Selasa, 14 Januari 2014

Tips pekat kuah

Hari ini saya hendak berkongsi cara-cara untuk memekat kuah untuk sesuatu resepi, yang saya kumpulkan dan berguna untuk kita ketahui dan berkongsi…setelah membaca dan mencobanya… Oats (Quaker Oats)untuk memekatkan Masakan Sup Kambing tapi tidak boleh letakkan banyak agak2 sukatannya..kerna selepas sup itu sejuk ia akan berketul2 jika dimasukkan terlalu banyak kelak.Bukan sahaja pekat tetapi ia terasa lemak manis…(y) Tepung jagung perlu dicampurkan dengan sedikit air – untuk memekatkan kuah atau sos… Carageenan sejenis agen pemekat karbohidrat yang dihasilkan secara semulajadi daripada didihan rumpai laut. Ada kata kalau nak mendapatkan kuah asam pedas pekat masukkan air asam jawa sikit2 pastu kacau baru masukkan ikan dan biarkan seketika, pastu baru masukkan air lagi..sedikit demi sedikit Ada petua mengatakan ,” *kalau nak masukkan air plak,saya ikut petua org bagi...masukkan air dalam bekas air asam jawa tadi..walaupon asam jawa hanya tinggal bijik sahaja,..*” Kadang-kadang makanan berkuah yang dimasak agak cair dan tidak pekat.n. Untuk memastikan makanan berkenaan menjadi likat, tambahkan sama ada gula, keledek yang telah dilenyek atau sedikit tepung gandum. Kacau dan kecilkan api agar ia menjadi pekat dan tidak lagi cair. Untuk memekatkan kuah, bancuh 2 sudu besar tepung jagung dan masukkan ke dalam masakan dan kacau hingga rata. Tepung jagung juga boleh mengurangkan rasa masin masakan. Potongkan beberapa biji tomato dan kisar dengan sedikit air. Masukkan air tomato ke dalam tomyam anda. Tomyam bukan sahaja sedap, malah warnanya juga berseri dan menarik. Anda juga boleh masukkan sedikit bancuhan air tepung jagung. Kadangkala kita terbubuh air sehingga sup menjadi cair.Bagi memekatkan supnya, masukkan sedikit kentang rebus yang dilecek..ini juga tergantung pada resepinya..ie Mee Rebus , kuah kari(kerna masak masukkan kentang jadi sesuai juga) Gunakan secukup tepung lentil (sejenis dal) atau kacang pis yang boleh dibeli dari kedai-kedai menjual makanan sihat. Campurkan bahan ini dengan sedikit air untuk dijadikan pes, kemudian tambahkan air sedikit-sedikit hingga ia cair dan masukkan ke dalam sup sambil kacau agar ia tidak bergentel. Renehkan sup anda hingga mendidih. Seperti tepung lain, sebaiknya anda gunakan bahan ini secukupnya supaya sup anda tidak terlalu pekat.**Jika sup anda jenis merah, anda boleh gunakan pes tomato untuk memekatkannya. Pes tomato juga boleh menambahkan rasa enak sup anda. Anda juga boleh gunakan sayur-sayuran yang dicencang hingga lumat dan campurkan ia dengan segenggam lentil atau barli bagi tujuan yang sama. Bagaimanapun bijirin ini hendaklah direbus bersama-sama daging di peringkat awal memasak sup supaya ia benar-benar empuk. Jika anda tidak suka kekacang atau bijirin, gantikan ia dengan kentang rebus yang sudah dilecek hingga lumat atau gunakan saja tepung kentang. Tentu sup anda akan terasa lebih lemak dan enak. Sesudu besar mentega kacang yang dicampurkan ke dalam sup bukan saja boleh memekatkannya malah meningkatkan lagi rasanya. Jika anda ada saranan mari kita berkongsi ilmu dan berikan komen2nya…

