)
Telor 4 biji gred A or B
1 sudu besar ovalette
1 penutup esen vanilla
6 sudu besar fresh milk full cream
1 cawan tepung self raising
Setengah cawan tepung superfine
Cara2nyer..
Pukul telor hingga kembang kemudian masukan ovalette pukul dan setelah mix well baru masukan gula halus pukul lagi lepas tu masukan butter twin cow tadi..
Kemudian masuk esen vanilla dan lemon jus dlm 3 sudu besar pukul bagi sebati dan add la susu dlm 6 sudu pukul lagi...last sekali masukan tepung self raising sikit2 sambil pukul dan akhir sekali masukan tepung superfine
Panaskan oven 170, bila dah panas dlm 3 minit turunkan suhu ke 150 kemudian masukan kek tadi bake dlm 40 minit...gd luck yer..muahhhhhhhhh

sos cili

Sos cili


Rebus cili besar 1 kilo 100 gm @ 200gm( memgikut citarasa) air 3/4 dari periuk.Rebus hingga air berkurangan sampai 1/4 dari periuk.sejukkan. Kemudian di blend hingga hancur. Sesudah blend d masak lagi tambah 6 cawan air kemudian masukkan 2 sudu besar garam,1/2 kilo gula,1/2 botol cuka makan dimasak sampai pekat,masukkan 1 sudu besar tepung ubi yg d campur sedikit air.Kalau ingin tambah manis tambah gula

sambal

Sambal
3 kg lada kering blend ngan 1500ml myk terpakai
11/2kg gula...kurangkan klu x suka manis...
250 g garam....
1 cawan aji
1 cawan air asam pekat.
1 kg bawang besar blander halus.
1 kg bawang besar dimayang nipis.

Masuk semua skali dlm kuali