Rabu, 19 Mac 2014

Karipap pusing

RESEPI KARIPAP PUSING

Bahan A (adunan putih)

3 cawan tepung gandum
1 cawan air
2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam

cara2

Bancuh garam dgn 1 cawan air tadi
Tuangkan minyak kedalam tepung, gaul.
Masukan air bancuham garan tadi sedikit2 kedalam tepung.
Uli hingga tidak melekat.
Rehatkan adunan tadi selama 30-45 minit.
Bahagikan doh kepada 16 bebola.

Bahan B (adunan kuning)

2 cawan tepung gandum
3 sudu makan(penuh) marjerin

cara

Gaul tepung dengan marjerin hingga menjadi doh.
Bahagikan doh kepada 16 bebola

cara membuat karipap pusing

Ambil sebiji bebola putih, ratakan dan letak bebola kuning diatasnya

kemudian, balutkan bebola kuning dengan bebola putih

Tutup kemas bebola yg sudah disatukan tadi.

Canaikan doh, dan gulungkan rapat2.

Kemudian canai lagi sekali doh yg di gulung tadi...dan gulungkan sekali lagi...

Doh yg siap di gulung dah sedia untuk dipotong.

potong doh kepada 4 bahagian, seperti ini.

canai setiap potongan...dan letakkan inti...

Tutup kemas dan kelim.

Boleh lah digoreng terus dengan menggunakan api sederhana panas.

Jika hendak difrozenkan, susun dalam tray tetapi jangan bertindih dan frozenkan semalaman.

Bila karipap sudah betul2 beku, barulah boleh disusun secara bertindan didalam bekas kedap udara. Ini ialah supaya karipap tidak melekat antara satu sama lain.

Sebaik-baiknya, defrostkan karipap sekurang-kurangnya 1 jam sebelum menggoreng. Ini ialah supaya karipap tidak terlalu rapuh.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan