Rabu, 19 Mac 2014

Kicap lemak manis

Bahan-bahan

-  3 liter miromi (air soya)
- 1.5 liter air
- 195 g garam kasar
- 3kg 675g gula
- 1125 g caramel
- 10.5 g sitrik
- 10.5 g sodium benzoite
- 27g ajinomoto

Cara-cara
- air miromi + caramel= dipanaskan sehingga 45 darjah celcius
- masukkan gula+ air+ garam+ asid sitrik+ ajinomoto+ sodium benzoite sambil dikacau perlahan
- apabila kepanasan 95 darjah celcius matikan api

* tanda masak= naik air garam (ada kelompok oren)..dan bunga garam (buih2 kecil)

# guna senduk kayu (jangan guna senduk besi)
- guna garam kasar (jangan guna garam halus-cepat basi)
- api perlahan (jangan sampai mengelegak)
- sentiasa kacau
- tahan 2 tahun

Tiada ulasan:

Catat Ulasan