Beef Rosemary Stew.
Bahan2nya
350gm daging di potong dadu2
1 labu bawang bersar(kunning) dipotong kasar2
3 ulas bawang di titik
1 lobak merah dipotong dadu2
2 biji kentang di potong dadu2
2 sudu besar cili kisar
2 tangkai herba rosemary, dipetik daun2nya
2 helai daun bay leaves
1/2 tangkai daun thyme
1 tin tomato dadu, siz sederhana
1/2 botol tomato ketchup
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Garam dan gula secukup rasa
Minyak sayur untuk goreng kentang & lobak
merah, letakan daun rosemary sikit
Minyak ziatun untuk menumis
Cara2nya
Goreng kentang dan lobak merah, ditoskan dan
ditepikan bersama sedikit daun herba rosemary. Daging direbus hingga empuk
tanpa garam. Ambil dalam 1 mangkuk stok daging. Panaskan minyak zaitun dalam
periok sederhana, letakan bawang kunning, daun herba rosemary, daun thyme dan
bawang putih. Letakan sedikit lada hitam, garam secukup rasa dan cili kisar
goreng sebentar, gaulkan supaya sebati. Tuangkan stok daging dan isi daging
yang sudah direbus. Masukan tomato tin dan sos tomato ketchup. Masak hingga ia
mendidih, letakan daun bay leaves, gula secukup rasa. Rasa kuahnya. Ia mesti
ada rasa masam & manis sedikit. Biarkan ia masak di api yang kecil. Kuah
akan menjadi pekat sedikit. Sajikan bersama roti peranchis, flat bread atau
makan dengan nasi putih. Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan