Selasa, 29 April 2014

Pes char keow teow

5liter air + tulang ayam (rebus)
145ml kicap pekat double camel
200ml kicap ikan
2.5sudu sos tiram
1.5sudu kacang taucu (blender)
2sudu stok ayam
5sudu aji
Garam secukup rasa

Sos cili thai

RESEPI CILI SOS BUAT SENDIRI: (ULANGAN).
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKKAN:

1kg. Cili Kering.

4 kg. Gula Pasir (kalau nak manis, tambah sekilo lagi).

350 gm Garam. Ikut Selera anda.

200gm Bawang putih (kalau lebih sedikit tak apa).

400gm Tepung Ubi Kayu ( Mamak gunakan tepung jagung sebagai bahan pemekat. kelikatan sos mengikut selera anda).

1 kg. Cuka Tiruan.

5 liter air masa mengisar keseluruhan mengisar cili. Semasa memasak tambah lagi 4 liter.

Nota: Sekiranya anda ingin menjadi usahawan cili sos gunakan pengawet makanan Sodium benzote dalam 600 PPM atau 12gm. Sodium Benzoate ini diluluskan oleh FDA dan boleh didapati di kedai-kedai Bahan Kimia Industri atau makanan kalu botol kecil cuma RM2.00 sudah memadai. Bagi suri rumah yang ingin buat skala kecil tak perlu gunakan tetapi selepas siap isi dalam botol simpan dalam bahagian dingin peti sejuk. Boleh tahan sehingga 2-3 minggu.

CARA-CARA:

1. Cili kering - Cili kering perlu buang bijinya. Cara untuk buang biji cili ialah dengan memotong serong (45 darjah) cili kering bersaiz lebih kurang dalam 10 mm. Masak selepas potong dan tapis. Semua biji Cili keluar dengan mudah. Cara ini juga boleh digunakan untuk membuat sambal tumis. Tak perlulah blender lama-lama sampai blender berasap. Masak cili itu supaya lembut (lebih kurang 1 jam). Mamak tak galakan rendam seperti kilang buat itu. Itu cara kurangkan kos dan tak sedap. Semasa mengisar itu masukkan bawang putih sekali (jangan lupa buang kulit pulak).

2. Masak kisaran cili kering seperti anda buat sambal tumis. Masukkan air. Tunggu sampai air mendidih. Masukkan Gula dan juga Cuka dan Garam. Rasa apa yang tak cukup mengikut selera anda.

3. cairkan tepung ubi (kanji) anda dengan air. Masukkan ke dalam cili yang tengah masak sedikit demi sedikit dan kacau rata. Pereksa kelikatan. Perlu ingat selepas sejuk sos anda akan menjadi lebih pekat.

4. Sodium Benzote ini sebagai pengawet akan bantu menghindarkan pertumbuhan kulat. Bahan kimia ini juga luas digunakan dalam Industri minuman. Ia tidak membahaya kepada manusia sekiranya digunakan cara betul. cuma kandungan tidak lebih dari 1gm untuk 1 kg berat tubuh manusia. Sila baca di wikipedia tentang bahan pengawet ini. Sodium benzote ini sangat larut dalam air biasa bukan dengan air panas. Maka cairkan dulu serbuk ini dengan air biasa dan campurkan dalam cili sos anda setelah sejuk. Suri rumah tak perlulah gunakan pengawet ini kecuali mahu jadi taukeh Cili Sos. Anda boleh perolehi 65 botol berat 330gm dari resepi ini. Taukeh Restoren yang beli bertong-tong cili sos dalam sebulan, boleh arahkan tukang masak anda buat cili sos ini semasa dia ada kelapangan untuk jimat kos dan boleh perolehi sos yang bersih dan sedap. Selamat mencuba.
 
Untuk pengetahuan , satu gram sodium benzoate boleh larut 2 ml air. Biasanya sodium benzoate ini dijual dalam bentuk serbuk dan perlu larutkan untuk digunakan. Kita boleh sediakan stok larutan ini dengan larutkan satu pound (Ib) dengan satu gallon air. Kepekatan ialah 0.1 peratus. 

Sodium Benzote ini sebagai pengawet akan bantu menghindarkan pertumbuhan kulat. Bahan kimia ini juga luas digunakan dalam Industri minuman. Ia tidak membahaya kepada manusia sekiranya digunakan cara betul. cuma kandungan tidak boleh melebihi lebih dari 1gm untuk 1 kg berat tubuh manusia. Sodium benzote ini sangat larut dalam air biasa bukan dengan air panas. Maka cairkan dulu serbuk ini dengan air biasa dan campurkan dalam produk anda. 

Sodium benzoate adalah adalah sesuai digunakan untuk ajen anti-microbial dalam makanan dan minuman. Ia bertindak dalam keadaan asid PH 4.5 ke atas. Ia perlu digunakan semasa keadaan tiada organisma dlm makanan ia itu semasa panas.
 
utk buat apa2 sos pun nie nisbah utk penggunaan sodium benzoate yang saya dapat dari jabatan pertanian dan mardi lebih kurang mcm nie....(berat modified corn starch dalam gram KALI DENGAN jumlah keseluruhan berat bahan-bahan dalam gram tidak termasuk sodium) BAHAGI DENGAN 1,000,000....dah dpt jumlah berat sodium benzoate KALI 2 untuk air bancuhan sodium....
 

 

IBU SAMBAL NASI LEMAK CUNNN KAK AINI

Bahan-bahan:
4 cawan cili kisar
#6 biji bawang besar
#3 biji bawang putih
#30 gm belacan
#1/2 cawan bawang goreng
Bahan bertanda # semua di kisar halus
½ cawan gula
Garam dn serbuk perasa 
½ cawan air asam jawa
5 biji bawang besar-dihiris dan di goring layu (jika suka)
Minyak untuk menumis
Caranya:
-Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar kecuali bawang goreng
-Masukkan gula di awal menumis tujuannya supaya sambal bewarna merah yang cantik
dan cepat kering dan pekat
-Setelah sambal pekat masukkan bawang goreng yang di kisar dan air asam jawa
-Tambahkan garam dan serbuk perasa dan sesuaikan rasanya.Tambahkan air jika perlu
-Masak sehingga pekat dan berkilat barulah masukkan bawang besar yang telah di goreng layu
-Hidangkan bersama nasi lemak

****jika nak buat ibu sambal jangan masukkan belacan dan bawang besar yg digoreng layu
****masak sambal dgn kuantiti yg banyak dan bila menyediakan nasi lemak ambil beberapa
senduk ibu sambal dan masukkan belacan hancur yg telah di bakar dan panaskan semula
dan masukkan bawang besar yg telah digoreng layu
****sambal sotong..panaskan ibu sambal jika perlu masukkan sedikit minyak.Masukkan sotong
Yg telah di potong dan masak hingga kuah pekat.Sesuaikan rasanya dan angkat
****sambal ayam..cara sama mcm sotong.Dah goreng ayam cmpur ibu sambal secukupnya dan 
masukkan sos cili dan sos tomato serta bawang besar.
****Begitu juga dengan udang..paru..telur..kerang dll

Pes mee mamak n resepi mee goreng mamak

resepinya
6 biji bawang besar*
1 labu bawang putih*
2 genggam lada kering (lada saya ni kurang pedas) nak tau lada kering ni pedas atau tidak tengok pada kerintingnya lada tu*
segenggam udang kering*
1/2 cawan sos cili/tomato
1/2 cawan kicap 
garam, isi terakhir sekali..sbb kiub ayam dah ada garam
4 sudu besar gula
2 stok kiub ayam
1/3 cawan minyak masak

cara
*kisar bahan bertanda sehingga hancur - guna sedikit air 
* panaskan minyak dlm kuali..masukkan bahan bertanda * ..tumis sehingga kering 
dan pecah minyak..masukkan kicap..sos cili/tomato, kiub ayam, gula..tumis lagi 
sehingga agak pekat..dah sambal menjadi agak gelap.. 
* tutup kuali ngan penutup sbb sambal mudah terpercik keluar... buka api dpur 
sederhana sahaja..
* sambal ni masak nya agak lama ..lagi lama lagi sedap tapi kene kacau sentiasa ye 
takut hangus di bawah.. perasakan..kalau dah ok jgn isi garam tapi jika tawar tambah sikit je garam.. sambal ni tak la masin sangat .. simpan dlm bekas tertutup tuk kegunaan lain..

resepi mee goreng ala mamak - saya lebih suka goreng utk sorang makan..so kalau nak masak sekali banyak agak2 la ye

resepi tuk sorang makan
segenggam mee kuning + lebih sikit
kobis, tahu goreng yang di potong nipis, tauge, sawi dipotong
telor 
isi ayam dipotong dadu dan sotong 

caranya
panaskan kuali..masukkan 2 @ 3 sudu minyak masak
masukkan 1 1/2 - 2 senduk lebih kurang pes mee goreng ..masukkan sotong, ayam..sehingga masak
masukkan sayur kobis, dan sawi dan rasa kalau tawar tambah garam
masukkan mee kacau semua dan buat lubang ditengah kuali masukkan 1 biji telor
biarkan sebentar kacau telor tu dan kacau sekali ngan mee...saya guna 2 sudip nak gaul mee... sekejap je lepas taruk telor kacau2 dan masukkan tauge gaul sebati dan terus angkat 
*boleh dihiaskan dengan cili potong, taburan bawang goreng dan daun bawang dan limau nipis

Yogurt

Bahan-bahan

1 cawan milk powder
4 cawan air
2 tbsp yogurt


How to prepare:
Masak susu dan air until boiling. Matikan api dan biarkan sehingga suam dan masukkan yogurt, tuangkan ke dalam Tupperware dan tutupkan Tupperware anda rapat dan balut dengakn kain selimut dan biarkan Tupperware yang dibungkus dengan selimut tu untuk 3-4 jam pada suhu bilik. Selepas itu dalam keadaan ini susu tadi akan membeku menjadi yogurt dan bolehlah simpan dalam peti ais dan sedia untuk dihidangkan.
(Note:- nisbah/sukatan untuk 1 cawan milk powder : 4 cawan air, klau nak buat lebih tu guna nisbah ni..)

- simpan 3 sudu utk buat yogurt seterusnya, x payah beli yogurt lg

Cara buat pelbagai rempah

Rempah beriani

Bahan-Bahan:
10     biji  Cengkih (clove).
4     biji  Buah Pelaga putih (Cadamom).
10    biji Lada Hitam (pepper corn).
4     keping kulit kayu manis ( Cinnomom Stick).
10   buah Pelaga Hijau ( Green Cadomom).
3     helai daun beriani (Bay leaf).
3     sudu besar  Jintan Manis ( Fennel Seed)
2   sudu besar bawang Goreng.
1/2  sudu besar Jintan Putih. (cummin Seed)
2   sudu besar Serbuk Rempah (Corriander Powder)
1   sudu besar Serbuk Jintan Putih ( Cummin Powder).
1/4 sudu besar serbuk kunyit.
1/2 sudu serbuk cili.
Cara:
1. Kisar semua bahan tersebut yang pejal.
2. Setelah dikisar halus campurkan bahan-bahan yang berbentuk serbuk.
3. Kadar Kegunaan ialah  3 sudu besar untuk satu kilo daging / ayam. Sekiranya ingin buat Nasi beriani; dua sudu besar sudah memadai untuk 1 kg. beras.
4. Serbuk ini boleh bertahan sehingga 3 bulan kalau disimpan dalam beks kedap udara. Selamat  mencuba.
 

REMPAH KARI DAGING/AYAM


Bahan-bahan:
5 camca besar biji ketumbar
1 camca teh jintan manis@kasar
1/2 camca teh jintan putih@halus
1 batang kayu manis, dipatah-patahkan
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
10 tangkai cili kering
3/4 camca teh serbuk kunyit


Cara membuatnya:
1.  Cuci semua rempah diatas kecuali serbuk kunyit.  Kemudian jemur hingga kering.
2.  Goreng tanpa minyak sehingga harum dan kiar hingga halus.
3.  Tambah serbuk kunyit, gaul rata dan simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian hari.


REMPAH KARI IKAN


Bahan-bahan:
5 camca besar biji ketumbar
1 camca teh jintan manis@kasar
1/2 camca teh jintan putih@halus
1/2 camca teh lada hitam
15 tangkai cili kering
3/4 camca teh serbuk kunyit


Cara membuatnya:
1.  Cuci semua rempah diatas kecuali serbuk kunyit.  Jemur hingga kering kemudian goreng tanpa minyak hingga harum.
2.  Kisar rempah sehingga halus.
3.  Tambah serbuk kunyit dan gaul rata.  Simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian.


REMPAH SUP BUNJUT


Bahan-bahan:
5 biji buah pelaga
7 biji bunga cengkeh
1/2 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan manis
1 sudu teh lada hitam
1 inci kulit kayu manis
2 biji bunga lawang


Cara membuatnya:
1.  Cuci bersih semua rempah.  Masukkan rempah dalam 1 helai kain kasa.  
2.  Bungkus kemas dan ikat dengan benang putih.
3.  Sup bunjut sedia digunakan.


REMPAH SUP DAGING
Bahan-bahan:
1 sudu biji rempah
1 sudu lada hitam
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2-3 kuntum bunga cengkeh
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih
1 isi buah pala


Cara membuatnya:

1.  Cuci bersih semua rempah.  tumbuk atau kisar halus.
2.  Bungkus kemas dan ikat dengan benang putih.
3.  Sup bunjut sedia digunakan.



TIP UNTUK SUP
Kombinasi sup berbeza mengikut jenis masakan, tambahan lebih kayu manis digunakan untuk membuat sup daging lembu/kambing.  Kurangkan kayu manis bagi membuat sup ayam dan sup sayur.  Tambahkan daun bay@ daun salam, buah keras dan bunga kering berbentuk panjang (tidak diketahui namanya)vuntuk sup ikan.


REMPAH KARI KURMA


Bahan-bahan:
3 camca besar biji ketumbar
1 camca teh jintan putih@halus
1 camca teh lada putih biji
2 batang kayu manis, patah-patahkan
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkeh
1/2 camca teh serbuk kunyit


Cara membuatnya:
1.  Cuci semua rempah diatas, kecuali serbuk kunyi, keringkan dan goreng tanpa minyak sehingga harum, kemudian kisar halus.
2.  Tambah serbuk kunyit, gaul rata dan simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian.

 

Masak nasi buang kanji

Cara-cara Masak nasi cara “buang kanji” “Ala Nasi kandar:
1. Basuh Beras dan rendamkan selama 15 minit dan tapis. (jangan lama beras anda akan kembang).
2. Didihkan air dalam periok anggaran air biasanya 1:4  maknanya 1 cup beras 4 cup air.
3. Masukkan minyak masak (minyak sayuran “vanaspathi” ) dlm air sedang didih  1 sudu besar (1 sudu besar untuk 1 cup beras).
4. Masukkan garam secukup rasa ( periksa keasinan melalui air).
5. Masukkan “campuran garam masala” (1 btg kayu manis, 2 biji buah pelaga, 3 bunga cengkih dan 2 biji bunga lawang).
6. Masukkan beras . Tutup tudung dan mediumkan api dapur.
7. Selepas 12 minit buka tudung dan kacau perlahan supaya beras dibawah periok tidak hangus. Cuba ambil nasi yang sedang masak dan rasa kelembutan. sekira tidak mencukupi 95 peratus tutup kembali. Buka semula tudung dan periksa kelembutan sekiranya capai masak 95 peratus. Buang air kanji dengan menggunakan tuang kanji itu kedalam tapis (nasi yang keluar boleh dimasukkan kembali dalam periok.
8. Tutup kembali tudung dan 5 peratus lagi nasi itu masak dengan wapnya sendiri.
Selamat mencuba. Kalu tak mencuba ia tak jadi. “Practice make perfect”.
 

Bahan-bahan ( Satu periuk (rice cooker) )

·         Beras biasa saja tak perlu beli basmathi, beras yang hari2 anda masak tu. Ikut suka anda nak berapa pot. :)
·         Minyak zaitun (olive oil) ataupun boleh guna Butter - sy lebih suka guna olive oil
·         Safron - Optional je tak payah letak pun takpe
·         Air

Cara-cara

1.    PENTING IKUT BETUL2 :) :-
2.    Basuhkan beras sampai bersih pastu masukkan air, masak macam biasa
3.    Bila beras dah menggelegak berbuih2, kira2 dan separuh masak, ANGKAT DAN TOSKAN nasi dan BASUH dibawah air yang mengalir sehingga semua kanji2 beras tiada.
4.    Penting! jangan basuh nasi separuh masak tu kasar2 nanti pecah tak sedap, guna sudu dan buat secara perlahan2 lemah lembut gitu. :P
5.    Lepas dah basuh sampai anda rasa kanji dah takde, masukkan balik nasi separuh masak tu kedalam rice cooker anda. *** PENTING !Tak perlu tambah air lagi sebab nasi yang kita cuci dan toskan tu separuh masak maknanya dah hampir2 masak bukan masih beras lagi tau. Selagi nasi tu kelihatan macam beras dan keras jangan toskan dan cuci lagi. Sebab tu lepas dah cuci dan masuk dlm rice cooker kita kena buat lubang2 kat nasi tu supaya dia masak all over dan jadi empuk.**
6.    Kemudian, masukkan sedikit olive oil ataupun masukkan butter kedalam nasi tadi dan gaul. Anggaran 1 pot beras 1 sudu besar olive oil.
7.    Gaul sebati nasi tadi dengan olive oil secara merata, kemudian guna bontot sudu ataupun pencedok nasi anda tu buat lubang2 dekat nasi tu. Cucuk2 nasi anda supaya ada lubang untuk stim2 panas memasak nasi anda dengan menyeluruh
8.    Penting! Tutup penutup periuk rice cooker anda dengan kain bersih, supaya air daripada stim nasi tu tak menitik dalam nasi. Masak sehingga nasi benar2 masak. Siap!

9.    Hasilnya bila dah siap, nasi anda TAK melekat, peroi dan gebu! sedap sangat bila makan dengan lauk pauk. Olive oil sangat baik untuk kesihatan boleh google untk tgk kebaikan dia jadi mmg nasi putih yg lebih berkhasiat sbb tu lebih baik guna olive oil dari butter. SELAMAT MENCUBA!