tips masak sambal

tips2 dan cara2 membuat sambal tumis bertambah sedap... Ini tips-tips yang saya kumpulkan ketika membuat sambal tumis bertambah sedap ketika memasaknya..!!!Selamat membaca…..jika ada tips2 dari teman2 sharelah juga ya..jika lain dari yang lain… Kalau sambal bilis, masukkan sedikit ikan bilis semasa mengisar cili.. lebih perisa sambalnya... Kalau sambal sotong, untuk elak sotong berair dan mencemar sambal, maka selepas basuh, perapkan dengan garam. Dan ketika memasak harus rasa agak garam tidak berlebihan… Kalau sambal udang, rebuskan kulit udang dan masukkan airnya dalam sambal. Elakkan menggunakan cili boh kerna ada cuka (jika menggunakan harus masak sehingga betul2 garing dan gula perlu gunakan banyak untuk menghilangkan rasa maun/cukanya.) Api harus kecil dan tumis sehingga naik minyak.Selepas naik minyak baru masukkan gula.Gula dan minyak akan menjadi caremalize.Sambal tumis akan kelihatan gelap dan cantik dan rasanya sedap!Kemudian masukkan air asam,garam dan air secukupnya… kalau sambal bilis memang tak masuk kan garam sebabnya bilis dah masin... kalau sambal sotong masukkan sotong dulu..lepas dah kecut baru masukkan air asam jawa... kalau sambal udang masukkan udang dulu..lepas air udang dah keluar baru la masukkan air asam jawa... kalau sambal telor selalunya masukkan sikit bilis sebagai perencah.... goreng ikan bilis hingga garing dan goreng bawang besar lak.. agak cm dah layu... angkat... then baru tumis lada kering agak2 dah masak baru masuk n air asam gula garam and ikan blis ngan bawang tadi. kadang2 saya tumis tomato dadu dengan belacan skit kalau udang dengan sotong biasanya saya goreng separuh masak dulu, bila sambalnya dah nak masak baru saya masukkan balik kalau sambal tumis udang, saya blend udang kering skit dengan cili kering tu petua arwah nenek, tiap kali blender cili kering letakkan sikit kunyit hidup, insyallah mana-2 masakan yg perlukan cili, ie, sambal, asam pedas, akan terasa lebih sedap…

Garam masala

BAHAN-BAHAN:

- 1/2 cawan biji ketumbar.
- 1/4 cawan biji jintan putih.
- 1 sudu besar jintan manis.
- 1 sudu kecil lada hitam.
- 1 1/2 sudu besar halia kering/salai (senang boleh didapati di kedai rempah.
- 25-30 biji buah pelaga hijau.
- 10-12 biji buah pelaga Hitam.
- 6 - 8 biji buah pala kering (pecahkan rong dan ambil isi ditumbuk halus. Tak perlu sagai).
- 10 - 12 kuntum bunga cengkih.
- 2 kuntum bunga lawang.
- 5 - 6 keping kulit kayu manis 2 inci panjang yang telah dihancurkan.
- 6-7 sudu besar daun salam India/daun beriani yg telah dihancurkan (selalunya jenis kering rapuh dijual dikedai mamak rempah).

CARA-CARA:

- Goreng kering semua rempah ini dengan api dapur sedrhana. Jangan hanguskan. Buah pala tak perlu sagai, tumbuk halus saja.
- Selepas garing, keluarkan dan sejukan. Bila sejuk keluarkan isi (biji) buah pelaga untuk elak pahit.
- Kisar kesemua rempah di pengisar kering sehingga halus. Simpan dalam botol yang kedap udara. Tempoh penggunaan adalah sehingga 6 bulan.

Pajeri terung

Bahan-bahan ( 3-4 orang )

- 3 biji terung panjang
- 2 sudu besar rempah kari daging
- 2 cawan santan pekat
- 1btg kulit kayu manis
- 1 biji bunga lawang
- 2 biji bunga cengkih
- 2 sudu besar udang kering
- 2 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah/ 1/2 biji bawang besar
- minyak untuk menumis
- 1/4 keping gula melaka
- garam secukup rasa

Cara-cara

- Blend bawang putih, bawang merah, udang kering.
- Gaulkan dengan rempah kari.
- Terung pula, potong 2 dan setiap bahagian tu belah 4 tapi jgn sampai terputus
- Tumis bahan blend tadi dgn rempah kari , kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang sehingga pecah minyak.
- Masukkan santan, biarkan sampai mendidih.
- Kemudian masukkan terung, belimbing, lada hijau, garam dan gula melaka.
- Masak sehingga kuah pekat.
- Rasakan masin manisnya. kalau ada yg terkurang bolehlah ditambah

#Maniskan kuah dengan gula melaka

samperit

Samperit 250 gram butter 50 gram gula aising 1 penutup esen vanilla 1 peket tepung kastard cap bunga merah 2 sudu besar tepung jagung 1 sudu kfc kuning telur Gaul butter dan gula hingga sebati,masukkan telur, esen vanilla,tepung kastard,pas tue tepung jagung...sedikit ceri untuk hiasan...

Resepi Kari Daging Nasi Kandar

Bahan-bahan:

- 1kg daging lembu atau kambing
-1 senduk minyak masak untuk menumis
- 2 – 3 sudu makan minyak sapi QBB
- 2 senduk serbuk kari ikan (cap babas)
- 1 sudu makan serbuk jintan manis
- 5 biji ubi kentang | dibelah empat
- 3 biji buah tomato (di mayang halus)
- 2 helai daun pandan (di ikat)
- 1 cawan santan + 3 cawan air biasa (ikut kepekatan dan kuah yag dikehendaki)
- 2 – 3 biji cili hijau + 2 biji buah tomato (di belah dua)
- Air secukupnya
- Garam
- Minyak untuk menumis
- Msg jika suka (optional)

Bahan tumis
- (dikisar dan dibahagi dua bahagian) 10 biji bawang merah 6 ulas bawang putih 2 inci halia

Cara-cara penyediaan rempah:

Bancuh rempah dengan air sehingga pekat dan di campur dengan serbuk jintan manis. Sebahagian bahan kisar di campur kedalam rempah dan ketepikan.

Cara memasak:

- Panaskan minyak masak dan tumiskan sebahagian bahan kisar, masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan daun pandan sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan rempah dan air secukupnya.
- Masukkan daging dan buah tomato yang di mayang serta garam kedalam periuk.
- Setelah rempah dan daging cukup matang masaknya (naik minyak dan isi daging lembut).
- Kacau rata dan masukkan santan dan ubi kentang. Biarkan sehingga ubi kentang menjadi empuk.
- Seterusnya masukkan minyak sapi, cili hijau dan buah tomato daging. Dibolehkan masuk skali daun pandan jika suka supa kari wangi.
- Apabila daging sudah cukup masak dan empuk. Boleh tutup api dapur.
- Sedia untuk dihidangkan. 

Resepi Kari Ikan Nasi Kandar

Bahan-bahan:

- 1 kilo ikan bawal putih/hitam/merah (atau sebarang ikan)
- 1 senduk minyak masak untuk menumis
- 1 ½ senduk serbuk kari ikan (cap babas)
- 1 senduk serbuk kari daging (cap babas)
- 1 sudu makan serbuk jintan putih
- 10 biji bawang merah kecil
- 6 ulas Bawang Putih
- 1 sudu makan halba campur
-  6-7 tangkai daun kari
- 1 cawan kecik santan (ditambah dengan 3 cawan air)
-1 genggam asam jawa diperah ambil airnya sahaja
-10 biji sayur bendi (terpulang pada masing)
- 2 biji buah tomato (terpulang pada masing)


Cara-cara penyediaan ikan:

- Untuk menhilangkan hanyir ikan, ikan di cuci terlebih dahulu dengan air asam jawa atau lemon.

Cara-cara penyediaan rempah:

- Bancuh rempah dengan air sehingga pekat dan di campur dengan serbul jintan putih. Blendkan atau di tumbuk 4 biji bawang merah bersamaan dengan bawang putih dan dicampur dengan rempah. Ketepikan.

Cara-cara penyediaan:

- Hiris 6 biji bawang merah kecil,
- 4 biji bawang putih untuk menumis.
- Panaskan kuali dan masukkan minyak masak kemudian tumiskan bawang merah kecil, bawang putih, daun kari.
- Setelah agak wangi masukkan halba campur.
- Apabila bahan tumisan dah naik bau masukkan bahan rempah.
- Kacau sehingga naik minyak kemudian masukkan santan.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Kacau hingga semua bahan sebati dan masukkan bendi dan tomato.
- Siap untuk di hidangkan.