bahan- bahan
i). bahan A (nasi)
- beras dibasuh
- daun limau purut
- pewarna kuning/ biru
- serai dititik
cara-cara
1. masukkan beras ke dalam periuk, daun purut, pewarna kuning dan serai= masak hingga nasi masak.
ii) bahan B (sambal)
- kelapa digoreng tanpa minyak hingga bertukar warna.
- ikan rebus dibuang tulang.
- garam dan gula
- bawang merah , putih (sedikit sahaja= 1 ulas), lada hitam, halia, serai = ditumbuk @ diblend
cara-cara
1. masukkan kelapa goreng, ikan rebus, garam, dula dan bahan diblend= gaul dan rasakan
iii) ulam
- kubis, timun, daun kesum= dihiris
- taugeh
iv) sambal tumis
bahan-bahan
- santan pekat
- belancan
- cii boh,
- serai
- bawang merah dan putih (1 ulas)= diblend
- asam gelugur
cara-cara
1. masukkan santan pekat, cili boh, serai, asam gelugur, bawang= masak hingga pecah minyak.(kuah tinggal separuh)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan