Ahad, 31 Julai 2016

resepi kek lapis masam manis

Resepi kek lapis msm manis:



1.Butter cup 250g@seketul
2.telur 7bj
3.gula icing scwn
4.biskut marrie 3cwn (blend halus biskut marrie,baru sukat 3cwn)
5.baking powder 1sk
6.susu pekat 1tin
7.asam duit@gambir secukupnya
8.esen vanila 1sk



Seronokkan hidup ni bila dah berumah tangga. Ada suami, anak-anak penyeri kehidupan sehari-hari.Anda ibu menyusu? Klik sini

Cara2:
Pukul butter+gula icing smpi kmbg...
Asingkn putih n kuning tlur,pkul dua2 smpi kmbg (ni resepi asal,akk buat lps tu xasing dah putih n kuning
..hihi) kemudian msukkn esen n b.powder
Msukkn tlur td dlm cmpuran butter,pkul lg smpi rata...
Tmbhkn susu pekat 1tin,pastu msukkn biskut marie td ckit2,kacau rata..siap...
Bahagi adunan kpd 3mgkuk...utk kaler kuning,hijau n merah,kukus satu lapisan 10-20minit..
Cara layer:letak adunan satu snduk,taburkan asam gambir,kukus...dh msk msukkn adunan kaler lain,susun asam lagi n kukus ..
***make sure balut pnutup kukusan dgn kain...so air xmnitik ats kek...
Sekiannnn....recipe by shahrizah husin.

Resepi jelly kelapa


Bahan-bahan:
4 Biji Buah Kelapa
20g Agar-agar
2 Liter Air Kelapa
2 Liter Air Masak
500g Gula (2 cawan)
Isi kelapa

Cara-cara
Masak agar-agar dengan 2liter air biasa selepas cair agar-agar masukkan gula, selepas cair gula masukkan air kelapa. Isi kelapa aturkan sikit2 dlm bekas kecik2. Siap... masuk dalam peti ais. Pastu ngap...
Dapat 50 bekas


 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Resepi bingka pandan


Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan air pandan
2 kotak santan size kecit + 1 cawan air
3 biji telur
2 sudu besar butter/marjerin
1/2 sudu kecil garam
Sedikit pewarna hijau/pandan paste
sedikit pewarna kuning
tips: hijau + kuning kaler hijau akan jd lawa merencik

Cara-cara
blender bahan hingga sebati.
Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan masukkan ke dalam oven. Bila loyang sudah panas, tuang adunan tadi ke dalamnya.
Taburkan bijan (jika suka). Bakar 45 minit pada suhu 180C hingga masak menggunakan api atas dan bawah.

Khamis, 21 Julai 2016

Resepi kuih lapis



 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Daging masak rosemaria

Daging Masak Rosemaria Cheq Yatie 
. Resepi nye. 
300g Daging lembu, basuh bersih dan potong kecil memanjang, gaul dengan sedikit cuka dan Kicap masin Enaq sampai hitam Haha suka hati nak letak banyak mana sebenarnya.. .. Lepastu Rebus daging sampai Empuk... Rebus sampai Air nya tinggal sikit...
Bahan untuk Menumis 
8 Bj bawang merah 
3 ulas Bawang putih 
1 inci Halia semua dikisar.
3 sudu makan Cili kering kisar 
1 batang serai diketuk 
3 sudu Makan Sos Tomato
Bahan untuk Tabur 
1 labu bawang Besar potong bulat 
Buah tomato belah enam. 
Cili merah Cili hijau dihiris 
Daun bawang dihiris panjang panjang.

Caranya. 
Tomes bahan kisar sampai masak, masukkan Cili kisar dan serai,goreng sampai pecah minyak, kacau sebati, masukkan Daging dn air rebusan daging.. Masukkan sos tomato. Dan masak sampai mendidih dn kuah jadi pekat.. Garam secukup rasa. 
Last sekali Masukkan buah tomato, cili, bawang dn daun bawang potong.. Selamat Mencuba Ikhlas Dari Saya.

Resepi biskot walnut almond snow

Resepi biskot walnut almond snow
==========================
250g butter
1 cawan gula halus
1 bji telur
1/2 cawan susu tepong
Badam nip and walnut di sangai
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kastard
3 1/4 cawan tepung gandum cap ros
1sb emplex klo takda gnti dengan tepung beras
Coklat beryls
Serbuk roti kaler putih
Cara2
=====================
1) Tapis dan gaul 3 jenis tepung2 + emplex + susu tepong
2) buh butter dalam bekas bersama gula dan kacau2 hingga sebati. Tak perlu mix pakai mixer.
3) masukkan kekacang2 ke dlm butter dan gula td. Gaul2 sebati.
4) masukkan tepung2 tesebot sikit2. Agak2 kalau dh ckup tepong jgn duk buh dah.
Doh ikot keselesaan tgn. Kalau tak melekat2 ok dah la tu.
5) canaii dan potong2. Kemudian bakar suhu 150, 20min kalau ikut oven saya.
Boleh dah start diuble boil cakelat kita tadi.
6) biarkan biskut sejuk kemudian salut coklat dan golek2 dalam serbuk roti.
7) simpan dalam bekas kedap udara





mazola

Mazolaa senangg je ikut cam ni ni mak saya yg ajaq senang nak ingat sekati tepung gndum sekati kacang tnh 1 1/2 cwn gula minyak mazola ikut lembut kalu nak lembut tmbah ja minyak tu caranya kacang goring tampa minyak pastu buang kulit dia blen hinga lumat buh dlm tepung gndum gula pun buh sekali gaul dulu bhn kering tu bgi rata pastu tuang minyak mazola sikit2 agak2 smpai jdi doh laa pastu tekan ikut camna kesukaan kita bakaq laa dah siapp itu lah cara saya
Suka · Balasan · 2 · 36 min

Noraini Hayati Nak hiyas dia 2 biji kuning telur tambah sikit perwarna kuning kacau sikit sapu atas kuih tu haa cam tu laa sekiann terima kasihhh