Rabu, 19 Mac 2014

Beef Rosemary Stew.


Bahan2nya
350gm daging di potong dadu2
1 labu bawang bersar(kunning) dipotong kasar2
3 ulas bawang di titik
1 lobak merah dipotong dadu2
2 biji kentang di potong dadu2
2 sudu besar cili kisar
2 tangkai herba rosemary, dipetik daun2nya
2 helai daun bay leaves
1/2 tangkai daun thyme
1 tin tomato dadu, siz sederhana
1/2 botol tomato ketchup
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Garam dan gula secukup rasa
Minyak sayur untuk goreng kentang & lobak merah, letakan daun rosemary sikit
Minyak ziatun untuk menumis

Cara2nya
Goreng kentang dan lobak merah, ditoskan dan ditepikan bersama sedikit daun herba rosemary. Daging direbus hingga empuk tanpa garam. Ambil dalam 1 mangkuk stok daging. Panaskan minyak zaitun dalam periok sederhana, letakan bawang kunning, daun herba rosemary, daun thyme dan bawang putih. Letakan sedikit lada hitam, garam secukup rasa dan cili kisar goreng sebentar, gaulkan supaya sebati. Tuangkan stok daging dan isi daging yang sudah direbus. Masukan tomato tin dan sos tomato ketchup. Masak hingga ia mendidih, letakan daun bay leaves, gula secukup rasa. Rasa kuahnya. Ia mesti ada rasa masam & manis sedikit. Biarkan ia masak di api yang kecil. Kuah akan menjadi pekat sedikit. Sajikan bersama roti peranchis, flat bread atau makan dengan nasi putih. Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan