bahan2:
200 gram cili serbuk
1kg gula
1/2 kg gula merah
1 bekas kecil otak udang
100 gram belacan (digoreng tanpa myk sehingga garing kemudian ketepikan)
garam secukup rasa
kicap pekat kacang tanah & bijan (disangai)
cara2:
1. campur cili serbuk, gula, gula merah & garam, kemudian bancuh dengan air panas yg batu didihkan sebanyak 1.5 liter. kacau sehingga hancur * MESTI BANCUH DGN AIR PANAS YG didih
2.Kemudian masak di atas api dengan api yg pelahan sehingga agak pekat.
3. kemudian masukkan otak udang dan kicap pekat, belacan. * Kicap pekat ikut secukup rasa, lagi byk lgi pekat warnanya.
4. kacau sehingga kuah rojak agak pekat. * bijan & kacang goreng boleh ditabur selepas kuah sejuk @ semasa nak dimakan. * kalau ingin tambah pedas boleh tambah cili padi @ serbuk cili
Selamat mencuba!
Baca perkongsian travel
disini:
#stay safe, keep travel