Rabu, 19 Mac 2014

SATA IKAN


Bahan- Bahan 
1 kg ikan - Ikan kembung, ikan sardin, ikan selayang
1 biji kelapa parut muda 
1 biji bawang besar
1 inci halia
1 susu lada hitam - tumbuk
3 tangkai cili padi - racik
Garam/gula
Daun pisang - untuk membungkus
Lidi atau staples

Cara Menyediakan Sata
Seperti biasa basuh dan buang perut ikan, belah ambik isinya ikan saja, di tumbuk atau kisar
Bawang besar, halia, kelapa parut di tumbuk halus atau kisar
Dalam bekas besar satukan semua bhn2 yg dikisar tadi
Masukan lada hitam tumbuk, cili pd yg di potong, garam/gula gaul bg semua sebati - gaul dgn tangan lg snng
Daun pisang di lipat kon dan letak inti di dlm semat dgn lidi atau ketip dgn staple
Bakar diatas kuali lepar atau dlm pemanggang ajaib - dpt bakar dgn arang lg harum..
Bakar selama 10 - 15 Minit sambil di tebalik-tebalikan - bergantung pada tebalnya inti

Tiada ulasan:

Catat Ulasan